Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Studiu: Contribuţia suporterilor la performanţa unei echipe, echivalentă cu cea a unui jucător în plus

GALERIE
ultras
  • ultras
- +

Scandările suporterilor, atunci când urmăresc un meci de fotbal, pot avea o contribuţie la creşterea performanţei unei echipe echivalentă cu un jucător în plus, iar atitudinea pe teren a jucătorilor poate avea, la rândul său, un impact pozitiv, potrivit unui studiu studiu realizat de psihologi sportivi la cererea Mastercard, sponsor UEFA Champions League.

”Astfel, rolul celui de-al doisprezecelea jucător este important. Psihicul jucătorilor este influenţat pozitiv, iar performanţa lor creşte cu până la 8% atunci când văd şi aud susţinere frecventă din partea mulţimii, prin strigăte de încurajare, bannere şi fulare. Aceste manifestări echivalează cu performanţa unui jucător în plus pe teren, dacă luăm în considerare impactul pe care îl au asupra tuturor celor 11 jucători din echipă”, se arată în comunicat.

Studiul este primul de acest fel realizat la nivel european şi relevă, în plus, faptul că secretul victoriei unei echipe poate consta şi în modul în care jucătorii îşi sărbătoresc golurile. Astfel, 82% dintre jucătorii care şi-au aruncat ambele braţe în aer au fost din echipa câştigătoare, 79% dintre jucătorii care şi-au strâns ambii pumni au fost din echipa câştigătoare, iar 77% dintre jucătorii care şi-au scos pieptul în faţă au fost din echipa câştigătoare, potrivit studiului.

”În plus, conform studiului, echipele care sărbătoresc îmbrăţişându-se, bătând palmele sau prin alte interacţiuni fizice au 50% mai multe şanse să câştige. Pe de altă parte, 49% dintre jucătorii care nu sărbătoresc golurile fac parte din echipa înfrântă”, se arată în comunicat.

În acest an, Mastercard şi-a propus, în premieră, să îi aducă împreună pe suporterii din România pentru a sărbători spectacolul fotbalistic al celui mai aşteptat meci al primăverii – finala UEFA Champions League, potrivit Dianei Tănase, Area Marketing Manager, Mastercard România.

”Aşadar, pe 26 mai, în seara marii finale UEFA Champions League, organizăm două proiecţii speciale: una în Bucureşti, la Palatul Parlamentului, şi cealaltă în Cluj-Napoca, în Iulius Parc, unde vor avea acces toţi posesorii de carduri Mastercard care au participat şi câştigat în campania „Un bilet poate începe ceva de Nepreţuit”, a declarat Diana Tănase.

Studiul îl menţionează pe golgheterul Cristiano Ronaldo pentru modul specific în care îşi sărbătoreşte golurile, printr-o poziţie de tip „power pose”, acesta fiind modul de celebrare cel mai probabil să ducă la succesul echipei.

”Analiştii sugerează ca jucătorii, atunci când sărbătoresc un gol, să îşi scoată pieptul în faţă, ocupând cât mai mult spaţiu, să îşi ţină capul ridicat şi să îşi depărteze picioarele pe o distanţă mai mare de lungimea dintre umeri”, se arată în comunicat.

Performanţa echipei este influenţată şi de zâmbetele fanilor, potrivit studiului. Astfel, atunci când îşi văd suporterii zâmbind, sportivii joacă la capacitate maximă pe durata unui interval cu până la 12% mai lung faţă de cei care văd în public expresii negative.

Bradley Busch, psiholog sportiv şi autor al acestui studiu, expert din domeniul psihologiei sportive aplicate, le oferă suporterilor patru sfaturi pentru a fi fani de nepreţuit: fiţi gălăgioşi – susţinerea vocală poate ambiţiona echipa preferată să îşi dea silinţa cu 7% mai mult şi îi ajută pe jucători să treacă peste oboseală; cântaţi frecvent – cu cât mai mult, cu atât mai bine, fiindcă îi ajută pe jucători şi creează o atmosferă pe care ei o apreciază; arătaţi-vă susţinerea – bannerele, steagurile şi afişele sunt semne vizuale de susţinere foarte bune, care îi ambiţionează pe jucători să îşi dea silinţa cu 8% mai mult; zâmbiţi – speranţa, mândria şi fericirea sunt factori motivaţionali care se pot exprima prin zâmbete, iar acestea pot ambiţiona jucătorii să joace la intensitate maximă cu până la 12% mai mult timp.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri