Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Studiu: unii artiști celebri și-au „pictat” boala în tablouri fără să știe

GALERIE
salvador dali
  • salvador dali
- +

Primele semne subtile ce trădează declinul cognitiv al unor pictori celebri pot fi „citite” în tablourile pe care aceștia le-au realizat cu mulți ani înainte de fi diagnosticați, arată un studiu realizat recent în Marea Britanie. Descoperirea controversată a fost realizată de o echipă de psihologi din Marea Britanie care a studiat operele unor artiști celebri, de la fondatorul mișcării impresioniste, Claude Monet, până la Willem de Kooning, al cărui stil a devenit cunoscut sub denumirea de expresionism abstract, informează The Guardian.

Cercetătoarea Alex Forsythe de la Universitatea din Liverpool a analizat 2.092 de tablouri purtând semnătura a șapte pictori celebri și a anunțat că a descoperit indicii ale unor schimbări progresive ce se observă în lucrările unora dintre ei care au fost ulterior diagnosticați cu boala Alzheimer. Modificările au început să devină vizibile încă de pe vremea când aceștia aveau 40 de ani.

Cei șapte artiști ale căror picturi au fost analizate de Forsythe și de colegii săi sunt: Monet, Pablo Picasso și Marc Chagall, care au avansat în vârstă fără a dezvolta semne evidente de boală cognitivă, Salvador Dali și Norval Morrisseau, care au suferit de Parkinson, și Kooning și James Brooks (un alt reprezentant al expresionismului abstract), ambii diagnosticați cu Alzheimer.

Cercetătorii au folosit tehnici avansate de imagistică digitală pentru a calcula modul în care fractalii — forme geometrice care se repetă la diferite dimensiuni — au suferit variații de-a lungul carierelor pictorilor. Forsythe a descoperit că dimensiunea fractalilor varia de-a lungul timpului, însă în cazul lui Kooning și al lui Brooks, aceasta a suferit schimbări dramatice și s-a micșorat considerabil pe măsură ce artiștii au înaintat în vârstă. „Seamănă cu o amprentă pe care artiștii o lasă în arta lor”, a spus Forsythe. „Ei pictează normal, însă când ceva se petrece în creierul lor, se observă o schimbare destul de radicală”, a completat ea.

În studiul publicat în jurnalul american „Neuropsychology”, oamenii de știință menționează că dimensiunea fractalilor din picturile lui Monet, Picasso și Chagall a crescut pe măsură ce aceștia au înaintat în vârstă. În operele lui Dali și Morrisseau, însă, s-a observat că dimensiunea fractalilor a avut, în timp, o tendință de creștere și apoi de descreștere, în jurul vârstei de 60 de ani. Cele mai uimitoare rezultate rămân însă cele identificate în lucrările lui Kooning și Brooks, unde dimensiunea fractalilor a fost mare și apoi a scăzut rapid, la circa 40 de ani.

De Kooning a fost diagnosticat oficial cu Alzheimer în 1989, la vârsta de 85 de ani, iar Brooks la 79 de ani, potrivit AFP. Dali a fost diagnosticat cu maladia Parkinson la 76 de ani, când mâna sa dreaptă a început să tremure puternic. Morrisseau a primit diagnosticul de Parkinson la 65 de ani.

Deși unii oameni de știință au lăudat acest studiu, alții l-au criticat pentru că a cuprins un număr redus de pictori susținând de asemenea că metoda nu poate constitui o modalitate de a stabili un diagnostic. Forsythe speră însă ca studiul său să contribuie la o mai bună înțelegere a declinului cognitiv. „Nu cred că acesta este un mod de a stabili un diagnostic, ci de a ajuta oamenii să ia în calcul noi căi pentru cercetarea demenței”, a argumentat aceasta.

Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri