Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Studenţii înjunghiaţi se mutaseră cu CRIMINALUL de teama altor colegi

GALERIE
casian harpaAurelian Giosan, criminal Iasi
  • casian harpa
  • Aurelian Giosan, criminal Iasi
- +

„Ziarul de Iaşi“ a reuşit ieri să vorbească cu tatăl lui Casian Harpa, studentul în­jun­ghiat de 12 ori, internat la Spitalul „Sfântul Spiridon“, care a povestit că băiatul său a fost dintotdeauna printre primii din clasă, şi că nu umbla prin cluburi şi nici nu bea.

„Băiatul meu nu a intrat în club, nu a fost în nicio discotecă. El cântă muzică populară, e învăţat cu muzica asta, nu îi place altă muzică, nici rock-ul şi nici manelele, şi este cuminte şi e un băiat bun, nu ar lăsa nimănui să i se facă rău“, a spus Valentin Harpă.

Acesta a negat toate informaţiile care ar fi venit dinspre organele de anchetă cum că băiatul său ar fi consumat băuturi alcoolice excesiv înainte de a fi atacat şi rănit. Conform familiei, Casian Harpă învăţa bine, nu a făcut niciodată probleme, a absolvit cu media 10 Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu“ din Su­ceava, şi a luat mereu premiul I din clasa întâi până într-a XII-a. Acesta a venit la Iaşi hotărât să se înscrie la Conservator, pentru a-şi desăvârşi studiile la trompetă, însă a fost convins să se înscrie la Facultatea de Economie, „pentru că dacă cumva va veni un moment în care să nu mai poată cânta, să aibă o meserie pe care se poate baza. Să fie un bărbat la casa lui, chiar dacă nu poate cânta, iar Conservatorul poate să îl facă după aceea“, a spus tatăl băiatului.

De trei ani de zile, Casian cânta şi într-o for­maţie din Paşcani, Select Narcis, cu care avea scos şi un album şi participa la mai multe evenimente la care cânta.

Un ghinion uriaş

În seara premergătoare incidentului, tatăl povesteşte că în cameră cu băieţii era şi un bun prieten al lui Casian, care locuia în acelaşi cămin, şi care ar fi stat cu ei până pe la ora 11.45.

„A stat cu el până la miezul nopţii. Presupusul agresor era în pat: se scula, se culca la loc, pleca, tot aşa. Cred că avea planul gata făcut şi băiatul ăsta îl încurca, şi din cauza asta nu îşi găsea locul. Oricum, băieţii spun că avea probleme cu banii, că amaneta lucruri şi, din ce mi s-a spus, băiatului meu îi lipsesc laptopul şi banii din portofel, pe care îi avea la el“, povesteşte tatăl.

El a mai spus că băiatul a avut şi ghinion. Iniţial, fusese cazat într-o cameră, alături de amicul său bun, cel de-al patrulea coleg din cameră, care lipsea în momentul producerii incidentului, împreună cu doi „romi din Vaslui care nu păreau a fi în regulă“. În momentul acela, cei doi băieţi au cerut mutarea, au fost transferaţi într-o cameră în care mai era cazat Victor Nour, cel care a decedat, şi acolo a fost cazat şi presupusul agresor, Aurelian Giosan.

„Fugea de doi, şi a dat de dracul dincoace“, a spus tatăl băiatului.

Şi în comuna de baştină, Urecheni, judeţul Neamţ, Casian Harpă, al doilea copil al familiei, era privind ca un băiat foarte bun, care provine dintr-o familie de oameni gospodari. 

Întrebat de Monitorul de Neamţ, Ioan Tănăselea, primarul comunei Urecheni, a spus că era unul dintre cei mai buni liceeni din ultimii ani din localitate.

De cealaltă parte, Aurelian Giosan, presupusul agresor, ar proveni dintr-o familie „iute de mânie“ din zona Romanului, după cum spun vecinii. Acesta mai are trei fraţi şi o soră, este copilul cel mai mic, şi între ve­cini, după cum relatează presa locală, era cunoscut ca unul dintre cei mai cuminţi, care îşi vedea de treaba lui. Aceeaşi sursă preciează că el a fost văzut ultima oară acasă la sfârşitul săptămânii trecute, când îşi ajuta tatăl la mica afacere de familie, un magazin.

Filmul evenimentelor, versiunea oficială

Filmul evenimentelor care au înconjurat omorul produs în dimineaţa zilei de luni în Căminul C4 din Campusul Târguşor-Co­pou a început să se desluşească în urma unei anchete interne realizate de către conducerea instituţiei de învăţământ superior. Iar în urma acestei anchete, se arată că doi studenţi, alături de personalul administrativ, au fost eroii unui incident care putea fi mult mai grav.

