Studenţii politehnişti au modernizat un parc cu mobilier urban unic în Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Studenţii politehnişti au modernizat un parc cu mobilier urban unic în Iaşi

GALERIE
parc_tuiasi
  • parc_tuiasi
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) a inaugurat, odată cu deschiderea anului universitar, parcul dintre căminele T9 - T10 - T11, o zonă verde reabilitată complet după ce doi studenţi ai universităţii, Georgiana Butnariu şi Mihael Ionuţ Furdu, au câştigat anul trecut premiul de 40.000 de lei la concursul de creativitate în dezvoltarea urbană „IAŞI FORWARD by TRANSGOR LOGISTIK“, organizat de Fundaţia Comunitară din Iaşi.

Parcul a fost transformat complet: dintr-o zonă neamenajată, unde aleile pe care mergeau studenţii erau cărări bătătorite de pământ şi spaţiul verde era neîngrijit şi neîntreţinut, acum este un hub plin de viaţă în campus, loc de întâlnire al tinerilor. Au fost decapate aleile vechi, a fost adus terenul la nivel, s-a regândit traseul de alei ca să conecteze acum toate punctele de interes din zonă, ţinând cont de drumurile studenţilor. A fost realizată o investiţie în iluminat modern cu consum redus de energie cu becuri led, de ultimă generaţie, cât şi într-un sistem de irigare cu senzori de ploaie, de pornire automată şi de zi/ noapte.

În mijlocul parcului însă stă conceptul studenţilor: o zonă unică în Iaşi de mobilier urban, amenajată din materiale de bună calitate, gândită ca o scenă înconjurată de trei zone înalte, vălurite, pe care se poate sta la mai multe niveluri sprijinit, cât şi o zonă mai joasă, tip bănci.

„Ne-am gândit la conceptul acesta de spaţiu care să adune un colectiv pentru că zona verde e fix lângă biroul ligilor din campus. A ieşit fix cum am vrut să iasă, am avut foarte multe variante până la cea finală, am făcut şi unele compromisuri fiindcă a fost dificil de pus în aplicare, dar proiectul final este aşa cum am plănuit“, a declarat Georgiana Butnariu, unul dintre studenţii care a venit cu ideea proiectului.

Pe lângă cei peste 8.000 de euro atraşi de studenţi, cu care s-au realizat mobilierul urban, investiţia universităţii a mai fost de peste 25.000 de euro pentru a realiza lucrările de amenajare integrală a parcului, iar Primăria Municipiului Iaşi a recompensat la rândul ei iniţiativa studenţilor amenajând integral tot parcul cu gazon.

„Cred că suntem primul caz de universitate din România unde doi studenţi gândesc un proiect, se duc la un finanţator, se înscriu într-o competiţie, doar ca să îşi înfrumuseţeze campusul în care trăiesc. Le-am promis că dacă vor câştiga finanţarea vom suplimenta şi noi bugetul cu încă pe atât, cu 10.000 de euro, dar am ajuns să suplimentăm bugetul cu peste 25.000 pentru că a ieşit ceva foarte frumos“, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Campusului „Tudor Vladimirescu“.

Parcul dintre căminele T9 - T10 - T11 va rămâne ca amintire a prorectorului Cezar Oprişan, responsabil de relaţia cu studenţii, care s-a stins din viaţă în urmă cu doi ani. Una dintre cele mai mari dorinţe ale profesorului era ca studenţii să se poată bucura de astfel de spaţii verzi peste tot în campus, iar Direcţia Servicii Studenţeşti şi-a luat angajamentul ca, în viitor, să reabiliteze cât mai multe astfel de zone, cu mobilier urban şi amenajare modernă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Condiţia sincerităţii

Lucian DÎRDALA

Condiţia sincerităţii

Problema este că noi avem alegeri acum, iar campania electorală ar trebui să fie intervalul în care să-i întrebăm pe politicieni cum vor proceda mai încolo. Dacă vrem să ameliorăm funcţionarea sistemului nostru politic, sinceritatea este una dintre condiţiile fundamentale.

Filmuletul zilei

opinii

Memoria Moldovei reloaded (II)

Florin CÎNTIC

Memoria Moldovei reloaded (II)

Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.

De ce mă ocup cu literatura?

Radu PĂRPĂUȚĂ

De ce mă ocup cu literatura?

Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi. 

Ca-n vis...

Nicolae TURTUREANU

Ca-n vis...

Ieri, o zi în care „m-am simţit”, adică n-am fost aşa nesimţit, ca-n altele. Dar proiectele matinale s-au zburătăcit. Mai întâi, am cedat insistenţelor (de câteva zile) ale „ăstora”, de-a-mi instala un nou program pe computer. La naiba, acum toate-s puse altfel, iar eu umblu ca un elefănţel printre porţelanuri... Şi nu pricep mai nimic. 

pulspulspuls

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Una scurtă pe azi tot din zona Ţaigherimii, stimaţi participanţi la trafic, dacă tot i-am avut în vizor în ultimele zile pe aceşti băieţi isteţi. 

Caricatura zilei

Licitație

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.