Studiu: Hrănirea unei populaţii de 10 miliarde de oameni, posibilă şi sustenabilă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Studiu: Hrănirea unei populaţii de 10 miliarde de oameni, posibilă şi sustenabilă

GALERIE
mancare
  • mancare
- +

Hrănirea a 10 miliarde de oameni pe Pământ nu este doar posibilă, ci poate fi realizată în mod sustenabil, susţine o echipă internaţională de cercetători de la Universitatea din Chicago (UChicago), Statele Unite, şi Institutului de Cercetări asupra Impactului Climei din Potsdam (PIK), Germania, citată de agenţia Xinhua.

Asigurarea unei diete suficiente şi sănătoase pentru fiecare persoană, menţinând în acelaşi timp biosfera în mare parte intactă, va necesita însă o schimbare radicală din punct de vedere tehnologic şi sociocultural, au subliniat cercetătorii. Aceasta presupune adoptarea unor tehnici radical diferite de agricultură, dar şi modificări alimentare şi reducerea risipei.

''Constatăm că, în prezent, agricultura din numeroase regiuni foloseşte prea multă apă, pământ sau îngrăşăminte. Producţia din aceste regiuni trebuie astfel să fie aliniată cu sustenabilitatea mediului înconjurător. Există, însă, oportunităţi uriaşe de creştere durabilă a producţiei agricole în aceste regiuni şi în altele", a declarat Johan Rockstrom, directorul PIK. ''Acest lucru este valabil pentru zone vaste din Africa subsahariană, de exemplu, unde un management mai eficient al apei şi nutrienţilor ar putea îmbunătăţi considerabil randamentele'', a notat specialistul.

În ceea ce priveşte consumatorul final, cercetătorii susţin că, spre exemplu, o parte din proteinele animale ar trebui înlocuită cu mai multe leguminoase şi alte legume.

Un alt factor crucial este reprezentat de reducerea risipei alimentare. În conformitate cu scenariile adoptate în prezentul studiu, cel mai recent raport special al Grupului Interguvernamental de Experţi privind Schimbările Climatice (IPCC) cu privire la utilizarea terenurilor a concluzionat că, în prezent, până la 30 de procente din toate alimentele produsele sunt irosite.

Potrivit cercetătorilor, cea mai sensibilă şi provocatoare implicaţie a studiului vizează terenurile. ''Tot ceea ce implică terenurile tinde să fie complex şi contestat în practică deoarece mijloacele de trai şi perspectivele oamenilor depind de acestea'', a declarat Wolfgang Lucht, copreşedinte al ''Earth System Analysis'' din cadrul PIK şi coautor al studiului. ''Tranziţia către utilizarea şi gestionarea într-un mod mai sustenabil a terenurilor este, aşadar, o provocare solicitantă pentru elaborarea de politici'', a adăugat el subliniind, însă, care este ''cheia succesului'': ''regiunile afectate trebuie să aibă beneficii clare pentru dezvoltarea lor. Atunci există o şansă reală ca susţinerea pentru noile direcţii să crească suficient de rapid pentru stabilizarea Pământului'', a adăugat expertul.

Studiul, publicat săptămâna aceasta pe site-ul UChicago, a fost publicat în jurnalul ştiinţific Nature Sustainability. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.