Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Studenţii agronomi, beneficiari ai proiectului ROSE

GALERIE
Universitatea Agronomica Iasi
  • Universitatea Agronomica Iasi
- +

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi desfăşoară în perioada 2017–2020, proiectul „Şanse de succes pentru studenţii agronomi din anul I” (AGROSTUDIS), finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi implementat de către Ministerul Educaţiei Naţionale prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă (UMPFE).

Proiectul, derulat în cadrul schemei de granturi pentru universităţi privind Învăţământul secundar şi terţiar (ROSE), are ca obiectiv principal sprijinirea studenţilor din anul I de la Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV Iaşi, care sunt expuşi riscului de abandon şi care aparţin cu precădere, grupurilor dezavantajate. Celelalte obiective ale proiectului fac referire la motivarea şi accesul studenţilor agronomi la o educaţie de calitate; creşterea promovabilităţii la încheierea primului an de învăţământ superior; dezvoltarea capacităţii de interrelaţionare între cadre didactice şi studenţi; creşterea stimei de sine, a încrederii în forţele proprii, dezvoltarea unei atitudini pozitive faţă de atribuţiile şi rolurile din viaţa studenţească.

„Din statisticile realizate la nivelul Facultăţii de Agricultură reiese faptul că un procent ridicat dintre studenţi provin din familii cu venituri modeste, monoparentale sau cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate (19,8%) şi/sau cu domiciliul stabil în mediul rural (45,3%). Pentru aceşti studenţi, dar şi pentru cei care au fost admişi în anul universitar 2016/2017 având mediile de bacalaureat mai mici sau cel mult egale 7, riscul de abandon universitar este mai ridicat.

În fiecare din cei trei ani de implementare a proiectului, studenţii de anul I identificaţi ca având risc ridicat de abandon, vor participa la vizite de studiu, cursuri, ateliere de lucru, activităţi de coaching şi dezvoltare personală. La acestea se vor adăuga consilierea profesională, psihologică şi pentru orientare în carieră, activităţi care se vor desfăşura in cadrul unui spaţiu prevăzut cu dotări moderne achiziţionate prin acest proiect. La sfârşitul perioadei de implementare a proiectului ne propunem să reducem abandonul universitar cu cinci procente, să avem studenţi mai motivaţi şi care au încredere în forţele proprii.” a precizat, Şef lucr. dr. Florin-Daniel Lipşa, director de grant şi prodecan al Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMV Iaşi.

Numărul total de beneficiari pe parcursul perioadei de implementare este de 750 de studenţi de la Facultatea de Agricultură, anul I, iar criteriile de selecţie fac referire la condiţiile socio-economice ale studenţilor, la mediile mai mici sau egale cu nota 7 de la examenul de bacalaureat,  sau dacă provin din mediul rural sau de la centre de plasament, orfelinate şi alte instituţii similare.

Printre activităţile propuse şi care sunt în concordanţă cu obiectivele proiectului, amintim: integrarea cu succes în activitatea studenţească; workshop-uri cu tehnici şi metode de învăţare eficientă; vizite de studiu la staţiuni experimentale agricole, la ferme agricole, la agenţi economici activi în domeniul agricol; campanii de conştientizare.

În cadrul proiectului vor fi implicaţi în activităţi: cadre didactice universitare, experţi psihopedagogi, experţi psihologi, studenţi voluntari de la Facultatea de Agricultură şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (UAIC).  La finalul proiectului „Şanse de succes pentru studenţii agronomi din anul I”, care se va desfăşura pe o perioadă de 36 de luni, USAMV Iaşi va beneficia şi de dotări moderne pentru spaţiile destinate activităţilor cu grupul ţintă. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 680.000 lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri