anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 30.09.2020

Studenţii de la TUIASI vor veni la facultate în serii anul acesta

GALERIE
studenti
  • studenti
- +

Studenţii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) vor veni la facultate în serii anul acesta, cei de anul I şi II licenţă şi I masterat şi cei de anul VI de la Arhitectură vor veni fizic la facultate în primul semestru, iar ceilalţi vor face cursuri online. Senatul TUIASI a validat în unanimitate ieri, miercuri, 9 septembrie, propunerea Consiliului de Administraţie cu privire la felul în care se vor desfăşura în acest an universitar cursurile la Politehnica ieşeană.

Decizia prevede că în primul semestru al noului an universitar vor veni la Iaşi pentru activităţi în sălile de curs studenţii tuturor facultăţilor proaspăt înmatriculaţi în anul I licenţă, toţi studenţii din anul al II-lea şi studenţii din anul al VI-lea de la Facultatea de Arhitectură. Aceştia vor continua activitatea didactică în acelaşi regim pentru toată durata anului universitar, iar ceilalţi vor desfăşura activităţi didactice exclusiv online.

Ce se va întâmpla în semestrul al II-lea

În semestrul al II-lea, studenţii din anul al II-lea, de la licenţă, care au fost în primul semestru la Iaşi, se vor muta cu activitatea în online. Totodată, la Iaşi vor veni şi studenţii din anii al III-lea şi al IV-lea, cât şi cei din anul al V-lea de la Facultatea de Arhitectură. Aceştia se vor alătura studenţilor din anul I şi celor din anul al VI-lea de la Arhitectură până la finalul anului universitar.

În cazul studiilor de masterat, în semestrul I vor învăţa la Iaşi, în amfiteatre şi laboratoare, doar studenţii înmatriculaţi în primul an de studii, în timp ce studenţii din anul al II-lea vor desfăşura activităţi doar în sistem online, urmând să vină la Iaşi în semestrul al II-lea.

Activitatea doctoranzilor nu va fi însă foate afectate, având în vedere că aceştia au un registru special de activitate şi nu presupune participarea în număr mare şi în spaţii închise a mai multor persoane. Aceştia vor veni la sediul facultăţilor pe toată durata anului şcolar.

„Indiferent dacă studenţii vor fi sau nu prezenţi fizic în campusul didactic, cursurile, seminariile şi proiectele se vor desfăşura online, doar aplicaţiile de laborator fiind prevăzute onsite pentru studenţii prezenţi. Aş fi dorit să pun educaţia pe primul loc şi să nu conteze nimic altceva, însă acum vorbim despre viaţă, la modul cel mai strict şi concret, şi nu cred că vreunul dintre noi se poate juca cu viaţa lui şi a celor din jur”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

8 scenarii luate în calcul pentru noul an

Rectorul Politehnicii ieşene a explicat că au fost luate în calcul opt scenarii pentru noul an universitar, inclusiv cel care presupune ore integral în spaţiul online, dar şi întoarcerea la activitatea de dinainte de pandemie. Totuşi, varianta pentru care s-a convenit, a punctat rectorul, este cea mai apropiată de normalitate, fără a face rabat de regulile de protecţie şi siguranţă. Dan Caşcaval a menţionat şi că au existat solicitări inclusiv din partea studenţilor ca activităţile să nu se mai desfăşoare exclusiv online şi să se reia cursurile, într-o formă sau alta, cu prezenţa lor la Iaşi.

Cazare pentru toţi studenţii Politehnicii

Dacă în anii trecuţi în Campusul Tudor Vladimirescu se puteau caza studenţi şi de la alte universităţi, existând locuri excedentare, anul acesta, având în vedere regulile de distanţare fizică impuse de lege, Politehnica ieşeană va putea găzdui doar studenţii proprii. Reprezentanţii TUIASI explică faptul că în Campusul „Tudor Vladimirescu” se pot caza cel mult 5.400 de studenţi, cu respectarea regulilor, iar statistic numărul anual al solicitărilor este de 6.500-6.600 doar de la studenţii politehnişti. Totuşi, având în vedere că studenţii vor învăţa în serii, se va putea acoperi necesarul de cereri integral, estimează reprezentaţii Direcţiei Servicii Studenţeşti.

Astfel, în multe dintre camerele căminelor din Tudor Vladimirescu vor fi cazaţi doar câte un student în fiecare cameră, în cazul celor care găzduiau în trecut doi sau trei studenţi, iar cele cu 4 sau 5 persoane vor găzdui doar doi studenţi în noul an. Totodată, capacitatea de cazare a scăzut şi din cauză că unul dintre cămine, T16, este rezervat pentru cazuri de izolare sau carantinare a studenţilor în eventualitatea în care situaţia epidemiologică o impune, în timp ce hotelul T20 este rezervat pentru solicitări similare, de izolare sau carantinare, a angajaţilor universităţii care au situaţii deosebite în familie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

Lucian DÎRDALA

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

Alegerile locale sunt vulnerabile, prin comparaţie cu cele de la palierul naţional, pentru că în circumscripţii de dimensiuni reduse până şi deficienţele minore - şi, cu atât mai mult, încercările deliberate de viciere a rezultatului - pot avea consecinţe serioase.

Filmuletul zilei

opinii

On air

Florin CÎNTIC

On air

De treisprezece ani, prima săptămână din octombrie înseamnă pentru ieşeni un regal de spectacole de teatru. Aflat anul acesta sub zodia imprevizibilei „avarii pandemice”, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr s-a reinventat, la fel ca în fiecare an.

Urechea de om pe spinarea de şoarece politically correct

Radu PĂRPĂUȚĂ

Urechea de om pe spinarea de şoarece politically correct

Ovidiu Nimigean nu este genul de scriitor care-şi satisface prin creaţie ego-ul emfatic şi care vrea să „ia faţa”, să domine un auditoriu redus la tăcere şi uimire. El, dimpotrivă, îşi ia cu această carte (O ureche de om pe o spinare de şoarece, Polirom, 2020) ingrata sarcină de a investiga lumea în teritoriile sale cunoscute îndeobşte, dar pe care cei mai mulţi se feresc cu bună ştiinţă să le cunoască, orbesc benevol sau le înţeleg anapoda, şi de a preveni la modul oracular („priveşte printre fisurile discursului dominant”, pag. 342, îndeamnă la un moment dat).

De ce să votez? Argumente pro şi contra

Ciprian IFTIMOAEI

De ce să votez? Argumente pro şi contra

Abraham Lincoln spunea că, în democraţie, „votul este mai puternic decât glonţul”. Oare chiar aşa să fie? V-aţi întrebat vreodată cât anume contează un vot în totalul voturilor exprimate? 

pulspulspuls

Lotul doi de concluziuni ale alegerilor de la Iaşi

Lotul doi de concluziuni ale alegerilor de la Iaşi

Aşadar, stimaţi electori şi scumpiţe electoriţe, vă povesteam ieri aicea cam care ar trebui să fie concluziunile corente, trase la rece, privind alegerile de duminică de la Iaşi, şi vorbeam de situaţiunea delicată din USR Iaşi, apoi de starea mafiei din jurul dipotatului dârvar Moş Vilă ot pemepeu. 

Caricatura zilei

Renumărare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.