anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

Eveniment

Studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi îşi modernizează campusul

GALERIE
foto 1 - Totemuri caminefoto 2 - Buline recreere Tudorfoto 3 - Reamenajare spatii verzi Tudorfoto 4 - Reamenajare Tudor Vladimirescufoto 5 - Reamenajare Tudor Vladimirescu
 • foto 1 - Totemuri camine
 • foto 2 - Buline recreere Tudor
 • foto 3 - Reamenajare spatii verzi Tudor
 • foto 4 - Reamenajare Tudor Vladimirescu
 • foto 5 - Reamenajare Tudor Vladimirescu
- +

Un campus modern, cu spaţii de lectură şi de recreere pentru studenţi, cu prize şi internet wireless, hamace, panouri pentru graffiti, spaţii pentru biciclete şi totemuri luminoase, care semnalizează căminele. Şapte studenţi de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI), Facultatea de Arhitectură „G.M.Cantacuzino”, au regândit spaţiile verzi şi totemurile care anunţă căminele în Campusul „Tudor Vladimirescu”.

 În urma concursului de proiecte din noiembrie 2015, planşele celor două echipe câştigătoare, formate din Andrei Bujorean, Lelia Tatu, Amalia Vacaru, Andreea Movilă (echipa totem) şi Andreea Vasilache, Andreea Nistor, Ioana Croitoru (echipa amenajare spaţiu verde), dezvăluie un nou Tudor Vladimirescu, care aduce aminte de campusurile studenţeşti ale marilor universităţi vest-europene.

Student la puterea t

Echipa AALA, care se ocupă de design-ul celor patru totemuri (T1-2, T3-4, T5-6, T7-8), a oferit o soluţie simplă şi modernă, prin care o cutie de plexiglas înfăşoară o bandă LED, iar numărul căminului este decupat în acea cutie, LED-ul fiind de culoare diferită pentru fiecare cămin.Conceptul nostru este Student la puterea t, unde t este Tudor, şi vrem ca acesta chiar să prindă contur, să imprimăm această idee celor care locuiesc în campus, Ion la puterea t, Maria la puterea t”, explică Andreea Movilă. În acest sens, cei patru tineri au gândit şi o aplicaţie, Student la puterea t card, pornind de la ideea ca fiecare cămin să fie asociat cu culoarea care se regăseşte pe totemul său.

În momentul în care stai la cămin uneori nu ştii să explici celui care vine la tine unde stai sau cum să ajungă acolo. Aplicaţia ar putea să genereze automat o carte de vizită pe care o poţi trimite celui care vine la tine, sau o poţi chiar imprima pentru a o purta la tine, iar acea carte de vizită va conţine şi harta campusului, destinaţia şi câteva detalii şi repere.”

Chiar dacă proiectul lor se referă strict la aceste totemuri, ideile studenţilor nu se opresc aici. Tinerii se gândesc că pe viitor, la alte reamenajări ale campusului, identitatea vizuală a căminelor dată de culori - fiecare cămin cu culoarea lui - poate fi aplicată şi în design-ul interior al clădirilor, pe modelul amenajărilor interioare ale marilor campusuri occidentale.

Buline printre cămine

De reamenajarea şi înfrumuseţarea spaţiului dintre cămine s-a ocupat echipa AAI. Desgin-ul lor presupune vegetaţie nouă şi spaţii de recreere şi de lucru de forma unor buline, cu mese şi bănci semi-circulare, unde studenţii pot sta la laptop, să socializeze sau să se relaxeze. Aici vor avea prize pentru a-şi încărca diversele dispozitive, dar şi acces la internet prin routere wi-fi. Aceste spaţii vor fi umplute cu pietriş colorat sau mulci decorativ, iar în şi între ele vor fi înfipte în pământ dale colorate din beton.

Membrii echipei s-au consultat inclusiv cu studenţii din cămine, pentru a afla şi care sunt ideile acestora şi ce cred ei că ar trebui să se mai regăsească în spaţiul verde. „Am lansat ca un studiu sociologic pe Facebook, să vedem cam ce ar vrea de la spaţiul respectiv şi pe baza feedback-ului lor am încercat să luăm şi să implementăm ideile care erau fezabile”, povesteşte Andreea Vasilache.

Studenţii din campus vor avea la dispoziţie şi o parcare pentru biciclete, câteva plăci care vor putea fi folosite ca spaţiu de creaţie, pentru graffiti, de exemplu, dar şi un panou pentru proiecţii de film. „Vor putea face seri de film”, completează Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei Servicii Studenţeşti de la TUIAŞI.

Cele două echipe câştigătoare au fost premiate pentru ideile lor cu câte 500 de lei (echipa totem) şi 1.000 de lei (echipa amenajare spaţiu verde). Partea de proiectare s-a terminat, însă cei şapte studenţi lucrează în continuare cu reprezentanţii universităţii, petru ca proiectele lor să fie implementate aşa cum le-au gândit. „E un precedent vizibil care se creează acum, unde studenţii sunt implicaţi şi se dovedeşte că trebuie să le punem la încercare creativitatea şi să le cerem sfaturi. Iniţiativa se bazează pe cultivarea spiritului lor de echipă şi a implicării”, spune Horia Şundrea, asistent la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”.

Până la sfârşitul acestui an, cele două proiecte vor fi finalizate, iar Campusul „Tudor Vladimirescu” va avea o imagine nouă, gândită chiar de studenţii care locuiesc în el şi adaptată la nevoile lor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un preşedinte discret

Lucian DÎRDALA

Un preşedinte discret

Nu se pune problema să stabilim, aici, pattern-uri ambiţioase. Se poate, totuşi, observa că preşedinţii Senatului din guvernările dominate de Ion Iliescu au fost politicieni lipsiţi de ambiţia de a controla partidul sau guvernul, acceptând fără obiecţii supremaţia lui Ion Iliescu.

Filmuletul zilei

opinii

Ultima mineriadă (I)

Florin CÎNTIC

Ultima mineriadă (I)

Faptul că la presiunea societăţii civile conducerea DIICOT a hotărât să infirme în mare măsură scandaloasa încercare de muşamalizare făcută de procurorul Doru Stoica arată cât de exploziv este dosarul represiunii din 10 august 2018.

Imagine all the people...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Imagine all the people...

Memoriei lui Philippe Muray (1945-2006)

Efemeride electronice

Ioan MILICĂ

Efemeride electronice

pulspulspuls

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Cu nespusă sfială ridicăm privirea spre mitra Sfinţiei voastre, convinşi fiind că îndrăzneala ne va fi iertată, iar rostirea noastră păcătoasă va fi aşişderea trecută cu vederea, dacă se va dovedi nevrednică de înalta judecată a Sfinţiei Voastre.

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.