Studiu: Chiar și la 1,5 grade de încălzire, creșterea nivelului mării ar putea fi dramatică

marți, 20 mai 2025, 21:15
2 MIN
 Studiu: Chiar și la 1,5 grade de încălzire, creșterea nivelului mării ar putea fi dramatică

Creșterea nivelului mării va testa sever rezistența umanității până la sfârșitul secolului și mai departe, chiar dacă încălzirea globală nu depășește 1,5°C, au avertizat marți cercetători, relatează AFP, citat de Agerpres.

Rata de creștere a nivelului mării s-a dublat în trei decenii ajungând la 10 centimetri și, dacă tendința actuală continuă, s-ar putea dubla până în 2100, crescând cu aproximativ un centimetru pe an, potrivit unui studiu publicat în revista Communications Earth & Environment, citat de Agerpres. 

„Limitarea încălzirii globale la 1,5°C”, cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris din 2015, „ar fi o reușită majoră” și ar evita multe consecințe dezastruoase asupra climei. „Dar chiar dacă acest obiectiv este respectat, creșterea nivelului mării riscă să atingă niveluri la care va fi foarte greu de adaptat”, a declarat pentru AFP Chris Stokes, autorul principal al studiului.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Fără măsuri de protecție cum ar fi digurile, o creștere suplimentară de 20 de centimetri a nivelului mării ar provoca anual daune aproximativ 1.000 de miliarde de dolari cauzate de inundații în cele mai mari 136 orașe de coastă din lume, au arătat cercetări anterioare.

Aproximativ 230 de milioane de oameni trăiesc la mai puțin de un metru deasupra nivelului mării, iar peste un miliard trăiesc la mai puțin de 10 metri. Creșterea nivelului mării este cauzată, în părți aproximativ egale, de dezintegrarea calotelor de gheață și a ghețarilor montani precum și de expansiunea oceanelor, care se încălzesc prin absorbția a peste 90% din excesul de căldură cauzat de activitățile umane.

Încălzirea actuală a suprafeței Pământului – +1,2°C în comparație cu nivelurile preindustriale – este deja suficientă pentru a ridica nivelul oceanelor cu câțiva metri în următoarele secole, a menționat Stokes, profesor la Universitatea Durham din Anglia. Prognozele științifice actuale indică o traiectorie de încălzire globală de aproximativ +2,7°C până la sfârșitul secolului. În studiul lor, Stokes și colegii săi au revizuit literatura științifică de la ultima evaluare majoră a climei de către Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (Giec), organism al ONU, concentrându-se pe contribuția tot mai mare a calotelor glaciare, un element pe care Giec l-a exclus din cauza factorilor de incertitudine.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii