Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Studiu: Amintirile false ale unei infracţiuni pot părea reale când sunt rememorate

GALERIE
OMOR
  • OMOR
- +

Amintirile false privind comiterea unei infracţiuni pot părea reale când sunt rememorate, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, citat miercuri de Press Association.

Un grup de cercetători de la University College London (UCL) a descoperit că oamenii nu pot spune dacă o amintire povestită de altcineva este falsă sau nu. Echipa de cercetători notează că această descoperire, publicată în jurnalul Frontiers in Psychology, arată că a manipula amintirile pare să fie mai uşor decât s-a crezut anterior.

Potrivit expertei Julia Shaw, de la departamentul de psihologie şi ştiinţe ale limbii din cadrul UCL şi principală autoare a studiului, "profesioniştii din domeniul juridic şi poliţiştii trebuie să înţeleagă cât de uşor este să manipulezi amintirile cuiva. În special judecătorii nu ar trebui să presupună niciodată că îşi pot da seama când cineva are o memorie falsă şi ar trebui să ia în considerare întregul proces pentru a afla dacă a existat un risc de contaminare a amintirilor unui inculpat sau ale martorilor".

Studiul se bazează pe cercetări anterioare din 2015 în care Shaw şi echipa sa au reuşit să implanteze amintiri false privind comiterea unei infracţiuni în memoria subiecţilor care au participat la teste, prin intermediul unei combinaţii de întrebări cu răspuns sugerat, tactici sugestive şi tehnici de vizualizare.

Pentru acest studiu, echipa a prezentat unui grup nou de participanţi înregistrări video din studiul din 2015, în care subiecţii au povestit amintiri false ale unei infracţiuni pe care o considerau reală. Întrebaţi dacă persoana descrie o infracţiune care s-a petrecut cu adevărat, participanţii au dat răspunsuri corecte în proporţie de doar 53%.

Participanţii au prezentat un risc la fel de mare când au urmărit pe cineva povestind o amintire autentică, apreciind incorect dacă aceasta era falsă, notează cercetătorii.

"Toţi cred că nu pot fi păcăliţi să creadă că au făcut ceva ce nu au făcut niciodată, iar dacă cineva le-ar mărturisi o amintire falsă ar putea să o identifice. Însă, am constatat că, de fapt, oamenii tind să fie destul de susceptibili în a avea amintiri false şi că acestea sunt rememorate la fel ca cele reale", a adăugat Shaw.

Potrivit specialistei, studiul actual demonstrează importanţa asigurării că procedurile penale sunt efectuate corect.

"Procesul de interogare ar trebui să fie bazat pe dovezi pentru a se reduce riscul de implantare a amintirilor false la persoanele investigate de poliţie", a subliniat Shaw. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri