Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Studenții vin în sprijinul seniorilor ieșeni

GALERIE
DSC_2572
  • DSC_2572
- +
  • Pe toată perioada stării de urgență 17 tineri și-au propus să se pună la dispoziția comunității
  • Voluntarii vor livra produse de strictă necesitate celor aflați în categoriile de risc
  • Singurul lucru pe care trebuie să îl facă ieșenii este să apeleze numărul de telefon gratuit 0800.800.254
     

Tinerii sar în ajutorul ieșenilor nevoiți să stea în casă. Un grup de studenți ai Universității Tehnice și ai Universității de Științe Agricole au pus bazele unei asociații al cărei scop este să sprijine eforturile de combatere a pandemiei de coronavirus. „Am plecat de la considerentul că tinerii sunt mai puțin expuși riscului în această perioadă. Universitățile sunt închise, deci avem timp. Concret, facem cumpărăturile în locul persoanelor în vârstă și a celor aflate în dificultate. Considerăm ca urgențe persoanele în vârstă de peste 65 de ani și familiile cu copii. Pe locul doi, prioritare, sunt persoanele între 50 și 65 de ani și familiile cu sau fără copii. În măsura în care rămâne timp liber, îi ajutăm și pe cei care nu se încadrează în aceste categorii”, a precizat coordonatorul proiectului, Ioan Ursache.

40 de ieșeni deja au apelat la voluntari

Proiectul a demarat în urmă cu o săptămână, până acum fiind ajutate aproximativ 40 de persoane, valoarea cumpărăturilor făcute de cei 17 tineri ridicându-se la peste 10.000 de lei. Voluntarii au urmat un scurt instructaj referitor la măsurile de protecție împotriva infectării, în cadrul căruia a fost stabilit și modul de lucru. Comanda este preluată telefonic de un voluntar și transmisă unui al doilea, aflat la cumpărături. Acesta ține constant legătura cu apelantul, pentru a se asigura că va cumpăra produsele dorite. La livrare, voluntarul lasă produsele în fața ușii, retrăgându-se la distanța de siguranță. Produsele sunt apoi preluate de cel care a solicitat ajutorul, care va plăti, în baza bonului adus de voluntar. Banii sunt lăsați jos, iar voluntarul îi va pune într-un plic special, unde sunt lăsați până a doua zi. În această perioadă, se cumpără și se livrează cu precădere hrană, medicamente și produse de uz casnic. În funcție de evoluția situației, este posibil ca solicitările acceptate să vizeze doar livrarea de medicamente și produse de bază. „Am stabilit cu Lara Farm un protocol pentru cumpărarea medicamentelor pe baza fotografiei rețetei și a datelor personale ale voluntarului. Vom discuta cu un supermarket ca pe viitor să ne «pună deoparte», cum se spune, produse de bază pentru a putea continua livrările și dacă situația se înrăutățește”, a explicat Ursache.

Centrul de comandă este la sediul Consiliului Județean

Conducerea Consiliului Județean Iași a decis să sprijine inițiativa grupului de studenți. „Tinerii sunt foarte bine organizați, au entuziasm și dedicare, iar proiectul lor este unul deosebit de util ieșenilor. Sunt bucuros că putem să-i sprijinim în efortul lor. În primă instanță, le-am rezervat o sală din cadrul Consiliului Județean ca bază a voluntarilor și le-am pus la dispoziție o linie telefonică TelVerde, la care ieșenii vor putea suna pentru a solicita ajutor. În limita atribuțiilor noastre legale, îi vom sprijini în continuare, cu orice le va fi necesar”, a declarat președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.

Apelul și livrarea sunt gratuite

Numărul TelVerde pe care ieșenii îl pot apela pentru a lua legătura cu voluntarii din cadrul programului „Tinerii Salvează România” este 0800.800.254. La acest număr, un voluntar va prelua comenzile zilnic, în intervalul orar 10.00-16.00. Rămân valabile și telefoanele mobile puse la dispoziție de aceștia, respectiv 0726.789.495, 0754.783.596, 0732.466.797 și 0755.813.033. Tinerii care vor să-și ajute semenii se pot alătura echipei de voluntari luând legătura cu coordonatorul proiectului, la numărul de telefon 0740.482.555. Contul asociației, în care pot fi făcute donații ce vor fi folosite în derularea proiectului este RO06BRDE240SV84163832400. „Noi am început cu un fond propriu de 3.000 de lei. Suma începe să devină insuficientă, pe măsură ce activitatea se extinde și este de așteptat să fie depășită de necesități atunci când situația se va agrava. Am găsit sponsori care ne ajută cu partea logistică. Autonom Rent-a-car ne-a pus la dispoziție două mașini. Avtek, o mașină cu șofer. Dimmer Comănești, motorină. Ne mai trebuie o sumă pe care să o putem rula”, a precizat Ursache. Foarte important de menționat este că apelarea numărului de telefon TelVerde este gratuită, la fel și livrarea produselor. Practic, cel care solicită sprijinul voluntarilor trebuie să achite doar contravaloarea produselor cerute, fără alte costuri suplimentare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri