Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Studiu: Părul lung și barba ar crește riscul de infectare cu noul coronavirus

GALERIE
par lung, barba
  • par lung, barba
- +

Un studiu britanic arată că virusul poate supravieţui şi pe părul lung sau pe barbă, iar o persoană se poate contamina mai repede cu SARS-Cov-2 dacă obişnuieşte să atingă suprafeţe şi să nu se dezinfecteze frecvent, scrie Mediafax.

Un studiu medical din publicaţia britanică The Lancet afirmă că noul coronavirus supravieţuieşte pe suprafeţe din plastic şi oţel până la patru zile. Cei care au părul lung sau barba mare trebuie să știe că nu trebuie să se tundă pentru a se proteja. Studiul susţine că este posibil ca particulele de virus prezente în aer sau în spaţii închise să ajungă în părul lung sau pe barba, iar probabilitatea ca acea peroană să se contamineze în acest mod nu e la fel de mare ca aceea de a lua virusul de pe clanţe, suprafeţe, şi tot ce este atins în afara casei.

De aceea este important ca în spaţiile închise să fie purtată masca și să se facă frecvent dezinfectarea mâinilor. Medicul Infecţionist Adrian Marinescu spune că aerosolii reprezintă o modalitate de transmitere a virusului, însă nu la fel de mare ca la contactul cu secretiile respiratorii.

„Ştim bine că mâinile curate ne scapă de virus, dar rezisă şi la nivelul unghiilor şi la nivelul părului, mai ales dacă vorbim de păr lung şi barbă, dar e foarte interesant că riscul mai mare este dacă vorbim de peria de păr, pentru că particulule virale pot să rămână pentru interval destul de lung de timp, altfel spus peria ar trebui curăţată destul de corect, se vorbeşte chiar în studii de 2-3 zile. Aceste particule virale pot să rămână într-un interval de timp, la nivelul părului, la nivelul unghiilor”, spune dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.

Dinu Nimas este bărbier şi nu exclude posibilitatea de a te contamina prin barbă. El spune că majoritatea bărbaţilor cu barbă şi-o aranjează frecvent şi este important să se dezinfecteze pe mâini cât mai des. „Am auzit şi eu de acest studiu. Din punctul meu de vedere există o oarecare şansă de a-ţi contamina părul sau barba cu noul coronavirus. În schimb dacă se respectă oarecum regulile de igienă pe care le tot auzim de când cu pandemie, n-ar trebui să fie o problemă. Adică o îngrijire zilnică a bărbii, a părului spălat în fiecare zi sau de pildă la femei, probabil o dată la 2-3 zile, n-ar trebui să crească riscul de a te infecta propriu-zis cu acest virus”, a spus Dinu.

Ştefania respectă măsurile de siguranţă şi de igienă și spune că îşi poartă părul lung prins în coc pentru că e cald. De asemenea e sceptică şi nu crede că este posibil ca virusul să ajungă în părul ei iar apoi să se infecteze. „Nu am auzit de aşa ceva, mi se pare un pic absurd parcă. Nu are sens din punct de vedere medical, nu mi se pare că ar avea sens. Cel mai sigur e să foloseşti mască şi să te dezinfectezi, să te speli pe mâini, măsurile minime de protecţie şi de igienă”, afirmă Ștefania.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri