Studiu - Românii se consideră cinstiţi şi sinceri şi blamează corupţia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Studiu - Românii se consideră cinstiţi şi sinceri şi blamează corupţia

GALERIE
romani strada
  • romani strada
- +

Românii se consideră cinstiţi şi sinceri, blamează corupţia, dar sunt mai puţin implicaţi în acţiuni civice, arată rezultatele studiului Semaforul Moralităţii, realizat de Exact Business Solutions pentru HBO România, despre perspectiva românilor din mediul urban asupra moralităţii.

Studiul, care şi-a propus să afle cum se raportează românii din mediul urban la moralitate şi implicare civică, a fost realizat în perioada 29 septembrie - 15 octombrie 2020, pe un eşantion de 1.055 de persoane (femei şi bărbaţi, din mediul urban, cu vârste între 18-65 ani, cu studii medii şi superioare).

Cercetarea cantitativă a fost dublată de una calitativă, constând în patru focus grupuri cu persoane care răspund aceluiaşi profil, iniţiată la solicitarea HBO România, parte din campania de lansare a serialului „Bani negri (pentru zile albe)”.

Serialul scris şi regizat de Daniel Sandu, care va avea premiera pe 22 noiembrie în toate teritoriile HBO Europe, are în prim plan un jaf pe care îl comit doi oameni obişnuiţi, semaforişti într-un oraş de provincie, constrânşi de aproape toţi cei din jur. Alexandru Papadopol şi Cristian Bota interpretează rolurile principale.

Peste 75% dintre români se consideră mai cinstiţi şi mai sinceri decât ceilalţi. Mai mult de 69% dintre românii din mediul urban consideră furtul de haine sau alimente, şantajul, şpaga pentru a obţine permisul de conducere sau o autorizaţie, adulterul, întârzierea plăţii datoriei către un prieten, citirea unor conversaţii private fără consimţământ sau evitarea unei cozi la magazin, ca fiind serioase probleme de moralitate.

În schimb, mai puţin de doi din patru români din mediul urban consideră furtul de materiale de la serviciu, traversatul pe roşu când nu trece nicio maşină, circularea cu viteză peste limita admisă şi a minţi pentru a proteja sentimentele unei persoane ca nefiind probleme grave de moralitate.

În comparaţie cu restul persoanelor din mediul urban, tinerii percep minciuna pentru a obţine diverse avantaje, furtul de materiale de la birou, şi citirea conversaţiilor private ale unei persoane ca fiind probleme de moralitate mai puţin grave.

73% dintre românii din mediul urban consideră că politicienii de la nivel central sunt cea mai coruptă categorie economico-socială, urmaţi de politicienii de la nivel local (56%), preoţi şi înalţi ierarhi (35%), mari oameni de afaceri (35%), angajaţi în sistemul sanitar (25%), angajaţi în administraţia publică (24%), autorităţi de ordine publică (23%).

Mersul la vot şi încurajarea altor persoane să participe la vot sunt contexte de implicare civică în care mai mult de 6 din 10 români din mediul urban declară că s-au aflat mai des comparativ cu celelalte situaţii de implicare civică testate.

În schimb, mai puţini de 4 din 10 români din mediul urban declară că participă la proteste, fac voluntariat sau raportează nereguli în aplicaţii (activitatea în aplicaţii este mai frecventă în rândul bărbaţilor din eşantion). Rezultatele sudiului Semaforul Moralităţii sunt disponibile online, iar cei care doresc pot participa la testul moralităţii, rezultatul fiind un profil moral ce poate fi partajat pe reţelele de socializare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Alexandru LĂZESCU

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Multe dintre opiniile experţilor despre ceea ce ar trebui să facă noua administraţie de la Washington în materie de politică externă ignoră complet noua realitate geopolitică şi sunt impregnate de o doză masivă de idealism utopic.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Nichita DANILOV

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Pictorul Ion Neagoe a fost un nonconformist, un revoltat. Picta cu pasiune, dar refuza să se manifeste în afara atelierului. Oare exigenţa legată de propria sa creaţie n-a fost o barieră în calea afirmării sale?

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dana ȚABREA

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dacă glumele au la bază un gând serios, nu există glume nevinovate. Nici măcar în plan filosofic nu scăpăm de glumele serioase. De pildă, pamfletul intitulat în mod ironic „Ruskin’s Philosophy” pe care R.G. Collingwood l-a susţinut public la o conferinţă despre John Ruskin. Sesizarea poantei trebuie să se producă instantaneu şi fără apel la raţiune, discursivitate, ceea ce nu e tocmai cazul glumelor serioase. Pentru acestea din urmă îţi poţi propune să arăţi în ce constă seriozitatea lor.

Între progres şi progresism regresiv

Michael ASTNER

Între progres şi progresism regresiv

- (în)semnele timpului -

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

1 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.