Studenţii se plâng de bursele mici şi taxele mari de şcolarizare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Studenţii se plâng de bursele mici şi taxele mari de şcolarizare

GALERIE
studenti
  • studenti
- +

După ce au protestat la Timişoara împotriva subfinanţării educaţiei româneşti, plimbând o vacă pe străzile oraşului, liderii asociaţiilor studenţeşti au lansat raportul „Responsabilitate pentru Educaţie!”. Astfel, tinerii au analizat finanţarea învăţământului superior, cerând Guvernului să conştientizeze importanţa investiţiei în educaţie ca sursă de dezvoltare a statului pe termen lung.
Universităţile ieşene nu au scăpat de observaţiile Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, considerându-se că tot mai mulţi tineri renunţă la studii din cauza abuzurilor financiare. „Una dintre măsurile la care recurg tot mai multe universităţi pentru a reduce deficitul datorat de scăderea de venituri provenite de la studenţi cu taxă în contextul scăderii continue a alocaţiei per student echivalent – mai ales din 2008 în 2013 – este creşterea taxei de şcolarizare. La Universitatea ”Al.I. Cuza”, taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenţă diferenţa fiind în general de la 2.200 la 2.700 de lei”, arată analiza studenţilor. Mai mult, au existat discuţii despre creşterea taxelor şi la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, dar fără a se ajunge la o astfel de măsură. În schimb, Politehnica se află pe lista universităţilor cu cele mai mici burse din ţară. „În pofida prevederilor Legii Educaţiei Naţionale, există universităţi în care valoarea bursei sociale este de sub 150 de lei: în Universitatea Tehnică «Gh. Asachi» din Iaşi, bursa socială este de 100 de lei, iar în Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu, bursa socială este de 115 lei”, punctează reprezentanţii ANOSR. Întrebaţi care sunt motivele pentru care renunţă la facultate, 41% dintre studenţii aflaţi în această situaţie au numit ca principal motiv al abandonului universitar alegerea greşită a specializării, iar 35% au menţionat lipsa resurselor financiare.
Conducerea ANOSR a concluzionat, în urma întâlnirilor de la Timişoara, că va continua să lupte pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi a cerut să fie consultată în procesul de elaborare a strategiei ministerului privind modul de utilizare a fondurilor europene ce vor fi alocate în perioada 2014 – 2020.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.