Fetiţa opărită cu ciorbă ieri seara este în stare foarte gravă. Cum este tratată?
„Fetita este într-un echilibru foarte fragil, iar tratamentul pentru care s-a optat asea (...)
citeste totduminica, 28.02.2021
Peste 75% din absolvenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) se angajează în domeniu după terminarea facultăţii. Pe lângă cursurile la zi, aparatura şi laboratoarele performante şi corpul de profesori bine pregătiţi şi deschişi la minte, Universitatea vine în ajutorul studenţilor săi oferindu-le an de an ocazia să facă internship-uri şi stagii de practică relevante pentru domeniul pe care îl studiază şi în care vor să activeze după absolvire.
Pentru că angajatorii se aşteaptă de la candidaţi să vină nu doar cu solide cunoştinţe, dar şi cu experienţă în spate, la fiecare facultate de la TUIAŞI ai ocazia să urmezi, în parteneriat cu firme mari şi de prestigiu, astfel de stagii de practică şi internship-uri.
Stagiul de practică al studenţilor anului II ai Facultăţii de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” se desfăşoară la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale “Astra” din Dumbrava Sibiului, unul dintre cele mai importante complexe muzeale de profil din ţară. În incinta muzeului, contactul direct cu arhitectura tradiţională le oferă studenţilor prilejul întâlnirii cu modele de organizare şi modelare spaţială, desăvârşite în sute de ani de experienţă şi căutări, dovezi grăitoare de perfectă stăpânire a meşteşugului, limbajului plastic şi semnificaţiilor. Activitatea practică a studenţilor constă în întocmirea unui studiu complex, multidimensional, axat atât pe analiza tipologiilor, a morfologiilor şi a organizărilor de ansamblu cât şi pe explorarea şi înţelegerea nemijlocită a casei tradiţionale, elementelor de construcţie şi a detaliilor de execuţie, prin tehnicile releveului ( schiţare, măsurare, reprezentare fidelă la scară).La încheierea stagiului, Muzeul “Astra” organizează o expoziţie cu lucrările studenţilor, eveniment ce se bucură, de fiecare dată, de un real succes la public.
Studenţii în ani terminali ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare au oportunitatea să facă un internship în cadrul firmelor IT din Iaşi, unde îşi vor pune în practică cunoştinţele dobândite în facultate, vor învăţa de la profesionişti şi vor acumula experienţă practică. Internship-ul reprezintă şi o rampă de lansare într-o carieră în industria IT, fiind şi o ocazie de a testa cunoştinţele tehnice pe proiecte reale, dar şi de a căpăta experienţă în ce priveşte lucrul în echipă. După trei luni de internship plătit, studenţii au ocazia să rămână pe o poziţie permanentă în cadrul firmei. „Experienţa mea în câmpul muncii a început cu un internship la Centric IT Solutions. În urma celor trei luni am acumulat multe cunoştinţe noi, dar am avut şi şansa de a pune în practică multe din lucrurile ştiute deja din timpul facultăţii. Întreaga echipă, dar în primul rând mentorul alocat mie, m-a ajutat să mă integrez. Niciodată nu m-am simţit ca un «outsider» şi niciodată nu am simţit că opinia mea nu ar conta”, spune Andrei Anton despre internship-ul său.
Unul dintre proiectele de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii este cel organizat împreună cu firma de construcţii SC CONEST SA şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015, „Centru de consiliere în carieră a elevilor şi studenţilor în domeniul construcţiilor – ISCOP”. Scopul acestuia, pe lângă subvenţiile şi premiile acordate, a fost de a facilita accesul pe piaţa muncii şi de a dezvolta abilităţile elevilor şi studenţilor printr-un parteneriat între unităţile de învăţământ şi mediul de afaceri din domeniul construcţiilor.
Un grup de 24 de studenţi de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial au fost vara trecută într-o vizită de studiu, cu scop de consiliere şi orientare profesională, la consorţiul UniVersus Csei în Bari, Italia. În cadrul excursiei tematice, studenţii au vizitat şi trei mari companii în domeniu, Masmec (societate specializată în automotive şi bioinginerie, cu clienţi precum Delphi, Continental etc), Ifac SPA (una dintre cele mai importante companii italiene în fabricaţia incintelor frigorifice, în special pentru maşini de marfă) şi Acquedotto Pugliese SPA (cea mai mare companie din Europa ce asigură servicii integrate de alimentare cu apă). Studenţii au aflat astfel competenţele căutate de angajatori, ce aptitudini trebuie să-şi dezvolte şi cum pot fi mai competitivi în momentul în care îşi caută de lucru.
În cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu TVR şi Universitatea Politehnica Bucureşti, studenţi de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei au fost în practică la studiourile TVR din Bucureşti, unde au realizat emisiuni în regie proprie, au făcut reportaje şi interviuri şi au prelucrat imagini şi sunet cu echipamentele din studio.
Studenţii de la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului fac stagii de practică în natură, în locuri precum Barajul Poiana Uzului, Staţia de tratare a apei Timişeşti sau Staţia de tratare a apei acide Roşia Montană. Cei care sunt în anul al IV-lea la specializarea Măsurători Terestre şi Cadastru fac practică executând lucrări de cadastru sistematic şi sporadic pe zone pilot.
La Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, studenţii pot face practică individual şi în grup, în cadrul unei singure companii sau mai multor companii de profil, în funcţie de domeniu şi/sau specializare, în Iaşi sau în altă localitate. Printre partenerii facultăţii, locuri unde studenţii fac practică an de an, se numără firme precum Bucium, Antibiotice, ApaVital, Ceramica, Delphi, Vel Pitar, CET, Electra, Rompetrol, Saint-Gobain, Teraplast şi mulţi alţii.
Şi la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată studenţii au ocazia să facă practică în cadrul unor mari firme de profil. Florin Băiceanu povesteşte experienţa sa în cadrul companiei ArcelorMittal Galaţi: „Am participat pe postul de tehnician asistent proiect şi am lucrat sub supravegherea unui mentor din cadrul companiei. Pe perioada desfăşurării internshipului am avut ocazia unei dezvoltări profesionale şi personale foarte utile, de bază pentru experienţele viitoare în ce priveşte munca în cadrul unei companii multinaţionale şi în cadrul unei echipe. Odată cu aceasta, mi s-a oferit şi posibilitatea de a participa la un interviu pentru acordarea unei burse din partea AMG, pe toată perioada anului al IV-lea de facultate, urmată de un contract de 3 ani după finalizarea studiilor de licenţă.”
Studenţii de la Facultatea de Mecanică mereu construiesc câte ceva, fie că reinventează vechiul ARO românesc sau asamblează o maşină de curse cu care participă la competiţii internaţionale în alte ţări din Europa. Pe lângă asta, ei mai fac practică în diverse companii din domeniu, precum Technosteel, unde merg în vizite de studiu, participă la ateliere, primesc consiliere şi orientare profesională dar şi subvenţii.
Tot la Technosteel au avut ocazia să facă practică şi studenţii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, în cadrul unui proiect care le-a oferit, pe lângă consiliere şi orientare profesională, simulare a mediului de lucru. Din grupul de 26 de studenţi care au făcut practică aici în perioada 2014 – 2015, unul a fost premiat cu 1.500 de lei pentru rezultate deosebite obţinute în cadrul concursului cu care s-a terminat practica, iar ceilalţi au primit câte 100 de lei pentru participare.
Studenţii de la Facultatea de Textile-Pielărie şi Management Industrial pot face practică sau stagii de internship în cadrul multor firme din domeniu, precum ARTIFEX (parte a AKRIS, brand Haute Couture din Elveţia), Gemini CAD Systems (singurul producător din România de soluţii IT pentru industria de confecţii şi pielărie) sau TINO SA (firmă unde tinerii vin în contact cu cele mai moderne tehnologii de realizare a încălţămintei în a cărei structură sunt cuprinse materiale tip TEX şi GORE-TEX). După aceste stagii, tinerii au apoi ocazia să devină angajaţi ai respectivelor companii.
Acestea sunt doar câteva dintre sutele de firme cu care studenţii TUIAŞI au ocazia an de an să lucreze încă din timpul facultăţii, companii în care pot pune în aplicare ce au învăţat în facultate şi unde pot începe, încă din studenţie, o carieră de succes. Vrei să afli mai multe? Vino la TUIAŞI
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
1 Martie 2021: mărţişoarele nu se înfig în piept, ci în braţ!
Înghesuială mare la vaccinare: 146.000 de români s-au programat în ultima zi
Arestarea rapperului Pablo Hasel a provocat noi violenţa la Barcelona
Bugetarii pot rămâne angajaţi până la vârsta de 70 de ani. Nu pot însă cumula pensia cu salariul
Un imens aisberg, cât aglomeraţia Parisului sau Londrei de mare, se desprinde din Antarctica
Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor cu 40%: “Doar nu îi doare gura”
Iaşul a urcat pe un nedorit loc III în ţară în funcţie de numărul cazurilor de COVID
Cântecul ales pentru a reprezenta Cipru la Eurovision a provocat controverse majore
Numărul infectărilor cu noul coronavirus a urcat la 2.830 de cazuri în ultimele 24 de ore
Patru comune din judeţ sunt în scenariul roşu. Care este cea mai afectată localitate
Jandarmii au amendat un preot fiindcă le-a urat să ajungă în Rai cu toată familia
Alte trei centre de vaccinare vor funcţiona în judeţ de la 1 martie
Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanţe, şi-a găsit un loc călduţ la Federaţia de Rugby
Femeia care a omorât două fete cu maşina recunoaşte că a încurcat pedalele
Un pacient de 80 de ani a murit după ce a căzut de la etajul cinci al Spitalului Judeţean Constanta
Rareş Bogdan îl “înţeapă” pe Dan Barna după incidentul cu ochelarii din Camera Deputaţilor
Guardiola se miră de victoriile pe bandă rulantă ale echipei sale: Nu este normal
Fetiţa opărită cu ciorbă ieri seara este în stare foarte gravă. Cum este tratată?
Medic: În scenariul cel mai optimist, revenim la normalitate la finele lui septembrie
O şoferiţă din Iaşi bine “aghesmuită” a intrat cu maşina într-un stâlp de pe marginea drumului
Un autoturism s-a izbit într-o curbă periculoasă de o autoutilitară: două persoane au murit pe loc
Profesorul Alexadru Rafila: Noua tulpină de coronavirus circulă în toate judeţele României
Statele Unite au aprobat al treilea vaccin anti-Covid: Johnson & Johnson
Bebeluş născut în autospeciala SMURD, în drum spre maternitate
Intervenţie la limită! Trei persoane, salvate dupa ce au rămas blocate într-un lac din Şipote
Ce spune ministrul Muncii despre cumulul pensiei cu salariul în sistemul public
Legea salarizării va fi modificată! Ce se întâmplă cu sporurile bugetarilor?
VIDEO: Maşinăria care înghite dioxid de carbon şi-l transformă în piatră
Descoperire excepţională a unui luxos car ceremonial roman la Pompei
Fred Segal, legendar creator de modă de la Los Angeles, a murit la vârsta de 87 de ani
Copii aduşi de urgenţă la Iaşi după ce au fost opăriţi cu ciorbă! Variantele luate în calcul
Românii se programează la vaccinare cu o viteză de 302 persoane pe minut
Managerul Spitalului Găeşti îi dă replica lui Arafat pe tema camerelor hiperbare
Raluca Turcan vorbeşte despre o nouă creştere a alocaţiilor pentru copii
VIDEO: Femeie decedată şi alte două persoane rănite după ce maşina în care se aflau s-a răsturnat
VIAȚA DE ASOCIAȚIE (56) - Contravenții și sancțiuni (III). Sancțiuni în sarcina administratorului
Cehia, cu cea mai mare rată de contaminare cu covid-19 din lume, intră de luni în carantină parţială
Florin Cîţu: Astăzi livrăm primele doze de vaccin AstraZeneca, 21.600, către Republica Moldova
FOTO: Tiger Woods se recuperează bine după accidentul de marţi, anunţă anturajul sportivului
Alin Petrache, reales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Rugby
O navă israeliană care transporta maşini, lovită de explozie la Golful Oman
Cum a înghiţit o companie a Primărie milioane fără să producă mai nimic
Un senator AUR a adus omagiu pentru Mişcarea Legionară la tribuna Parlamentului
Elevii pot împărţi mărţişoare şi flori în şcoală. Ce spune ministrul Educaţiei
VIDEO: Modul amuzant în care premierul Israelului promovează vaccinarea anti-COVID
Două dintre fiicele lui Maradona, audiate în cadrul anchetei privind moartea fostului fotbalist
Vaccinul Johnson & Johnson, recomandat în SUA de o comisie de experţi
2,5 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei în întreaga lume de la finalul anului 2019
Nicolae GRECUVolei, handbal, rugby |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III) |
pr. Constantin STURZUÎnsemnări pentru predica de mâine |
arh. Ionel OANCEAForma oraşului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.