anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.09.2020

Studiu la Iaşi-Care este prima grijă a unui medic: faţă de pacienţi sau faţă de el şi de familie?

GALERIE
medici pandemie
  • medici pandemie
- +

Un amplu studiu desfăşurat de specialişti ieşeni în rândul medicilor şi asistenţilor medicali urmăreşte care este impactul pandemiei COVID-19 asupra acestora, dar şi cum măsurile luate în această perioadă le-au influenţat viaţa. Studiul RESPECT (Romania: Evaluation Study of Professional Ethics during COVID-19 Time) este, conform coordonatorilor, un proiect naţional de cercetare a eticii profesionale a cadrelor medicale din sistemul sanitar românesc şi prin care se doreşte identificarea factorilor profesionali, morali, psihologici, legali sau sociali care „au influenţat datoria cadrelor medicale de a îngriji pacienţi şi capacitatea acestora de a răspunde nevoilor pacienţilor în timpul pandemiei COVID-19”. 

Iniţiatorii proiectului sunt conf. dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi alături de Tudor-Ştefan Rotaru, şef de lucrări la Disciplina de Bioetică a UMF Iaşi, Adrian-Vasile Horodnic, şef de lucrări la UMF, disciplina Etică şi Economie în Sănătate şi prof. dr. Cristina Gavrilovici, preşedinte al Comisiei de Etică de la UMF Iaşi.

„Există un număr de studii din perioada altor epidemii, cum ar fi epidemia SARS din Canada de la începutul anilor 2000, care arată că există un procent semnificativ - între 24% şi 40% în funcţie de locul unde s-a efectuat cercetarea - din personalul medical care intenţionează să abandoneze practica medicală în cazul unei pandemii. În general, argumentele cadrelor medicale chestionate în aceste studii cu privire la această potenţială decizie, sunt legate de conflictul dintre datoria de a îngriji pacienţi şi alte datorii pe care aceştia le au (faţă de propria persoană, faţă de familie sau faţă de alte persoane semnificative pentru ei)”, au explicat iniţiatorii proiectului.

Aceştia mai spun că până în prezent nu există un studiu care să evalueze factorii care au influenţat datoria şi capacitatea cadrelor medicale a de îngriji pacienţii în timpul unei pandemii. Pentru a participa la studiu, este necesară completarea unui chestionar care va dura aproximativ 30 de minute, datele colectate fiind anonime. Datele vor fi analizate, iar rezultatele cercetării vor fi publicate în jurnale ştiinţifice de specialitate. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Lucian DÎRDALA

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Fără a uita că duminică votăm în alegeri locale, că răspunsul la întrebarea unui operator este altceva decât votul şi că scorurile din sondaje nu „călătoresc” de la un scrutin la altul, ar fi realist să observăm, totuşi, că PNL nu are motive majore de insatisfacţie.

Filmuletul zilei

opinii

Perfectul diplomat

Florin CÎNTIC

Perfectul diplomat

A plecat dintre noi, săptămâna trecută, unul dintre cei mai eleganţi şi influenţi, la nivel internaţional, oameni pe care i-a avut vreodată Federaţia Română de Fotbal: Mircea Pascu.

O istorie de plâns în batiste

Radu PĂRPĂUȚĂ

O istorie de plâns în batiste

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Ioan MILICĂ

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

pulspulspuls

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Noi înţelegem că emisiunile astea electorale sunt puse mai pe seară la teveuri, ca să aibă lumea răgaz să se uite la ele mai pe îndelete, dar nu le mai duceţi, bă nene, mult după ora 20, că iote ce se întâmplă cu ăştia ce au faimă să nu le prea ducă la ureche!

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.