Studiu: Renunţarea la fumat cu patru săptămâni înainte de o operaţie reduce riscul de complicaţii medicale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 25.11.2020

Studiu: Renunţarea la fumat cu patru săptămâni înainte de o operaţie reduce riscul de complicaţii medicale

GALERIE
tigara
  • tigara
- +

Persoanele care renunţă la fumat, chiar dacă fac acest lucru cu doar patru săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală, prezintă un risc mai scăzut de complicaţii post-operatorii, potrivit unui studiu publicat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

În pofida unui consens general referitor la faptul că renunţarea la fumat înainte de o operaţie poate avea un impact pozitiv asupra sănătăţii pacientului, a existat până în prezent o anumită controversă legată de momentul cel mai potrivit în care aceste persoane ar trebui să renunţe la consumul de ţigarete, potrivit OMS.

"Noi dovezi dezvăluie că fumătorii care renunţă la fumat cu aproximativ patru săptămâni sau mai mult înainte de o operaţie chirurgicală au un risc de complicaţii mai scăzut", a precizat într-un comunicat aceeaşi agenţie specializată din cadrul ONU.

La şase luni după intervenţia chirurgicală, aceste persoane se recuperau mai bine decât pacienţii care continuau să fumeze.

După o operaţie, corpul uman îşi activează toate resursele pentru a facilita cicatrizarea şi pentru a combate eventualele infecţii, un proces care sporeşte necesarul de oxigen şi de nutrimente. Însă nicotina şi monoxidul de carbon, prezente în ţigarete, pot să scadă nivelurile de oxigen din organism, crescând riscul de complicaţii post-operatorii, precizează OMS.

Studiul, realizat în colaborare de OMS, Universitatea Newcastle din Australia şi Federaţia Mondială a Societăţilor Anesteziştilor (FMSA), arată că, începând cu patru săptămâni de sevraj nicotinic, fiecare săptămână suplimentară petrecută fără a fuma ameliorează cu 19% starea de sănătate a pacientului, graţie unei mai bune circulaţii sangvine.

Pacienţii care renunţă la fumat sunt astfel mai puţin susceptibili de a suferi complicaţii legate de anestezie, potrivit autorilor studiului.

OMS încurajează ţările lumii să includă programe despre sevraj în campaniile educative implementate de sistemele lor naţionale de sănătate cu scopul de a îi ajuta pe oameni să renunţe la fumat.

"Raportul demonstrează că există avantaje în amânarea unei intervenţii minore sau non-urgente, pentru a oferi pacienţilor posibilitatea de a renunţa la fumat, ceea ce se traduce printr-un rezultat mai bun pentru starea lor de sănătate", a declarat medicul Vinayak Prasad, directorul Iniţiativei Fără Fumat din cadrul OMS. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Condiţia sincerităţii

Lucian DÎRDALA

Condiţia sincerităţii

Problema este că noi avem alegeri acum, iar campania electorală ar trebui să fie intervalul în care să-i întrebăm pe politicieni cum vor proceda mai încolo. Dacă vrem să ameliorăm funcţionarea sistemului nostru politic, sinceritatea este una dintre condiţiile fundamentale.

Filmuletul zilei

opinii

Memoria Moldovei reloaded (II)

Florin CÎNTIC

Memoria Moldovei reloaded (II)

Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.

De ce mă ocup cu literatura?

Radu PĂRPĂUȚĂ

De ce mă ocup cu literatura?

Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi. 

Ca-n vis...

Nicolae TURTUREANU

Ca-n vis...

Ieri, o zi în care „m-am simţit”, adică n-am fost aşa nesimţit, ca-n altele. Dar proiectele matinale s-au zburătăcit. Mai întâi, am cedat insistenţelor (de câteva zile) ale „ăstora”, de-a-mi instala un nou program pe computer. La naiba, acum toate-s puse altfel, iar eu umblu ca un elefănţel printre porţelanuri... Şi nu pricep mai nimic. 

pulspulspuls

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Una scurtă pe azi tot din zona Ţaigherimii, stimaţi participanţi la trafic, dacă tot i-am avut în vizor în ultimele zile pe aceşti băieţi isteţi. 

Caricatura zilei

Licitație

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.