anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

UAIC a decis cum se vor finaliza examenele şi cum va fi admiterea: online

Studenţii de la Drept cer test-grilă pentru anul terminal şi acuză conducerea de „atitudine ostilă“

GALERIE
online
 • online
- +

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a adoptat în urma şedinţei Senatului de joi, 30 aprilie, o serie de măsuri pentru a decide felul în care se vor finaliza anii de studiu, dar şi admiterea din acest an. Pe scurt, instituţia de învăţământ superior a decis ca toate activităţile să se desfăşoare online, dar există o serie de măsuri luate contestate de studenţii universităţii.

În primul rând, „Cuza“ a decis că toate examenele programate în sesiunea din semestrul al doilea al anului universitar, care presupun evaluări pe parcurs, examene semestriale, restanţe sau măriri de notă, să se susţină online, la fel şi examenele de finalizare a studiilor - licenţele şi disertaţiile.

„La solicitarea studenţilor, s-a decis organizarea unei sesiuni speciale de examene semestriale (de restanţe, măriri de notă etc.), în prima parte a lunii septembrie, şi pentru alţi studenţi interesaţi, în afară de bursierii Erasmus. În aceeaşi perioadă a lunii septembrie, va fi organizatăşi o sesiune specială de examene de finalizare a studiilor (licenţă, diplomă, disertaţie şi absolvire) la care se vor putea înscrie, atât studenţii Erasmus, cât şi studenţii care, din motive obiective, generate de starea de urgenţă sau de consecinţele acesteia, nu s-au putut înscrie şi prezenta la sesiunea obişnuită din vară“, au decis reprezentanţii UAIC.

În ceea ce priveşte admiterea, s-a renunţat la probele scrise care erau la unele dintre facultăţile universităţii, cea mai relevantă fiind Informatica, unde era şi printre cele mai mari concurenţe.

Studenţii de la Drept acuză procedurile de finalizare a anului

O altă critică legată de politica asumată de UAIC vine din partea studenţilor Facultăţii de Drept. Reprezentanţii în Senat, Consiliul Facultăţii, şeful anului IV şi preşedintele asociaţiei studenţeşti a facultăţii au criticat într-o scrisoare deschisă faptul că s-a anulat testul grilă de la finalizarea studiilor, fiind înlocuit cu o evaluare tip interviu, făcută online, de către o comisie.

„Condamnăm în mod ferm aprobarea deciziei de a schimba modalitatea de evaluare a examenului de licenţă în mod injust şi inechitabil. Examenul de licenţă se va susţine în mod unitar de toate facultăţile din cadrul UAIC, sub forma examinării orale în cadrul platformelor on-line, fapt ce încalcă în mod grav principiul predictibilităţii actului academic care este abandonat prin faptul că nu s-a ţinut seama de examenul de finalizare de studii de licenţă aferent Facultăţii de Drept care solicită o pregătire temeinică, în acord cu formatul scris tip grilă“, se precizează în mesajul studenţilor.

Ei susţin şi că ar fi încălcate drepturile studenţeşti şi principiul de egalitate prin faptul că evaluarea orală online este direct condiţionată de o infrastructură tehnică şi un acces bun la Internet, în timp ce corectitudinea unui examen tip test-grilă ar fi înlocuită de subiectivismul profesorilor.

„Apreciem atitudinea conducerii universităţii ca fiind una ostilă şi cu tente discriminatorii la adresa studenţilor, întrucât nu s-a ţinut cont de faptul că, accesul la materiale de tip bibliografic şi alte surse de învăţare este extrem de limitat, având în vedere restricţiile în vigoare sau de faptul că, materialele de studiu au fost plasate în alte locaţii şi nu se află la dispoziţia imediată a studenţilor“, se mai precizează în mesajul studenţilor, în care este specificat faptul că e o poziţie asumată de întreg colectivul anului al IV-lea.

Conducerea facultăţii invocă sănătatea studenţilor

Decanul Facultăţii de Drept a publicat un mesaj pe pagina de internet a facultăţii în care a explicat că modificările au fost validate întâi la nivelul facultăţii, apoi de către Consiliul de Administraţie şi în final de către Senat. Prof.dr. Septimiu Panainte a spus că există o sesiune specială în septembrie pentru cei care nu dispun de tehnologia necesară, nu au acces la internet sau sunt condiţionaţi pentru pregătire de accesul la resurse pe care le găsesc doar în cadrul facultăţii.

El a specificat că măsurile au fost luate pentru asigura integral sănătatea studenţilor şi pentru a nu fi niciun risc.

„În ceea ce priveşte evaluarea la distanţă tip test-grilă, propusă de unii studenţi, aceasta ridică mai multe probleme de securitate. În primul rând, prin utilizarea platformei e-learning (de tip moodle) pe care facultatea o foloseşte de mai mulţi ani nu poate fi deplin asigurată certitudinea identităţii respondentului. În al doilea rând, este imposibilă asigurarea certitudinii că respondentul nu este asistat şi/sau că nu utilizează efectiv materiale din bibliografie. Corpul profesoral al facultăţii operează cu prezumţia de bunăcredinţă a tuturor studenţilor noştri, deşi, în cazuri cu totul izolate, aşteptările unora au fost înşelate“, a explicat decanul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.