Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Studiu: Probioticele pot dăuna intestinelor

GALERIE
pastile
  • pastile
- +

Probioticele utilizate pentru îmbunătăţirea sănătăţii sistemului digestiv nu ar trebui recomandate sub forma unui ''supliment universal'' benefic tuturor, conform unui studiu publicat joi în jurnalul ştiinţific Cell.

În plus, administrarea probioticelor pentru a contrabalansa efectele adverse ale antibioticelor ar putea întârzia revenirea la normal a florei bacteriene intestinale după un astfel de tratament, se mai arată în concluziile cercetării citate de Xinhua.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel au contrazis ideea conform căreia bacteriile probiotice fortifică sistemul imunitar şi corectează efectele adverse ale antibioticelor asupra intestinelor. Cercetătorii au notat că acest lucru nu a mai fost dovedit niciodată până în prezent.

Unul dintre studiile efectuate de specialiştii israelieni a demonstrat că efectul a unsprezece tulpini dintre cele mai frecvente familii de bacterii probiotice variază de la un individ la altul şi poate chiar dăuna în cazul unor persoane.

În cadrul cercetării, voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri, doar cei din primul eşantion primind un preparat probiotic. Rezultatele au demonstrat că gradul de colonizare a tulpinilor probiotice a variat semnificativ de la o persoană la alta.

La unii voluntari, bacteriile probiotice s-au stabilit în intestinul gros, iar în cazul altora bacteriile au fost "expulzate" în totalitate.

Echipa de oameni de ştiinţă a demonstrat că este posibil să se prevadă ceea ce se va întâmpla cu bacteriile probiotice la fiecare pacient în parte, în funcţie de activitatea genelor din sistemul digestiv.

Cercetătorii au scris în concluziile prezentate că probioticele nu este indicat să fie oferite pe scară largă publicului, ci tratamentul ar trebui personalizat în funcţie de pacient.

"În mod surprinzător, am observat că mulţi voluntari sănătoşi erau de fapt rezistenţi prin faptul că probioticele nu au putut coloniza tractul lor intestinal. Acest lucru sugerează că probioticele nu ar trebui sa fie oferite sub forma unui supliment universal", a declarat Eran Elinav, specialist în imunologie la Institutul Weizmann, unul dintre autorii cercetării.

De asemenea, în în cadrul unui alt studiu efectuat de specialiştii israelieni s-a descoperit că tratamentul cu probiotice a împiedicat reintroducerea microorganismelor în corpul uman în forma lor originală de dinainte de administrarea tratamentului cu antibiotice.

''Contrar actualei dogme potrivit căreia probioticele sunt inofensive şi sunt benefice pentru toată lumea, aceste rezultate dezvăluie un nou potenţial efect secundar advers al utilizării probioticelor împreună cu antibioticele, care ar putea avea chiar şi consecinţe pe termen lung", a adăugat Elinav. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri