Studiu: Plajele din Vama Veche şi Corbu, cele mai curate de pe litoral
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Studiu: Plajele din Vama Veche şi Corbu, cele mai curate de pe litoral

GALERIE
vama
  • vama
- +

Pentru prima dată după o perioadă de trei ani, rezultatele sesiunii de monitorizare ecologică a plajelor litorale indică faptul că, în luna mai, s-au înregistrat cele mai mici cantităţi de deşeuri abandonate pe nisip, o posibilă cauză fiind absenţa oamenilor din aceste zone în perioada de pandemie, informează Organizaţia Mare Nostrum.

Conform sursei citate, pe cele opt sectoare de plajă monitorizare, în luna mai au fost identificate 6.646 deşeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică şi metal, un număr considerabil mai mic faţă de anul 2019, când au fost înregistrate peste 45.000 deşeuri în cele două sesiuni anuale.

Cel mai murdar sector de plajă, în urma monitorizărilor efectuate, a fost Năvodari, cu 2.074 deşeuri, o parte din acestea provenind de la şantierele de construcţii din zonă. Pe locul secund, într-un nefast top al cantităţii de deşeuri înregistrată pe plaje, este zona Mamaia Nord, cu 1.481 deşeuri.

Cele mai mici cantităţi de deşeuri au fost înregistrate pe sectoarele din Vama Veche şi Corbu.

"Cifrele înregistrate sunt, într-adevăr, mici, comparativ cu perioadele similare ale anilor trecuţi şi asta nu poate decât să ne bucure, însă suntem convinşi că aceste cifre sunt rezultatul circulaţiei turistice şi activităţii umane reduse din perioada stării de urgenţă, când oamenii nu au mai ajuns în număr mare pe plajă. În acelaşi timp, reprezentanţii Apelor Române Dobrogea Litoral au pregătit plaja pentru sezonul estival. Ne-ar fi plăcut să spunem că aceste cifre mici sunt rezultatul comportamentului responsabil, dar mai este mult de lucru, din acest punct de vedere", declarat Mihaela Cândea Mirea, director executiv al organizaţiei ecologiste Mare Nostrum.

Analiza cantitativă şi comparativă a cantităţilor de deşeuri generate de activitatea umană pe plajele litoralului românesc, dată publicităţii, mai indică faptul că, faţă de luna aprilie 2019, cifrele înregistrate în această sesiune sunt de două ori mai mici.

Principalele categorii de deşeuri inventariate sunt cele din material polimeric artificial, care au ajuns la 4.847 de elemente, în această categorie intrând mucurile de ţigară, diferite tipuri de ambalaje şi piese din plastic.

Pe locul doi se află elementele din metal ce provin cel mai probabil de la construcţiile din apropierea porţiunilor de plajă, iar pe locul trei - elementele de sticlă şi ceramică.

"În această sesiune au fost eliminate 84 kg de deşeuri de pe porţiunile de plajă, cantităţile cele mai mari fiind din sectorul Mamaia (37 kg) şi Năvodari (21 kg). Ne dorim ca în septembrie, după încheierea sezonului estival, să avem cifre la fel de mici în ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri existentă pe porţiunile de plajă româneşti", a precizat Angelica Paiu, coordonator activitate monitorizare.

Începând din 2014, Mare Nostrum a inventariat şi eliminat în mod constant 153.292 deşeuri, iar cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Constanţa (34.788), iar cele mai multe fiind înregistrate în sesiunea din septembrie 2019 (33.295). AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.