anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Studenţii se plâng de bursele mici şi taxele mari de şcolarizare

GALERIE
studenti
 • studenti
- +

După ce au protestat la Timişoara împotriva subfinanţării educaţiei româneşti, plimbând o vacă pe străzile oraşului, liderii asociaţiilor studenţeşti au lansat raportul „Responsabilitate pentru Educaţie!”. Astfel, tinerii au analizat finanţarea învăţământului superior, cerând Guvernului să conştientizeze importanţa investiţiei în educaţie ca sursă de dezvoltare a statului pe termen lung.
Universităţile ieşene nu au scăpat de observaţiile Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, considerându-se că tot mai mulţi tineri renunţă la studii din cauza abuzurilor financiare. „Una dintre măsurile la care recurg tot mai multe universităţi pentru a reduce deficitul datorat de scăderea de venituri provenite de la studenţi cu taxă în contextul scăderii continue a alocaţiei per student echivalent – mai ales din 2008 în 2013 – este creşterea taxei de şcolarizare. La Universitatea ”Al.I. Cuza”, taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenţă diferenţa fiind în general de la 2.200 la 2.700 de lei”, arată analiza studenţilor. Mai mult, au existat discuţii despre creşterea taxelor şi la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, dar fără a se ajunge la o astfel de măsură. În schimb, Politehnica se află pe lista universităţilor cu cele mai mici burse din ţară. „În pofida prevederilor Legii Educaţiei Naţionale, există universităţi în care valoarea bursei sociale este de sub 150 de lei: în Universitatea Tehnică «Gh. Asachi» din Iaşi, bursa socială este de 100 de lei, iar în Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu, bursa socială este de 115 lei”, punctează reprezentanţii ANOSR. Întrebaţi care sunt motivele pentru care renunţă la facultate, 41% dintre studenţii aflaţi în această situaţie au numit ca principal motiv al abandonului universitar alegerea greşită a specializării, iar 35% au menţionat lipsa resurselor financiare.
Conducerea ANOSR a concluzionat, în urma întâlnirilor de la Timişoara, că va continua să lupte pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi a cerut să fie consultată în procesul de elaborare a strategiei ministerului privind modul de utilizare a fondurilor europene ce vor fi alocate în perioada 2014 – 2020.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X