Studiu: Aproape 40% din pădurea tropicală amazoniană riscă să devină savană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Studiu: Aproape 40% din pădurea tropicală amazoniană riscă să devină savană

GALERIE
Padure amazoniana
  • Padure amazoniana
- +

Până la 40% din pădurea tropicală amazoniană riscă să se transforme în savană până la sfârşitul secolului, din cauza lipsei de precipitaţii cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit unui studiu publicat luni, citat de AFP.

Pădurile sunt deosebit de sensibile la schimbările tiparelor de precipitaţii pe perioade lungi de timp, lipsa apei ucigând în cele din urmă copacii. Fenomenul nu este lipsit de consecinţe, cu pierderea ecosistemelor tropicale şi cu o capacitate redusă de a absorbi emisiile de gaze cu efect de seră produse de om.

O echipă de oameni de ştiinţă europeni a folosit cele mai recente date atmosferice disponibile pentru a simula răspunsul pădurilor umede la o schimbare a modelelor de precipitaţii. Şi în special consecinţele utilizării în continuare a combustibililor fosili până la sfârşitul secolului.

Ei au calculat că precipitaţiile din Amazon sunt deja atât de scăzute încât până la 40% din pădurea sa s-ar putea transforma într-un sistem de savane, potrivit acestui studiu al Stockholm Resilience Center, publicat în Nature Communications. Autorul său principal, Arie Staal, a observat că pădurile umede îşi creează în mod normal propriile precipitaţii prin evaporare, beneficiind creşterea copacilor.

Dar şi inversul este adevărat. Când ploile sunt rare, pădurea dispare. „Când pădurea se micşorează, este mai puţină ploaie în vânt, ceea ce duce la secetă şi mai multe incendii şi pierderea copacilor: este un cerc vicios”, a spus specialistul. Studiul a analizat rezistenţa pădurilor tropicale tropicale în scenarii extreme.

Într-una dintre ele, cercetătorii au ajuns la concluzia că, dacă ar dispărea brusc, ar fi foarte dificil să se refacă pădurile umede. În plus faţă de bazinul Amazonului, studiul a stabilit că bazinul Congo era, de asemenea, expus riscului de a se transforma într-o savană.

"Înţelegem acum că pădurile tropicale de pe toate continentele sunt foarte sensibile la schimbările globale şi îşi pot pierde rapid capacitatea de adaptare", a spus Ingo Fetzer, de asemenea, de la Stockholm Resilience Center. „Dacă vor dispărea, restaurarea lor la starea lor iniţială va dura zeci de ani”, a spus el.

SURSA: hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.