anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Studenţii de la TUIASI vor obţine diplome duble şi titluri de doctor recunoscute în Franţa şi România

GALERIE
Rectorat UTI Iasi
  • Rectorat UTI Iasi
- +

Studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) pot obţine diplome duble după ce conducerea TUIASI a semnat luni, 29 mai 2017, un acord de colaborare cu Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate (INSA) din Franţa. Parafarea acordului vine după ce, la mijlocul lunii ianuarie, reprezentanţi din conducerile celor mai importante cinci universităţi tehnice din România, care formează Alianţa Română a Universităţilor Tehnice (ARUT), au semnat un parteneriat la Bucureşti cu o delegaţie a INSA. Întregul demers a fost iniţiat la propunerea Excelenţei Sale François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România.

Actualul acord de colaborare concretizează felul în care studenţii, români şi francezi, pot obţine diploma dublă, cum se vor derula doctoratele în cotutelă, care se vor finaliza cu titluri de doctor recunoscute atât în Franţa, cât şi în România, şi stabileşte criteriile generale pe baza cărora se vor desfăşura mobilităţile studenţilor, cadrelor didactice şi ale cercetătorilor. Prin urmare, pentru a obţine o diplomă dublă, un student al TUIASI trebuie să petreacă anul al III-lea din ciclul de la licenţă şi unul dintre anii de la master la o universitate membră INSA, în timp ce studenţii străini vor studia în anul al II-lea de master la Iaşi, unde vor avea un semestru de studiu şi al doilea va fi dedicat elaborării disertaţiei. Tema acesteia din urmă va fi dată de către o companie franceză care are sediu în România, după consultarea profesorului coordonator din partea TUIASI.

„Consider că este o oportunitate deosebită pentru noi, pentru universitatea noastră, să extindem colaborările în zona francofonă şi, de asemenea, să introducem în specializările pe care le gestionăm în universitate şi limba franceză, o limbă care este cumva deficitară programelor noastre de studiu, dar care este de circulaţie internaţională”, a declarat prof. univ. dr. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI. Dat fiind faptul că universităţile membre INSA au un program de studiu în care integrează atât ciclul de licenţă, cât şi cel de master, pentru a primi diploma dublă un student din Iaşi trebuie să facă atât anul al III-lea, cât şi un an de master la o universitate membră INSA. Studentul român va primi o diplomă de licenţă şi una de master de la universitatea din România de care aparţine şi o diplomă de inginer cu grad de master din partea instituţiei membră a INSA. Un student străin va primi din partea universităţilor din România o diplomă de master pe lângă cea oferită de universitatea de care aparţin. În ceea ce priveşte derularea doctoratelor în cotutelă, în cei trei ani acordaţi pentru elaborarea tezei fiecare doctorand implicat în proiect trebuie să realizeze câte patru luni de stagiu în universitatea parteneră.

„Pentru a putea realiza acest acord cadru, la fiecare domeniu s-au identificat programele de studiu unde există compatibilitate pentru obţinerea dublei diplome. La nivelul universităţii noastre există o compatibilitate a programelor de studiu în proporţie de 70%”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relaţiile internaţionale la TUIASI. Acordul este semnat, într-o primă fază, pentru cinci ani de zile, existând o serie de condiţii pe care trebuie să le îndeplinească studenţii care vor să beneficieze de aceste duble diplome. Ei vor trebui să fie integralişti, să aibă o prestaţie academică deosebită şi să cunoască bine limbile engleză şi franceză, fiindcă la nivel de licenţă programele de studiu vor fi obligatoriu în limba franceză, în timp ce la master există şi varianta selectării unor programe cu predare în limba engleză.

„Deja, în baza estimării că se va semna acordul, sunt şapte candidaţi francezi care doresc să vină la universităţile membre ARUT încă din toamna acestui an. De altfel, programul este valabil inclusiv pentru studenţii care sunt deja înmatriculaţi la TUIASI, nu doar pentru cei care vor începe studiul din anul universitar 2017 - 2018. Programul este special pentru că este comun unui grup întreg de universităţi dintr-o ţară, până acum existând colaborări similare doar între două universităţi, eventual doar la nivel de facultăţi. Partea generoasă în acest acord este că arată existenţa unei mişcări la nivelul ingineriei din România şi din Franţa, iar domnul ambasador al Franţei în România a ţinut în mod deosebit ca până la sfârşitul mandatului său să fie semnat acest acord pe zona de inginerie”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.

Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate este un grup care cuprinde un număr de şase institute prezente în Franţa, la Centre-Val de Loire, Lyon, Rennes, Rouen - Normandie, Strasbourg şi Toulouse, şi unul în afara Franţei, în Maroc. INSA şcolarizează 14.000 de studenţi în toate domeniile ingineriei, în fiecare an finalizând studiile de licenţă şi master aproximativ 2.600 de ingineri şi 85 de arhitecţi. De asemenea, în fiecare an sunt susţinute 300 de teze de doctorat, iar dintre toţi studenţii INSA 3.800 sunt din afara Franţei, având relaţii de parteneriat cu numeroase universităţi de pe cinci continente.

 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cosmin PAȘCA

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cea mai importantă concluzie a alegerilor din weekend este că PNL împreună cu USR PLUS l-ar fi învins pe Chirica dacă ar fi semnat din timp un acord politic. Ar fi câştigat Primăria fără să „livreze” un candidat extraordinar, fără bani publici aruncaţi de Guvernul Orban în campanie, fără cine ştie ce val de emoţie care să mobilizeze tinerii la urne.

Filmuletul zilei

opinii

Zgripţurisme

Codrin Liviu CUȚITARU

Zgripţurisme

„Domnule profesor, eu nu sunt, cu adevărat, politicos şi nici măcar influenţat de retorica rusofonă (unii cred că aş trăi sub umbrela discursului bombastic răsăritean, din unghiul formaţiei mele profesionale!). Ca să fiu sincer până la capăt, eu rămân numai precaut în eschiva mea ceremonioasă. Mă apăr deci prin intermediul formulelor supradimensionat-politicoase. De trădare, de dezamăgire, de vulgaritate, de intruziune.”

Politica monetară de la convenţional la neconvenţional

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară de la convenţional la neconvenţional

Crizele financiare au un impact considerabil şi în ceea ce priveşte politica monetară implementată de băncile centrale, precum şi asupra obiectivelor şi instrumentelor utilizate de acestea. 

Despre Iaşi (III)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (III)

Un Iaşi puternic, capabil să concureze cu oraşe situate dincolo de limitele regionale (Clujul, Timişoara, Chişinăul, Lvov-ul, Poznan sau Odesa), e o condiţie sine qua non pentru competitivitatea regiunii noastre. Un Iaşi puternic, un Galaţi puternic, un Bacău sau o Suceavă puternice, toate aflate în relaţii de interdependenţă, reprezintă reperele principale ale coeziunii nostre teritoriale.

pulspulspuls

Concluziuni ale alegerilor de la Iaşi: lotul doi, veleatul trei

Concluziuni ale alegerilor de la Iaşi: lotul doi, veleatul trei

Iată, stimaţi electori şi scumpiţe electoriţe, că a venit pe azi şi rândul analizei post-alegeri de la PSD Iaşi, după ce am trecut prin ciurul raţiunii şi prin dârmonul aritmeticii electorale situaţiunile din PNL, apoi de la trupa de strânsură a dipotatului dârvar, dar şi situaţiunea delicată şi neaşteptată dintre Alexe şi Chirica, după noile scoruri ale fiecăruia. 

Caricatura zilei

Ceafă

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.