anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Eveniment

Studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi îşi modernizează campusul

GALERIE
foto 1 - Totemuri caminefoto 2 - Buline recreere Tudorfoto 3 - Reamenajare spatii verzi Tudorfoto 4 - Reamenajare Tudor Vladimirescufoto 5 - Reamenajare Tudor Vladimirescu
 • foto 1 - Totemuri camine
 • foto 2 - Buline recreere Tudor
 • foto 3 - Reamenajare spatii verzi Tudor
 • foto 4 - Reamenajare Tudor Vladimirescu
 • foto 5 - Reamenajare Tudor Vladimirescu
- +

Un campus modern, cu spaţii de lectură şi de recreere pentru studenţi, cu prize şi internet wireless, hamace, panouri pentru graffiti, spaţii pentru biciclete şi totemuri luminoase, care semnalizează căminele. Şapte studenţi de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI), Facultatea de Arhitectură „G.M.Cantacuzino”, au regândit spaţiile verzi şi totemurile care anunţă căminele în Campusul „Tudor Vladimirescu”.

 În urma concursului de proiecte din noiembrie 2015, planşele celor două echipe câştigătoare, formate din Andrei Bujorean, Lelia Tatu, Amalia Vacaru, Andreea Movilă (echipa totem) şi Andreea Vasilache, Andreea Nistor, Ioana Croitoru (echipa amenajare spaţiu verde), dezvăluie un nou Tudor Vladimirescu, care aduce aminte de campusurile studenţeşti ale marilor universităţi vest-europene.

Student la puterea t

Echipa AALA, care se ocupă de design-ul celor patru totemuri (T1-2, T3-4, T5-6, T7-8), a oferit o soluţie simplă şi modernă, prin care o cutie de plexiglas înfăşoară o bandă LED, iar numărul căminului este decupat în acea cutie, LED-ul fiind de culoare diferită pentru fiecare cămin.Conceptul nostru este Student la puterea t, unde t este Tudor, şi vrem ca acesta chiar să prindă contur, să imprimăm această idee celor care locuiesc în campus, Ion la puterea t, Maria la puterea t”, explică Andreea Movilă. În acest sens, cei patru tineri au gândit şi o aplicaţie, Student la puterea t card, pornind de la ideea ca fiecare cămin să fie asociat cu culoarea care se regăseşte pe totemul său.

În momentul în care stai la cămin uneori nu ştii să explici celui care vine la tine unde stai sau cum să ajungă acolo. Aplicaţia ar putea să genereze automat o carte de vizită pe care o poţi trimite celui care vine la tine, sau o poţi chiar imprima pentru a o purta la tine, iar acea carte de vizită va conţine şi harta campusului, destinaţia şi câteva detalii şi repere.”

Chiar dacă proiectul lor se referă strict la aceste totemuri, ideile studenţilor nu se opresc aici. Tinerii se gândesc că pe viitor, la alte reamenajări ale campusului, identitatea vizuală a căminelor dată de culori - fiecare cămin cu culoarea lui - poate fi aplicată şi în design-ul interior al clădirilor, pe modelul amenajărilor interioare ale marilor campusuri occidentale.

Buline printre cămine

De reamenajarea şi înfrumuseţarea spaţiului dintre cămine s-a ocupat echipa AAI. Desgin-ul lor presupune vegetaţie nouă şi spaţii de recreere şi de lucru de forma unor buline, cu mese şi bănci semi-circulare, unde studenţii pot sta la laptop, să socializeze sau să se relaxeze. Aici vor avea prize pentru a-şi încărca diversele dispozitive, dar şi acces la internet prin routere wi-fi. Aceste spaţii vor fi umplute cu pietriş colorat sau mulci decorativ, iar în şi între ele vor fi înfipte în pământ dale colorate din beton.

Membrii echipei s-au consultat inclusiv cu studenţii din cămine, pentru a afla şi care sunt ideile acestora şi ce cred ei că ar trebui să se mai regăsească în spaţiul verde. „Am lansat ca un studiu sociologic pe Facebook, să vedem cam ce ar vrea de la spaţiul respectiv şi pe baza feedback-ului lor am încercat să luăm şi să implementăm ideile care erau fezabile”, povesteşte Andreea Vasilache.

Studenţii din campus vor avea la dispoziţie şi o parcare pentru biciclete, câteva plăci care vor putea fi folosite ca spaţiu de creaţie, pentru graffiti, de exemplu, dar şi un panou pentru proiecţii de film. „Vor putea face seri de film”, completează Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei Servicii Studenţeşti de la TUIAŞI.

Cele două echipe câştigătoare au fost premiate pentru ideile lor cu câte 500 de lei (echipa totem) şi 1.000 de lei (echipa amenajare spaţiu verde). Partea de proiectare s-a terminat, însă cei şapte studenţi lucrează în continuare cu reprezentanţii universităţii, petru ca proiectele lor să fie implementate aşa cum le-au gândit. „E un precedent vizibil care se creează acum, unde studenţii sunt implicaţi şi se dovedeşte că trebuie să le punem la încercare creativitatea şi să le cerem sfaturi. Iniţiativa se bazează pe cultivarea spiritului lor de echipă şi a implicării”, spune Horia Şundrea, asistent la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”.

Până la sfârşitul acestui an, cele două proiecte vor fi finalizate, iar Campusul „Tudor Vladimirescu” va avea o imagine nouă, gândită chiar de studenţii care locuiesc în el şi adaptată la nevoile lor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.