Primii care au auzit strigătele de ajutor ale băieţilor din camera 49 (etaj I) au fost două femei de serviciu din căminul de vizavi, C3, care se duceau să arunce gunoiul la un tomberon comun aflat în mijlocul campusului. Fiindcă se auzea încet, dar au auzit de două ori stri­gătele, acestea s-au dus să-l alerteze pe portarul din căminul în care lucrau, C3. Când au ieşit toţi trei afară, au văzut fumul care ieşea din geamul semi-deschis al camerei băieţilor, fapt care i-a făcut să creadă iniţial că incendiul are loc la etajul al II-lea. Atunci a fost alertat şi portarul căminului C4, care le-ar fi spus colegilor că nu s-a sesizat fiindcă în aceeaşi noapte au mai avut loc două scandaluri violente în cămin, fiind gălăgie încă de la ora 4. În momentul în care a aflat că incendiul este localizat la etajul I, portarul din C4 s-a dus şi a făcut rost, împreună cu femeile de serviciu, de găleţi cu apă pentru a stinge focul, în timp ce portarul din C3 a urcat direct la etajul I să caute camera incendiată, identificând-o după fumul care ieşea pe sub uşă.

Aici a găsit câţiva băieţi care erau deja treji, pe hol, unul dintre ei întorcându-se la 6.20, cu cinci minute înainte de sesizarea incendiului, din club, fără însă a consuma băuturi alcoolice. Unul dintre studenţi, împreună cu portarul, a spart uşa, în timp ce studentul care se întorsese din club cu cinci minute mai devreme şi-a acoperit faţa pentru a se proteja de fum şi a intrat în cameră, ajutat de portar, pentru a scoate trupurile celor doi studenţi din calea focului care tocmai se extindea.

Martorii oculari au precizat că, în momentul în care s-a intrat în cameră, ambii tineri erau vii, atât Casian Harpă, cât şi Victor Nour, iar Casian Harpă, grav rănit, se târa înspre fereastră în căutare de aer, departe de foc.

„Dacă nu ar fi avut sânge rece să intre după el, astăzi ar fi fost mort“, au spus cei implicaţi în ancheta administrativă a UAIC.

Însă sprijinul studentului nu s-a terminat cu intrarea în cameră să îi scoată pe cei doi afară. Acesta a încercat manevre de resuscitare asupra lui Victor Nour şi a reuşit să oprească sân­gerarea din zona gâtului a lui Casian Harpă până la sosirea medicilor, fapt care i-a salvat viaţa. Acesta din urmă, conform informaţiilor medicilor, este în stare mai bună decât a fost luni, iar aseară, până la închiderea ediţiei, îşi recăpătase simţurile, a fost conştient, a reuşit să vorbească cu medicii, însă starea sa este în continuare gravă.

CITIŢI ŞI:

Alt student în vârtejul CRIMEI DIN COPOU. Suspectul şi-a sunat părinţii din pădure

Crima din Copou pare în impas: deşi toate dovezile duc la el, suspectul principal nu îşi recunoaşte cu nici un chip vinovăţia. Aurelian Giosan este extrem de reticent în a oferi orice detaliu, iar puţinele vorbe pe care le-a scos au fost total ambigue, adesea aiuritoare, şi nu au lămurit încă întrebările anchetatorilor. Culmea, acesta afirmă că un alt coleg, prieten cu el, dar dintr-un cămin alăturat, ar fi autorul masacrului. Asta i-a încurcat teribil pe anchetatori, care însă îl consideră în continuare vinovat, fiind de altfel reţinut pentru 24 de ore. Ieri noapte, înainte de a fi prins, Giosan a fost localizat de poliţişti după apelul telefonic dat de tânăr dintr-o pădure de lângă Roman, unde s-a rătăcit, apel în care îşi ruga tatăl să vină să-l ia.

CRIMĂ ODIOASĂ ÎN CĂMIN! Şi-a înjunghiat colegii de zeci de ori, apoi le-a dat foc

Noapte a cuţitelor lungi, scăldată în sânge, într-o cameră din căminul C4, complexul Târguşor. Un student de anul I şi-a căsăpit efectiv colegii de cameră, apoi a fugit, fiind căutat de Poliţie de ieri dimineaţă. Atacul a avut loc la primele ore ale dimineţii de ieri, după ce criminalul ar fi venit de la club. Cea care a dat alarma a fost femeia de serviciu, care a auzit strigăte de ajutor, ea aflându-se în căminul de alături. Un paznic al unităţii de cazare, împreună cu un student de pe acelaşi palier cu camera groazei, a spart uşa. Ceea ce au văzut le-a făcut părul măciucă: două paturi, în care se aflau corpurile a doi studenţi, ardeau. Camera, paturile, podeaua, toate erau pline de sânge.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri