Studiu: Plantele îşi pot camufla mirosurile pentru a evita să fie mâncate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Studiu: Plantele îşi pot camufla mirosurile pentru a evita să fie mâncate

GALERIE
PLANTA
 • PLANTA
- +

Plantele din pădurile tropicale dense sunt capabile să-şi mascheze mirosurile pentru a evita să fie detectate şi mâncate, potrivit unui studiu efectuat recent de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, citat de Phys.org.

Un grup de cercetători din Europa şi America de Nord a examinat 28 de specii de insecte şi 20 de specii de plante din Chamela-Cuixmala, o rezervaţie tropicală de pe coasta de vest a Mexicului.

Constatările cercetătorilor, publicate joi în jurnalul Science, aduc noi informaţii despre modul în care membri individuali din "comunităţile complexe de plante" evoluează pentru a emite mirosuri similare, o strategie de grup ce le ajută să supravieţuiască şi derutează erbivorele flămânde.

"Mirosurile uşor de remarcat sunt în avantajul erbivorelor şi în dezavantajul plantelor", a explicat profesor Phil Stevenson, cercetător la Grădinile Botanice Regale Kew din Marea Britanie. "Aşadar, avem o cursă a înarmării cu informaţii. Plantele vor să evite să fie localizate şi mâncate, aşa că fac tot posibilul să miroasă ca alte plante", a adăugat specialistul.

În cadrului studiului publicat joi, oamenii de ştiinţă au reuşit pentru prima dată să analizeze interacţiunile dintre o varietate atât de mare de plante şi insecte, a precizat autoarea principală a cercetării, Pengjuan Zu, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Statele Unite. Tentativele anterioare de a înţelege jocul de-a şoarecele şi pisica al evoluţiei între plante şi insecte s-au bazat doar pe studiul unor specii de plante individuale, în medii controlate. Această metodă este departe de ansamblul speciilor de plante şi insectelor care coexistă în pădurile din mediul natural, au scris autorii.

Pentru acest studiu, Zu a colectat în tuburi de silicon mirosuri emise de peste douăzeci de specii de plante, care au fost apoi duse la Kew pentru a fi analizate. Printr-o combinaţie alcătuită din "teoria informaţiei" - o tehnică utilizată pentru înţelegerea tiparelor de comunicare la om - şi datele cunoscute despre biologia evolutivă, oamenii de ştiinţă au reuşit să alcătuiască modele ale acestor reţele de comunicare plante-erbivore.

"Acum ştim că toate substanţele chimice produse de plante poartă informaţii care au un rol important în camuflarea chimică a acestora într-o comunitate complexă de plante", a spus Zu.

Studiul i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine modul în care informaţiile sunt transmise între diferite specii din lanţul trofic, putând deschide calea către viitoare cercetări. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X