Studenţii de la TUIASI vor veni la facultate în serii anul acesta
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Studenţii de la TUIASI vor veni la facultate în serii anul acesta

GALERIE
studenti
  • studenti
- +

Studenţii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) vor veni la facultate în serii anul acesta, cei de anul I şi II licenţă şi I masterat şi cei de anul VI de la Arhitectură vor veni fizic la facultate în primul semestru, iar ceilalţi vor face cursuri online. Senatul TUIASI a validat în unanimitate ieri, miercuri, 9 septembrie, propunerea Consiliului de Administraţie cu privire la felul în care se vor desfăşura în acest an universitar cursurile la Politehnica ieşeană.

Decizia prevede că în primul semestru al noului an universitar vor veni la Iaşi pentru activităţi în sălile de curs studenţii tuturor facultăţilor proaspăt înmatriculaţi în anul I licenţă, toţi studenţii din anul al II-lea şi studenţii din anul al VI-lea de la Facultatea de Arhitectură. Aceştia vor continua activitatea didactică în acelaşi regim pentru toată durata anului universitar, iar ceilalţi vor desfăşura activităţi didactice exclusiv online.

Ce se va întâmpla în semestrul al II-lea

În semestrul al II-lea, studenţii din anul al II-lea, de la licenţă, care au fost în primul semestru la Iaşi, se vor muta cu activitatea în online. Totodată, la Iaşi vor veni şi studenţii din anii al III-lea şi al IV-lea, cât şi cei din anul al V-lea de la Facultatea de Arhitectură. Aceştia se vor alătura studenţilor din anul I şi celor din anul al VI-lea de la Arhitectură până la finalul anului universitar.

În cazul studiilor de masterat, în semestrul I vor învăţa la Iaşi, în amfiteatre şi laboratoare, doar studenţii înmatriculaţi în primul an de studii, în timp ce studenţii din anul al II-lea vor desfăşura activităţi doar în sistem online, urmând să vină la Iaşi în semestrul al II-lea.

Activitatea doctoranzilor nu va fi însă foate afectate, având în vedere că aceştia au un registru special de activitate şi nu presupune participarea în număr mare şi în spaţii închise a mai multor persoane. Aceştia vor veni la sediul facultăţilor pe toată durata anului şcolar.

„Indiferent dacă studenţii vor fi sau nu prezenţi fizic în campusul didactic, cursurile, seminariile şi proiectele se vor desfăşura online, doar aplicaţiile de laborator fiind prevăzute onsite pentru studenţii prezenţi. Aş fi dorit să pun educaţia pe primul loc şi să nu conteze nimic altceva, însă acum vorbim despre viaţă, la modul cel mai strict şi concret, şi nu cred că vreunul dintre noi se poate juca cu viaţa lui şi a celor din jur”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

8 scenarii luate în calcul pentru noul an

Rectorul Politehnicii ieşene a explicat că au fost luate în calcul opt scenarii pentru noul an universitar, inclusiv cel care presupune ore integral în spaţiul online, dar şi întoarcerea la activitatea de dinainte de pandemie. Totuşi, varianta pentru care s-a convenit, a punctat rectorul, este cea mai apropiată de normalitate, fără a face rabat de regulile de protecţie şi siguranţă. Dan Caşcaval a menţionat şi că au existat solicitări inclusiv din partea studenţilor ca activităţile să nu se mai desfăşoare exclusiv online şi să se reia cursurile, într-o formă sau alta, cu prezenţa lor la Iaşi.

Cazare pentru toţi studenţii Politehnicii

Dacă în anii trecuţi în Campusul Tudor Vladimirescu se puteau caza studenţi şi de la alte universităţi, existând locuri excedentare, anul acesta, având în vedere regulile de distanţare fizică impuse de lege, Politehnica ieşeană va putea găzdui doar studenţii proprii. Reprezentanţii TUIASI explică faptul că în Campusul „Tudor Vladimirescu” se pot caza cel mult 5.400 de studenţi, cu respectarea regulilor, iar statistic numărul anual al solicitărilor este de 6.500-6.600 doar de la studenţii politehnişti. Totuşi, având în vedere că studenţii vor învăţa în serii, se va putea acoperi necesarul de cereri integral, estimează reprezentaţii Direcţiei Servicii Studenţeşti.

Astfel, în multe dintre camerele căminelor din Tudor Vladimirescu vor fi cazaţi doar câte un student în fiecare cameră, în cazul celor care găzduiau în trecut doi sau trei studenţi, iar cele cu 4 sau 5 persoane vor găzdui doar doi studenţi în noul an. Totodată, capacitatea de cazare a scăzut şi din cauză că unul dintre cămine, T16, este rezervat pentru cazuri de izolare sau carantinare a studenţilor în eventualitatea în care situaţia epidemiologică o impune, în timp ce hotelul T20 este rezervat pentru solicitări similare, de izolare sau carantinare, a angajaţilor universităţii care au situaţii deosebite în familie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa future.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.