Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Taxe şi impozite în 2016

Studiu de caz: Microîntreprindere vs. PFA

GALERIE
Sigla avissotabel micro vs pfa
  • Sigla avisso
  • tabel micro vs pfa
- +

2016 a adus, odată cu noile reglementări în domeniul fiscalităţii, o serie importantă de modificări privind impozitarea microîntreprinderilor şi a PFA-urilor. Publicaţia „Oameni&Afaceri” vă oferă în acest număr un calcul practic în urma căruia veţi putea concluziona care dintre cele două forme de activitate este mai avatajoasă.

O primă noutate privind sistemul de impozitare al microintreprinderilor este introducea unui sistem diferenţiat de cote de impozitare, între 1%-3% . Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016, se a­plică următoarele cote de impozitare:
- 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;
- 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
- 3 % pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.

Prin salariat se înţelege persoana angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii. Totuşi, condiţia se consideră îndeplinită şi în cazul micro­întreprinderilor care:
- au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parţial dacă fracţiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
- au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneraţia acestora este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
- o altă noutate adusă de Codul Fiscal este majorarea plafonului până la care o persoană juridică se va putea înscrie ca microîntreprindere, care a crescut de la 65.000 de euro la 100.000 de euro.

În ceea ce priveşte sistemul de impozitare al PFA-urilor, noul Cod Fiscal aduce următoarele modificări.
- persoana fizică independentă care are şi calitatea de salariat este obligată să plătească con­tribuţie la pensie. Totodată, scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiei indivi­duale de 10,5%. Dacă se do­reşte, se poate opta pentru co­ta integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de mun­că: 26,3%;
- s-a eliminat baza de calcul minimă la calculul contribuţiei de sănătate, care era salariul minim brut pe ţară.

În tabel puteţi vedea analiza noastră - Care este forma de funcţionare mai avantajoasă din punct de vedere fiscal în anul 2016?

De reţinut faptul că, în cazul societăţilor, asociatul nu se poate folosi de câştigurile unităţii decât prin repartizare de dividende la finalul exerciţiului financiar, pe când în cel al PFA-urilor reprezentantul legal dispune oricând de fondurile proprii. Analizând exemplul oferit se poate concluziona faptul că în anul 2016 este mult mai avantajos din punct de vedere fiscal să fie desfăşurate activităţi economice ca microintreprindere.

Diana Ciobanu este Director al Departamentului de Audit în cadrul grupului de firme AVISSO.

Cum vom plăti impozitul pe clădiri în 2016

Pentru anul 2016, persoana ce deţine o locuinţă în proprietate la data de 31 decembrie 2015 datorează pentru aceeaşi clădire un impozit ce se calculează în funcţie de de trei parametri:

a) o creştere semnificativă a bazei de impozitare aferente unei suprafeţe de 1 metru pătrat de construcţie, la suma de 1.000 lei, conform art. 457 alin. (2) din Codul Fiscal (până în 2015 a fost 669 lei/mp). Şi această valoare va fi influenţată de rangul localităţii şi de ve­chimea construcției, însă observăm că va fi o creştere de impozitare de cel puţin 6,95% numai prin majorarea valorii de referinţă aferentă unui metru pătrat de construcţie. Această majorare de impozit este obligatorie pentru proprietarul locuinţei, chiar dacă Primăria decide să păstreze actuala cotă de impunere.
b) procentele de impozitare din 2016 pentru clădirile rezidenţiale sunt între 0,08% și 0,2%, valoarea exactă fiind stabilită de Consiliul Local.
c) intervine o impozitare diferenţiată în funcţie de scopul folosinţei respectivei locuinţe. Dacă în aceasta se desfăşoară activităţi economice, respectiv îşi are sediul o societate sau îşi desfăşoară acti­vi­tatea o persoană fizică ce practică o activitate independentă sau este sediul declarat pentru un PFA, întreprindere individuală sau asociaţie familială, impozitele stabilite de Primărie sunt în procent între 0,2% şi 1,3%, conform art. 458 alin. (1) din Codul Fiscal. Aceste procente permit majorarea impozitului cu până la nivelul a 13 ori față de nivelul actual.

Pentru stabilirea impozitului pe clădiri conform art. 458 şi art. 460 alin. (2) şi (3) din Codul Fiscal, în cazul în care contribuabilul depune la organul fiscal local o de­cla­raţie la care anexează un raport de evaluare, valoarea impozabilă a clădirii este con­siderată a fi cea care rezultă din raportul de e­valuare, chiar şi în cazul în care clădirea a fost finalizată sau dobândită în anul anterior anului de referinţă. Dacă nu există o reevaluare în ultimii 5 ani, cota de impozit este de 2% din valoarea de referință de­ter­minată chiar de Codul Fiscal, pornind de la o sumă de 1.000 lei/mp de construcţie, con­form art. 458 alin. (4) din Codul Fiscal. În acest caz, impozitul poate să depăşească şi de 20 de ori nivelul actual.

Din perspectiva desfăşurării activităţii economice, Codul Fiscal din 2016 ne prezintă ca fiind o diferenţă între a presta servicii şi a fi o locuință rezidenţială, doar decontarea cheltuielilor cu întreţinerea şi utilităţile, conform art. 459 alin. (3) lit. b).

Dacă în incinta acelei locuinţe, cu­noaştem cu certitudine că într-o cameră se des­fă­şoară activităţi economice, iar restul lo­cuinţei este folosit chiar cu o destinaţie re­zidenţială, în acest caz impozitarea este mixtă, în sensul că impozitul majorat se datorează numai pentru suprafaţa acelei camere, iar pentru restul locuinţei se va calcula şi datora un impozit cu cotă redusă.

Foarte important: în calitate de per­soa­nă fizică proprietară a unei locuinţe, doar în cazul în care în aceasta se desfăşoară şi activităţi economice trebuie să depună la Direcţia de specialitate a autorităţii locale o declaraţie specială, conform art. 495 lit. a) din Codul fiscal.

Nu toţi proprietarii de locuinţe depun această declaraţie, ci numai cei ce deţin clă­diri nerezidenţiale sau cu destinaţie mixtă.

Şi societăţile ce deţin în proprietate o construcţie vor depune o declaraţie spe­ci­a­lă de impunere, pentru construcţiile existente în patrimoniu la data de 31 decembrie 2015. Persoanele juridice ce deţin construcţii plătesc în anul 2016 un impozit pe clădiri astfel:
a) pentru construcţiile rezidenţiale, cota este între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă a construcţiei;
b) pentru construcţiile nerezidenţiale, cota este cuprinsă între 0,2% și 1,3% din valoarea impozabilă a construcţiei.
Baza impozabilă se actualizează la 3 ani, prin efectuarea unei reevaluări. În ca­zul în care nu se efectuează o reevaluare în ultimii 5 ani, cotele anterioare enumerate se majorează la 5%, conform art. 460 alin. (1), (2) şi (8) din Codul fiscal.

Andreea Baciu este CEO Miron Cont-Audit S.R.L

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri