Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Studiu: Recomandarea micului dejun în dietele pentru slăbit ''ar avea efectul opus''

GALERIE
mic dejun
  • mic dejun
- +

Teoria potrivit căreia micul dejun este cea mai importantă masă a zilei - inclusiv în cazul persoanelor care ţin regim - ar putea să nu se aplice în realitate, sugerează un studiu realizat în Australia, citat miercuri de Press Association.

În urma analizării mai multor cercetări, s-a descoperit că micul dejun nu ar ajuta la slăbit şi nu ar trebui recomandat ca o necesitate în cadrul unei strategii pentru eliminarea kilogramelor nedorite.

Studii anterioare au sugerat că micul dejun accelerează metabolismul şi îi poate ajuta pe cei care doresc să slăbească să nu mănânce prea mult pe parcursul zilei. Potrivit Asociaţiei Britanice de Dietetică (British Dietetic Association - BDA), ''persoanele care consumă micul dejun au o alimentaţie mai echilibrată, prezintă un risc mai mic de supraponderalitate (şi) au mai multe şanse să slăbească în cazul în care sunt supraponderale''.

Însă, o nouă analiză pune la îndoială această teorie şi, în plus, contrazice studiile care sugerează că ignorarea micului dejun poate perturba ceasul biologic şi contribuie la îngrăşare.

O echipă de experţi de la Universitatea Monash din Melbourne a analizat treisprezece studii referitoare la asocierea dintre micul dejun şi greutatea corporală, efectuate în state cu venituri ridicate.

Cercetătorii au identificat o diferenţă foarte mică între greutatea corporală a persoanelor care consumau micul dejun şi a celor care obişnuiau să sară peste prima masă a zilei. Participanţii din a doua categorie erau, în medie, cu 0,44 kg mai uşori.

Persoanele care luau în mod regulat micul dejun aveau un aport mai mare de calorii într-o zi - în medie, circa 260 de calorii în plus.

Aşadar, persoanele care obişnuiesc să sară peste micul dejun nu compensează printr-un aport mai ridicat de calorii în ziua respectivă, conform concluziilor analizei.

Totodată, oamenii de ştiinţă nu au identificat diferenţe semnificative între cele două categorii în ceea ce priveşte rata metabolică, fapt ce sugerează că nu se poate dovedi că micul dejun ar ajuta la slăbit prin arderea mai ''eficientă'' a caloriilor la primele ore ale zilei.

Însă, calitatea generală a studiilor analizate lasă de dorit şi se impune efectuarea mai multor cercetări pe această temă, au subliniat autorii.

''Acest studiu sugerează că includerea micului dejun ar putea să nu reprezinte o strategie benefică pentru slăbit'', se arată în concluziile publicate în British Medical Journal (BMJ).

''Este nevoie de precauţie atunci când se recomandă micul dejun adulţilor care vor să slăbească deoarece ar putea avea efectul opus'', precizează oamenii de ştiinţă.

''Deşi micul dejun a fost promovat în media, începând din 1917, drept cea mai importantă masă a zilei, există un număr redus de dovezi care susţin consumul micului dejun ca strategie pentru pierderea din greutate, inclusiv în cazul adulţilor supraponderali sau obezi'', au notat cercetătorii.

Însă, consumul regulat al micului dejun ar putea avea alte efecte importante, precum îmbunătăţirea capacităţii de concentrare şi a nivelului de atenţie, în cazul copiilor, au precizat specialiştii. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri