STUDIU: Fetele au medii mai bune la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

STUDIU: Fetele au medii mai bune la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

GALERIE
examen
  • examen
- +

În ultimii ani, fetele au avut medii mai bune la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, arată un comunicat al World Vision Romania, care citează un raport realizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, potrivit căruia în ultimii zece ani, rata de reuşită la bacalaureat a fost în permanenţă mai mare în rândul fetelor decât la băieţi.

”Atât în 2017, cât şi în 2018, ultimii ani cu date disponibile în raportul menţionat, fetele au avut, la Evaluarea Naţională, medii mai bune decât băieţii (7,06 faţă de 6,38, în 2017). Atât în 2017, cât şi în 2018 mai multe fete decât băieţi au avut medii peste 5 la acest examen. De asemenea, ponderea mediilor mai mari ca 5 este semnificativ mai mare în rândul fetelor, cu peste zece procente”, arată raportul.

În ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, fetele se înscriu şi promovează în ponderi mai ridicate decât băieţii, obţinând totodată medii mai bune.

În ultimii zece ani, rata de reuşită la bacalaureat a fost în permanenţă mai mare în rândul fetelor decât la băieţi, ajungând chiar la o diferenţă de 14 puncte procentuale în anul şcolar 2012-2013. Aceeaşi situaţie se întâlneşte în cazul mediilor obţinute la bacalaureat: în 2018, media generală la bacalaureat a fost 7,84, fiind mai mare în rândul populaţiei feminine (8,02 fete, faţă de 7,60 băieţi).

Fetele au astfel cele mai mari şanse de a face mai departe studii universitare. Faptul este important deoarece absolvenţii de studii superioare au cele mai mari şanse de a găsi un loc de muncă. De asemenea, majoritatea cadrelor didactice din România sunt femei.

”În şcolile din România, majoritatea cadrelor didactice sunt femei, potrivit Raportului privind starea învăţământului preuniversitar din România, 2017-2018, realizat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Ca pondere în totalul corpului profesoral, femeile sunt cel mai bine reprezentate în învăţământul preşcolar (unde 99,7% dintre cadrele didactice sunt femei) şi primar (90,2%)”, arată World Vision Romania.

Ponderea femeilor scade treptat la nivelurile următoare de studii, însă, în ansamblu, circa două treimi dintre toţi învăţătorii şi profesorii din România sunt femei.

Situaţii similare se întâlnesc, de altfel, în sisteme de învăţământ din toată Europa: ca pondere în totalul corpului profesoral, femeile sunt cele mai numeroase în Italia (95,9%), Ungaria (96,6%), Lituania (97,1%) şi Slovenia (97,3%). Cele mai echilibrate raporturi dintre bărbaţi şi femei în rândul cadrelor didactice sunt la nivel de liceu, în ţări precum Norvegia (53,2%), Suedia (53,4%), Grecia (53,6%) sau Germania (53,8%).

În rândul populaţiei active totale (15-64 de ani) femeile sunt minoritare: circa 3,8 milioane de femei la puţin peste 5 milioane de bărbaţi. Însă în categoria de populaţie activă cu studii superioare, femeile sunt mai bine reprezentate decât bărbaţii, tendinţă care se păstrează din 2014 încoace. În 2017, ultimul an cu date disponibile, femeile cu studii superioare reprezentau 10,7% din populaţia activă, faţă de 9,8% bărbaţi.

O altă observaţie este că proporţia fetelor din segmentul de vârstă 15-24 de ani, cu studii superioare, este dublă faţă de proporţia băieţilor.

Lucrurile se schimbă atunci când vorbim de ocuparea unui loc de muncă. Numai în rândul persoanelor cu studii postliceale, rata de ocupare a femeilor este cu 5,4 puncte procentuale mai mare decât a bărbaţilor. La toate celelalte niveluri de învăţământ, diferenţa este în favoarea bărbaţilor, cea mai mică întâlnindu-se în rândul celor care au absolvit studii superioare. 

World Vision România este o organizaţie care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din opt judeţe. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.