Studiu MIT: Distanţarea socială nu are efect împotriva infectării cu SARS-CoV-2
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Studiu MIT: Distanţarea socială nu are efect împotriva infectării cu SARS-CoV-2

GALERIE
distantare
  • distantare
- +

Un studiu realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) prezintă ineficienţa distanţării sociale în lupta cu virusul. Potrivit rezultatelor obţinute de cercetători, riscul de a fi expus la SARS-CoV-2 în interior este la fel de mare la 20 de metri ca la 2 metri, chiar şi cu masca de protecţie purtată corespunzător de toate persoanele din încăpere.

Profesorii MIT Martin Z. Bazant şi John W.M. Bush pun sub semnul întrebării recomandările Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), adoptate în întreaga lume de la izbucnirea pandemiei şi până în prezent. Potrivit lor, au fost omişi mulţi factori importanţi care cuantifică riscul de transmitere a virusului, cum ar fi numărul de persoane din local, timpul petrecut înăuntru, utilizarea măştilor şi ventilaţia din local. Cu ajutorul acestor factori, cercetătorii au dezvoltat o metodă de calcul a riscului de expunere la COVID-19 în interior.

„Susţinem că nu există prea multe beneficii ale regulii de a păstra distanţa de 2m, mai ales atunci când oamenii poartă măşti”, a spus Bazant într-un interviu.

„Nu are nicio bază fizică, deoarece aerul are tendinţa de a se ridica şi apoi de a coborî în altă parte a camerei, astfel încât e posibil să fii mai expus la mediul înconjurător decât la o persoană aflată în apropiere”, conform CNBC.

Cercetătorii susţin că distanţarea socială îţi oferă un „fals sentiment de siguranţă”. Riscul de a te infecta este la fel de mare chiar dacă stai la o distanţă de 2 metri sau de 20 de metri faţă de o persoană. Spre exemplu, dacă o persoană infectată cu Covid-19 care poartă mască de protecţie cântă într-o cameră, o persoană care stă în cealaltă parte a camerei nu este mai protejată decât o altă persoană care stă la doar 2 metri distanţă de cel infectat. Este motivul pentru care timpul petrecut în zona închisă este mai important decât distanţa faţă de persoana infectată.

Potrivit celor doi cercetători de la MIT, spaţiile interioare (restaurante, teatre, săli de sport etc.) nu ar fi trebuit să fie neapărat închise.

„Analiza noastră arată că multe spaţii care au fost închise, de fapt, nu ar trebui să fie. De multe ori spaţiul este suficient de mare, ventilaţia este suficient de bună, intervalul de timp pe care oamenii îl petrec împreună este de aşa natură încât acele spaţii pot fi utilizate în condiţii de siguranţă chiar şi la capacitate maximă, iar recomandarea de a limita capacitatea acestor spaţii nu este corectă”, spune Bazant.

Aflați amănunte de pe adevarul.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.