Studenții, față în față cu viitori sau actuali angajatori. Reportaj de la ROAJOBS. Rectorul USV: „Relația cu mediul economic se întărește de la an la an”/VIDEO

miercuri, 09 aprilie 2025, 04:17
4 MIN
 Studenții, față în față cu viitori sau actuali angajatori. Reportaj de la ROAJOBS. Rectorul USV: „Relația cu mediul economic se întărește de la an la an”/VIDEO

Ieri, 8 aprilie, Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV) a găzduit cea de-a doua ediție a evenimentului ROAJOBS, organizat în parteneriat cu RO.aliment. Manifestarea s-a desfășurat în Aula „Magna”, între orele 10 și 16, și a fost dedicată studenților, absolvenților și profesioniștilor din industria alimentară.

ROAJOBS 2025 a reunit angajatori importanți din sectorul agroalimentar, oferind participanților acces direct la oferte de muncă și posibilitatea de a interacționa cu reprezentanții companiilor. Printre firmele prezente s-au numărat „Bimbo România”, „Auchan”, „Labrom”, „Safir”, „KUK” și „Zeelandia”.

Oferta de locuri de muncă a fost diversificată, incluzând poziții precum inginer în industria alimentară, auditor intern, technical sales manager, dar și roluri operaționale, cum ar fi brutar, electrician, ambalator manual sau agent de vânzări.

„Luăm tineri fără experiență, pe care îi formăm, îi «creștem» lângă noi”

„Gama este destul de largă, pentru că am aplicat o nouă politică în cadrul companiei «Labrom», care face analize de laborator veterinar și pentru siguranța alimentelor… poate e un domeniu mai puțin cunoscut studenților sau oamenilor care doresc să lucreze în zona industriei alimentare. De câțiva ani am aplicat o politică de recrutare în așa fel încât nu mai căutăm oameni cu experiență, pentru că noi ne-am creat un nucleu de profesioniști în cadrul laboratorului și suntem absolut deschiși cu cei care doresc să facă de la  programe de voluntaria la angajare. Asigurăm internship-uri și luăm persoane tinere fără experiență, pe care să le formăm, le «creștem» lângă noi. Le oferim un mediu de învățământ de șase luni, un an de zile. Suntem dispuși să treacă prin toate etapele laboratorului, învățând pas cu pas tot ce se întâmplă acolo”, a declarat Andrei Nicolau, director general SC Labrom din județul Bacău.

În ceea ce privește criteriile de recrutare, directorul a subliniat că sunt vizați absolvenții de medicină veterinară și nu numai.

„Căutăm absolvenți de medicină veterinară, de biologie, biochimiști, oameni care au terminat studiile în industria alimentară ori sunt în an terminal la «Controlul și expertiza produselor alimentare». Posturile pe care le avem libere sunt cam în toate departamentele. Compania a crescut și căutăm angajați în zona de microbiologie, de analize fizico-chimice la apă și alimente, produse din carne sau produse de origine animală, și în zona de contaminanți, analize pe linie instrumentală sau cromatografie. Toate se învață”, a menționat directorul.

„Salariile se justifică abia în momentul în care se acumulează experiență”

Andrei Enea, unul dintre studenții USV Iași, prezenți la ROAJOBS 2025, a ținut să precizeze că pentru el, la început de drum, dobândirea experienței de muncă este mai importantă decât salariul.

„Este o oportunitate descoperirea de potențiale locuri de muncă în domeniul industriei alimentare. Pe noi, ca studenți, ne-ar interesa controlul și expertiza produselor, partea de producție, partea de laborator… Probabil salariile se justifică abia în momentul în care se acumulează experiența și capacitățile de care dai dovadă. Pentru început, beneficiile colaterale sunt cele mai importante, acumularea de experiență. Pe parcurs, sigur, este important și salariul”, a precizat studentul.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Întrebat care crede că sunt calitățile pe care le caută potențialii angajatorii la studenți, tânărul a vorbit despre experiența de muncă.

„Cred că i-ar interesa experiența pe care o avem… Bine, în primii ani, după ce terminăm facultatea, nu avem experiență. Probabil capacitățile noastre din timpul facultății își vor spune cuvântul. Universitatea noastră are diferite internship-uri, parteneriate cu diferiți angajatori, asta ne ajută foarte mult”, a adăugat acesta.

Rectorul USV: „Relația noastră cu mediul economic se întărește de la un an la altul”

Evenimentul a inclus și sesiuni de interviuri rapide (speed dating profesional), degustări și prezentări de produse. În plus, au fost integrate și componente de orientare profesională și dezvoltare personală.

Un moment important a fost reprezentat de lansarea platformei digitale ROAJOBS, dedicată exclusiv industriei alimentare. Aceasta își propune să faciliteze procesul de recrutare prin conectarea directă dintre angajatori și candidați, în funcție de domeniul și nivelul de pregătire profesională.

„Relația noastră cu mediul economic se întărește de la un an la altul, pentru că ne dorim ca absolvenții noștri să găsească într-un procent cât mai ridicat locuri de muncă și să-și creeze cariere în companii de succes din domeniul agroalimentar. Platforma este foarte importantă pentru toți absolvenții, pentru că pot să vadă absolut toate joburile disponibile, în fiecare moment. Pot trimite CV-urile, iar această legătură strânsă cu mediul de afaceri îi ajută în perioada în care își caută un loc de muncă”, a precizat prof.dr.ing. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iaşi.

Etichete: joburi, studenti, usv

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii