anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Studiu. Specialiștii explică de ce visăm

GALERIE
vis
 • vis
- +

Creierul uman a fascinat oamenii de știință dintotdeauna datorită complexității lui și a modului în care operează. Studii în legătură cu somnul și visele se fac de câteva zeci de ani și încă nu știm sută la sută sigur cum și de ce visăm, potrivit science.howstuffworks . Există, totuși, o serie de teorii formulate de experți.Ceea ce se știe cu siguranță este că visele apar în stadiul REM al somnului, adică faza somnului atunci când activitatea cerebrală este ridicată și apar acele mișcări rapide ale ochilor. Frecvența cu care ne amintim visele diferă de la o persoană la alta.

 

Una dintre teoriile care justifică de ce visăm este că visele merg mână în mână cu somnul, pentru a ajuta creierul să sorteze informațiile acumulate în timpul zilei. Creierul primește sute de mii de informații zilnic. O parte din ele sunt detalii, cum ar fi culoarea unei mașini care trece pe stradă, iar altele sunt mai complexe, precum un proiect care trebuie pregătit pentru muncă. Unii cercetători consideră că în timpul somnului, creierul sortează informațiile pe care le păstrează, pentru a ne rămâne în memorie.

Visele sunt legate de modul în care ne formăm amintirile. Studiile arată că dacă învățăm în primele ore după ce ne-am trezit, vom visa mai mult atunci când vom dormi, decât atunci când nu învățăm. Participanții unui studiu au demonstrat acest lucru. Ei au luat cursuri de o limbă străină și acest lucru a rezultat într-o abundență mai mare a viselor. Acest lucru a evidențiat faptul că memoria pe termen scurt se transformă în memorie pe termen lung cu ajutorul viselor.

Altă teorie este că visele reflectă emoțiile fiecăruia din timpul zilei trecute.Unii cercetătorii cred că în timpul nopții totul încetinește. Nu suntem nevoiți să ne concentrăm pe ceva anume în timp ce dormim, așa că se fac conexiuni slabe în creier. În timpul somnului trăirile cele mai intense din timpul zilei se luptă în ciclul viselor. Dacă avem o problemă care ne macină când suntem treji, sunt șanse mari să o visăm clar sau în metafore. De exemplu: dacă suntem îngrijorați că ne vom pierde locul de muncă din cauza restructurărilor, am putea visa că suntem o persoană mică trăind într-o lume de giganți.

Mai există și teoria, cel mai puțin interesantă, că visele nu ajută nicio funcție a creierului și nu au niciun rost. Unii experții cred astfel că visele apar „la întâmplare”.

 

Adevărul este că atâta timp cât creierul încă reprezintă un mister, nu putem spune cu siguranță de ce visăm. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.