Studiul care anticipează moartea meseriilor actuale. Absolvenţii de mâine vor fi dresori de roboţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Studiul care anticipează moartea meseriilor actuale. Absolvenţii de mâine vor fi dresori de roboţi

GALERIE
meserii
  • meserii
- +

Studiu pe piaţa muncii. Când tinerii de astăzi, cu vârsta de 18 ani, vor împlini 51 de ani, aproximativ 51% din meseriile actuale vor fi deja dispărute, adică vor fi ocupate de roboţi! În acest context, 40% din copiii de grădiniţă de astăzi vor practica meserii care încă nu au fost inventate. Nu vor mai exista meserii, ci “seturi de competenţe şi abilităţi”, iar tinerii vor fi un fel de dresori de roboţi. Maşinile vor lucre în toate domeniile. Acestea au fost câteva din ideile expuse la dezbaterea publică „Educaţia universitară şi piaţa muncii” susţinută ieri la Universitatea Româno-Americană.

Ce îşi doreşte un tânăr absolvent de facultate din România? În primul rând vrea un salariu net de 2.200 de lei şi un ritm de 40 de ore de muncă pe săptămână. Asta în condiţiile în care în Occident aşteptările tinerilor sunt de 2.000 de euro pe lună şi un program de lucru de 42 de ore pe săptămână. După cum se vede, occidentalii par mai harnici, dar şi mai pretenţioşi.

Studiile arată că tinerii absolvenţi de învăţământ terţiar din ţara noastră şi-ar dori să ajungă şefi cât mai repede posibil, fără a avea foarte mari pretenţii la bani.

În acest context, angajatorii vestici caută forţă de muncă românească, le convine că este ieftină, dar se lovesc de o mare problemă: calificarea românilor lasă de dorit, adică sunt slab pregătiţi. Într-un studio global publicat de ManpowerGroup, România se găseşte pe antepenultimul loc mondial în ceea ce priveşte competenţa forţei de muncă. Asta pentru că cei mai buni dintre ai noştrii pleacă în Vest, după salarii mari. În mod straniu, sub noi se află Japonia (!) şi Taiwan.

“Generaţia Z” vrea bani mulţi de la 18 ani

Andreea Mihnea, HR Director la EY România, a subliniat că o parte din vină o are şi nivelul învăţământului. Din cele 103 universităţi din ţara noastră, doar 6 sunt vizibile în lume, motiv pentru care în viitorul apropiat numărul de studenţi se va înjumătăţii.

Mai mult, copiii de 18 ani de astăzi, numiţi “generaţia Z”, vor, în proporţie de 62%, să se angajeze imdiat după liceu, sau imediat după ce împlinește majoratul – să îşi deschidă propria afacere imediat după majorat. Nevoia de pregătire academică este lăsată pe planul doi sau trei, ceea ce este, spun specialiştii, îngrijorător pentru întreaga societate a viitorului.

În 2040 maşinile vor înlocui omul

Asta în condiţiile în care a patra revoluţie industrială bate la uşă: maşinile vor înlocui marea majoritate a forţei de muncă, undeva în jurul anului 2040. În acel moment, termenul de “loc de muncă” va dispărea şi va fi înlocuit cu “seturile de competenţe de a folsi, de a conduce roboţi”.

“Se preconizează că 51% din ocupaţiile anului 2015 vor dispărea în anul 2040 şi vor fi înlocuite de roboţi, în special în muncile fizice şi în cele de colectare şi procesare de date”, a spus Andreea Mihnea.

Există şi studii care spun că aceste schimbări radical, într-un timp relative scurt, vor duce la adevărate catastrofe demografice, s-a mers până acolo cu speculaţiile încât s-a avansat, în câteva studii occidentale, decesul violent a 10% din populaţia lumii în urma transformărilor care vin.

Oricum, lumea se va schimba atât de repede, spun specialiştii, încât peste câteva decenii relaţiile sociale vor fi foarte greu de înţeles pentru oamenii de astăzi. “Viitorul trebuie reinventat. 40% din copiii de grădiniţă de astăzi vor avea profesii care nu s-au inventat încă”, a spus Andreea Buzec, responsabil Employer Brandig la BRD.

Rata de angajare a tinerilor absolvenţi a scăzut cu 7% în ultimii trei ani

Datele statistice arată că piaţa forţei de muncă din ţara noastră nu este deloc prietenoasă cu tinerii. Rata şomajului în rândurile acestora este 20,4%, cu trei procente peste media Uniunii Europene (UE).

De asemenea, rata părăsirii timpurie a şcolii este de 19,1% în România, cu aproape 9% mai mare decât în UE. În ceea ce priveşte rata de angajare a tinerilor ansolvenţi de studii superioare, aceasta a scăzut cu 7% în ultimii trei ani, ceea ce arată că universităţile sunt insuficient de receptive la nevoile pieţei muncii. Iar proporţia tinerilor români care nu sunt nici încadraţi profesional şi nu urmeară niciun program educaţional sau de formare este de 17%, în comparaţie cu 12% cât este media europeană.

Continuarea, pe Libertatea.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.