anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Studiu la Iaşi-Care este prima grijă a unui medic: faţă de pacienţi sau faţă de el şi de familie?

GALERIE
medici pandemie
 • medici pandemie
- +

Un amplu studiu desfăşurat de specialişti ieşeni în rândul medicilor şi asistenţilor medicali urmăreşte care este impactul pandemiei COVID-19 asupra acestora, dar şi cum măsurile luate în această perioadă le-au influenţat viaţa. Studiul RESPECT (Romania: Evaluation Study of Professional Ethics during COVID-19 Time) este, conform coordonatorilor, un proiect naţional de cercetare a eticii profesionale a cadrelor medicale din sistemul sanitar românesc şi prin care se doreşte identificarea factorilor profesionali, morali, psihologici, legali sau sociali care „au influenţat datoria cadrelor medicale de a îngriji pacienţi şi capacitatea acestora de a răspunde nevoilor pacienţilor în timpul pandemiei COVID-19”. 

Iniţiatorii proiectului sunt conf. dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi alături de Tudor-Ştefan Rotaru, şef de lucrări la Disciplina de Bioetică a UMF Iaşi, Adrian-Vasile Horodnic, şef de lucrări la UMF, disciplina Etică şi Economie în Sănătate şi prof. dr. Cristina Gavrilovici, preşedinte al Comisiei de Etică de la UMF Iaşi.

„Există un număr de studii din perioada altor epidemii, cum ar fi epidemia SARS din Canada de la începutul anilor 2000, care arată că există un procent semnificativ - între 24% şi 40% în funcţie de locul unde s-a efectuat cercetarea - din personalul medical care intenţionează să abandoneze practica medicală în cazul unei pandemii. În general, argumentele cadrelor medicale chestionate în aceste studii cu privire la această potenţială decizie, sunt legate de conflictul dintre datoria de a îngriji pacienţi şi alte datorii pe care aceştia le au (faţă de propria persoană, faţă de familie sau faţă de alte persoane semnificative pentru ei)”, au explicat iniţiatorii proiectului.

Aceştia mai spun că până în prezent nu există un studiu care să evalueze factorii care au influenţat datoria şi capacitatea cadrelor medicale a de îngriji pacienţii în timpul unei pandemii. Pentru a participa la studiu, este necesară completarea unui chestionar care va dura aproximativ 30 de minute, datele colectate fiind anonime. Datele vor fi analizate, iar rezultatele cercetării vor fi publicate în jurnale ştiinţifice de specialitate. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.