Studenții TUIAȘI, olimpici internaționali (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Studenții TUIAȘI, olimpici internaționali (P)

GALERIE
TUIASI
 • TUIASI
- +

„Încă o dată, Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași este prezentă pe harta celor mai importante instituții de învățământ superior la nivel internațional prin rezultatele obținute de studenții săi la competițiile de matematică.,, - ne spune  lect. univ. dr. Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică și Informatică al TUIAȘI.

Studenții pregătiți în cadrul „Centrului de Pregătire Performantă în Matematică” de către profesorii  Marcel Roman, Radu Strugariu, Marian Panțiruc și Daniela Roșu au obtinut si anul acesta rezultate excepționale la olimpiadele internationale - SEEMOUS 2021 si „Open Mathematical Olympiad for University Students”.

La Centrul de Pregătire Performantă în Matematică se lucreaza într-o continuitate permanentă, cu programe de pregatire intensă, într- o echipa foarte frumoasă care pregătește tematici și probleme diferite. Inclusiv studenții care nu vin cu un bagaj foarte consistent de matematică, au programe de acomodare și cursuri de matematici elementare, exemplu fiind proiectul ROSE care are drept scop împrietenirea cu matematica.

În domeniul universitar nu există o unică olimpiadă internațională, precum cea pentru elevi. Sunt patru pe an, la care participă studenții TUIAȘI: SEEMOUS, ARIEL, IMC si „Open Mathematical Olympiad for University Students”.

Acest fapt este posibil și datorită preocuparii universității pentru dotarea Laboratoarelor de Matematică, Fizică, Mecanică și Grafică. Proiectul NetLab în valoare de 200.000 lei, proiectul ROSE - 2.000.000 lei si proiectul MathE, un proiect internațional derulat în colaborare cu universități din Portugalia, Italia, Irlanda, Lituania și Suedia.

 

 

Mai multe informații despre matematică - limbaj și instrument al ingineriei și abordarea matematicii din perspectiva inginerească, aflați urmărind emisiunea IAȘI 360°, pe ziaruldeiasi.ro și site-ul universității, tuiasi.ro.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X