De Sănătate

Punem punctul pe știi

Studiu major: Intervalul orar în care trebuie să bei cafea pentru a reduce riscul de deces prematur

joi, 09 ianuarie 2025, 08:54
2 MIN
 Studiu major: Intervalul orar în care trebuie să bei cafea pentru a reduce riscul de deces prematur

Consumul de cafea a fost asociat în mod repetat cu o sănătate mai bună a inimii și cu o viață mai lungă. Totuși, beneficiile consumului de cafea ar putea depinde de momentul în care este consumată, conform unor cercetări recente.

Se pare că limitarea consumului de cafea la orele dimineții ar fi cea mai bună opțiune – indiferent de cantitatea consumată sau de alți factori influenți, potrivit unui studiu publicat recent în European Heart Journal, citat de cnn.com.

„Acesta este primul studiu care analizează tiparele de consum al cafelei în funcție de momentul zilei și rezultatele asupra sănătății,” a declarat autorul principal, Dr. Lu Qi, profesor la Universitatea Tulane din New Orleans, într-un comunicat de presă.

„De obicei, nu oferim recomandări legate de momentul consumului în ghidurile noastre dietetice, dar poate ar trebui să luăm în considerare acest aspect în viitor.”

Majoritatea cercetărilor anterioare care au investigat consumul de cafea al participanților de-a lungul timpului au descoperit că nivelurile moderate de consum de cafea pot fi asociate cu riscuri mai scăzute de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și moarte prematură, conform celui mai recent studiu. Cu toate acestea, dovezile științifice despre influența unor factori precum genetica, cantitatea consumată sau îndulcitorii adăugați asupra acestor relații au fost inconsistente sau, uneori, controversate, au precizat autorii.

Studiul a analizat datele alimentare și de sănătate a 40.725 de adulți cu vârsta de 18 ani și peste, provenite din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), desfășurat între 1999 și 2018. Pe parcursul a 10 cicluri, participanții au furnizat detalii despre consumul alimentar din ziua anterioară. Autorii au inclus, de asemenea, un subgrup de 1.463 de adulți din studiile de validare a stilului de viață, care au completat cel puțin un jurnal alimentar de o săptămână.

Studiul a luat în considerare atât cafeaua cofeinizată, cât și cea decofeinizată, iar consumul a fost categorisit pe trei perioade: dimineața (4:00-11:59), după-amiaza (12:00-16:59) și seara (17:00-3:59). Cercetătorii au identificat două tipare principale de consum: dimineața și pe parcursul întregii zile. La finalul unei perioade mediane de urmărire de aproape 10 ani, s-au înregistrat 4.295 de decese din toate cauzele, 1.268 din boli cardiovasculare și 934 din cauza cancerului.

Comparativ cu persoanele care nu consumau cafea, cei care consumau cafea doar dimineața aveau un risc cu 16% mai scăzut de moarte prematură din orice cauză și un risc cu 31% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Persoanele care consumau cafea pe tot parcursul zilei nu au avut o reducere a riscului. Aceste constatări s-au menținut chiar și după ce autorii au luat în considerare factori precum durata somnului, vârsta, rasa, sexul, venitul familiei, nivelul de educație, activitatea fizică, un scor alimentar și condițiile de sănătate precum diabetul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat. Citește mai mult pe ziare.com.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii