anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Amplă dezbatere pe tema rezidenţiatului, ieri, la Academia Română

Studenţii medicinişti, exasperaţi: „Aduceţi rezidenţiatul în societatea contemporană. Dăm examen pe manuale din anul 1991“

GALERIE
Norina Forna
 • Norina Forna
- +

Ieri, în Aula Academiei Române, filiala Iaşi, la iniţiativa Colegiului Medicilor Stomatologi, a avut loc dezbaterea cu tema „Rezidenţiatul şi perspectiva sistemului medical din România“, la care au participat atât profesori din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“, cât şi studenţi şi proaspăt absolvenţi.

 „Prin această dezbatere s-a dorit să se realizeze o reglementare şi o actualizare a procedurii examenului de rezidenţiat, în condiţiile actuale când Uniunea Europeană propune ca toţi absolvenţii facultăţilor de Medicină Dentară să parcurgă această etapă a pregătirii lor postuniversitare. Subliniem faptul că în judeţul Iaşi există un deficit de medici specialişti, numărul acestora fiind de doar 50% din totalul practicienilor“, a declarat prof.dr. Norina Forna (FOTO), decanul Facultăţii de Medicină Dentară şi preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi. Aceasta a adăugat că deficitul cel mai mare de medici se întâlneşte în mediul rural, raportat la numărul total al populaţiei.
 
 
În momentul de faţă, în România, în mediul urban, există un medic stomatolog la 700 de cetăţeni, iar în mediul rural, un medic stomatolog la 3.000 de locuitori. „Considerăm că reforma în domeniul sănătăţii poate fi realizată doar după trendurile europene funcţionale adaptate la situaţiile din România. Tocmai de aceea ne dorim ca prin această dezbatere să parcurgem un prim pas către schimbare şi evoluţie“, a adăugat Norina Forna.
 
Una dintre principalele probleme legate de examen şi ridicată de studenţi, dar şi de candidaţi, la rezidenţiat a fost metodologia de concurs. „Examenul de rezidenţiat a fost o provocare, în sensul în care a trebuit să mă pregătesc pe o perioadă de minim un an. Nu consider că este bună metodologia de desfăşurare a examenului. Aici mă refer la durata necesară şi alocată examenului, patru ore pentru 200 de întrebări. Durata de completare a grilelor necesită şi o oră şi jumătate. Timpul real de desfăşurare a acestui examen este de fapt mult mai mic. Consider că ar trebui luate nişte măsuri pe viitor, în sensul tehnologizării examenului şi, de ce nu, să-l aducem în societatea contemporană. Şi aici mă refer la cărţi. Multe dintre ele datează din 1991“, a declarat Dragoş Zalinschi, candidat la examenul de rezidenţiat de anul acesta.
 
Alţi studenţi au ridicat problema probelor susţinute în cadrul concursului. „Eu, sincer, sunt student în ultimul an, şi nu cred că mă voi prezenta anul viitor la examn. Eu văd acest examen nu numai teoretic, ci şi practic. Asta îmi doresc: să se verifice şi aptitudinile practice dobândite pe parcursul facultăţii“, a declarat Cosmin Onofrei, student la Medicină Dentară. Propunerile ridicate de cadrele didactice, absolvenţi şi studenţi vor fi înaintate comisiilor de sănătate şi învăţământ din cadrul Camerei Deputaţilor şi Senatului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.