anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Studiu: Opt din zece români au făcut cel puţin un gest caritabil, în ultimii doi ani

GALERIE
donatie
 • donatie
- +

Opt din zece români (80%) donează bani, produse, timp şi fac gesturi caritabile, iar jumătate susţin că ar fi dispuşi să facă voluntariat într-o organizaţie neguvernamentală umanitară, arată datele unui studiu, publicat joi.

Conform cercetării realizate de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) şi Kaufland România, dintre cei 80% care au făcut cel puţin un gest caritabil în ultimii doi ani, peste 60% s-au implicat social, în timp ce peste un sfert susţin că se implică şi/sau donează cel puţin o dată pe lună.

Rezultatele sondajului “Cum te simţi când faci bine? Cum şi de ce îi ajuţi pe cei în nevoie?” relevă, totodată, că aproape jumătate dintre cei chestionaţi (46,5%) au ajutat persoane din grupuri vulnerabile şi au donat din impuls, 41,62% au donat unei organizaţii neguvernamentale, iar 39,8% au ajutat persoanele cunoscute sau necunoscute prin servicii sau produse.

În acelaşi timp, un sfert dintre cei chestionaţi au răspuns nevoilor ONG-urilor prin donaţii sub formă de servicii şi produse.

Potrivit sursei citate, majoritatea respondenţilor afirmă că susţin anumite cauze prin redirecţionarea a 3,5% din impozit (24,21%), în natură, prin produse sau servicii (20,66%), în numerar (20,15%) şi prin transfer bancar (19,77%). De altfel, în ultimii doi ani, şapte din zece români au donat prin redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit, dar mai bine de o pătrime dintre ei (27,5%) nu ştiau că există posibilitatea de a redirecţiona o parte din taxele pe care le plătesc la stat.

De asemenea, peste 43% din totalul celor care donează spun că donaţiile lor sunt recurente: 23,21% au făcut donaţii cu frecvenţă anuală, iar 19,14% s-au angajat în donaţii lunare. Cele mai multe donaţii recurente lunare (peste 45%) au o valoare cuprinsă între 11 şi 50 de lei, urmate de cele între 51 şi 100 de lei, care reprezintă aproape o cincime din totalul donaţiilor lunare recurente.

În acelaşi context, datele studiului arată că peste jumătate (aproape 53%) dintre donaţiile recurente din ultimii doi ani au mers către ONG-uri, în timp ce aproape o treime dintre acestea au ajuns direct la beneficiari pentru plata unor tratamente medicale, de exemplu.

Pe de altă parte, dintre cei care nu au făcut gesturi caritabile până acum (doi din zece români), majoritatea invocă faptul că nu au bani suficienţi pentru a dona (73,77%). Un alt motiv este că nu deţin produse pe care le-ar putea dona (33,61%) şi nu au nici timp (16,39%) de alocat pentru activităţi de voluntariat. Cei care susţin că nu oamenii obişnuiţi sunt cei care ar trebui să ajute consideră că probleme atât de grave nu se pot rezolva prin donaţii individuale.

Peste 90% dintre cei chestionaţi consideră că sectorul privat ar trebui să se implice mai mult în sprijinirea cauzelor sociale şi umanitare: în viziunea a mai bine de o treime dintre respondenţi (38,15%) companiile ar trebui să îşi poată deduce mai mult de 20% din impozitul pe profit, iar o proporţie similară consideră că este nevoie de o lege nouă a sponsorizării.

Sondajul iVox a fost realizat cu ocazia Zilei #InStareDeBine, o iniţiativă care marchează anual implicarea organizaţiilor neguvernamentale pentru comunităţi puternice şi sustenabile, în cadrul programului “În Stare de Bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Chestionarul a fost completat de 1.155 de respondenţi, în perioada 12 - 20 mai 2022, iar datele statistice au fost culese prin metodologia CAWI - Computer Assisted Web Interviewing. Cei mai mulţi dintre respondenţi au vârste între 35 şi 50 de ani, studii liceale sau universitare şi venituri medii. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.