Studiu: Tu ce fel de beţiv eşti?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

Studiu: Tu ce fel de beţiv eşti?

GALERIE
drink
  • drink
- +

O cercetătoare de la Universitatea Missouri, Rachel Winograd, a studiat pentru prima dată modul în care consumul de alcool ne poate influenţa personalitatea.

Experimentele de până acum, spune ea, s-au concentrat pe efectele consumului de alcool asupra unor dimensiuni clare, precum timpul de reacţie sau autocontrolul, dar niciodată nu au abordat chestiunea mai complicată a personalităţii, relatează BBC, preluat de Agerpres.


Pentru studiul său, Winograd a invitat mai multe sute de studenţi să îşi aducă un partener de băut în laboratorul său, unde aceştia au răspuns la chestionare detaliate de personalitate, despre cum se percep pe ei înşişi şi pe prietenul lor, atât înainte cât şi după ce au consumat alcool până la starea de beţie. Astfel, cercetătoarea a putut observa modificarea unor trăsături cum ar fi caracterul conştiincios, extrovertit sau agreabil al unei persoane atunci când aceasta consumă alcool. Ulterior, Winograd şi profesorul său coordonator au analizat răspunsurile oferite de studenţi, pentru a separa anumite grupuri de caracteristici, iar rezultatele lor s-au concretizat în identificarea a patru tipuri de "beţivi", fiecare denumit după un personaj celebru.


Tipul "Ernest Hemingway", care, asemenea cunoscutului scriitor, îşi păstrează capul pe umeri şi, în general, îşi schimbă foarte puţin comportamentul atunci când este beat;
Tipul "Mary Poppins", tipul de beţiv vesel şi plăcut, care rămâne responsabil şi după ce consumă alcool;
Tipul "The Nutty Professor" ("Profesorul Nebun"), care, iniţial extrovertit, devine mai extrovertit şi mai curajos pe măsură ce bea;
Tipul "Mr. Hyde" sau beţivul "cel rău", care devine mai puţin agreabil, mai puţin conştiincios şi mai iresponsabil pe măsură ce consumă alcool;
Interesant, în urma analizării rezultatelor, cei mai mulţi studenţi prezenţi la testele lui Winograd au aparţinut tipului "Ernest Hemingway", faţă de doar 15% care au fost identificaţi ca aparţinând tipului "Mary Poppins". Testul a încercat să surprindă esenţa acestor constatări, dar a fost scris doar pentru divertisment şi nu ar trebui să fie citit ca o evaluare ştiinţifică a obiceiurilor de consum, se precizează în articolul publicat de BBC. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.