Studiu: Hrănirea unei populaţii de 10 miliarde de oameni, posibilă şi sustenabilă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Studiu: Hrănirea unei populaţii de 10 miliarde de oameni, posibilă şi sustenabilă

GALERIE
mancare
  • mancare
- +

Hrănirea a 10 miliarde de oameni pe Pământ nu este doar posibilă, ci poate fi realizată în mod sustenabil, susţine o echipă internaţională de cercetători de la Universitatea din Chicago (UChicago), Statele Unite, şi Institutului de Cercetări asupra Impactului Climei din Potsdam (PIK), Germania, citată de agenţia Xinhua.

Asigurarea unei diete suficiente şi sănătoase pentru fiecare persoană, menţinând în acelaşi timp biosfera în mare parte intactă, va necesita însă o schimbare radicală din punct de vedere tehnologic şi sociocultural, au subliniat cercetătorii. Aceasta presupune adoptarea unor tehnici radical diferite de agricultură, dar şi modificări alimentare şi reducerea risipei.

''Constatăm că, în prezent, agricultura din numeroase regiuni foloseşte prea multă apă, pământ sau îngrăşăminte. Producţia din aceste regiuni trebuie astfel să fie aliniată cu sustenabilitatea mediului înconjurător. Există, însă, oportunităţi uriaşe de creştere durabilă a producţiei agricole în aceste regiuni şi în altele", a declarat Johan Rockstrom, directorul PIK. ''Acest lucru este valabil pentru zone vaste din Africa subsahariană, de exemplu, unde un management mai eficient al apei şi nutrienţilor ar putea îmbunătăţi considerabil randamentele'', a notat specialistul.

În ceea ce priveşte consumatorul final, cercetătorii susţin că, spre exemplu, o parte din proteinele animale ar trebui înlocuită cu mai multe leguminoase şi alte legume.

Un alt factor crucial este reprezentat de reducerea risipei alimentare. În conformitate cu scenariile adoptate în prezentul studiu, cel mai recent raport special al Grupului Interguvernamental de Experţi privind Schimbările Climatice (IPCC) cu privire la utilizarea terenurilor a concluzionat că, în prezent, până la 30 de procente din toate alimentele produsele sunt irosite.

Potrivit cercetătorilor, cea mai sensibilă şi provocatoare implicaţie a studiului vizează terenurile. ''Tot ceea ce implică terenurile tinde să fie complex şi contestat în practică deoarece mijloacele de trai şi perspectivele oamenilor depind de acestea'', a declarat Wolfgang Lucht, copreşedinte al ''Earth System Analysis'' din cadrul PIK şi coautor al studiului. ''Tranziţia către utilizarea şi gestionarea într-un mod mai sustenabil a terenurilor este, aşadar, o provocare solicitantă pentru elaborarea de politici'', a adăugat el subliniind, însă, care este ''cheia succesului'': ''regiunile afectate trebuie să aibă beneficii clare pentru dezvoltarea lor. Atunci există o şansă reală ca susţinerea pentru noile direcţii să crească suficient de rapid pentru stabilizarea Pământului'', a adăugat expertul.

Studiul, publicat săptămâna aceasta pe site-ul UChicago, a fost publicat în jurnalul ştiinţific Nature Sustainability. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.