anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Stupefiant: Un judecător invocă “stabilitatea statului” pentru a-l scăpa pe Ciucă

GALERIE
WhatsApp Image 2022-06-28 at 18.40.39
 • WhatsApp Image 2022-06-28 at 18.40.39
- +

Sesizările privind plagiatul premierului sunt tergiversate de magistraţi, unul dintre aceştia subliniind, implicit, subordonarea justiţiei de către politic

 

Infamul “Vrem linişte” folosit de fostul preşedinte Ion Iliescu în anii 90 a fost reutilizat de judecătorul Ionela Tudor de la Curtea de Apel Bucureşti pentru a suspenda efectele înregistrării unor sesizări de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Judecătorul Tudor a negat independenţa actului de justiţie de cel politic, recunoscând că a admis cererea de suspendare a analizei şi pentru că România are nevoie de stabilitate, iar chestiunea plagiatului lui Ciucă ar putea servi intereselor adversarilor politici ai acestuia. Site-ul G4Media.ro a descoperit, în motivarea sentinţei, fragmente copiate, cuvânt cu cuvânt, din alte sentinţe disponibile public.

În decizia luată de judecătorul Ionela Tudor pe 1 martie, decizie a cărei motivare a fost făcută public ieri, se indică o argumentaţie cel puţin bizară:

“Luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului, generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.

De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menţionat fiind şi faptul că sesizările şi declanşarea verificărilor având loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcţiei de prim-ministru al României.”

Din cele 31 de pagini ale deciziei reiese că nici măcar avocaţii lui Ciucă nu au invocat aceste motive în solicitarea de suspendare, vorbind doar la modul general despre “prejudiciile de imagine” ale clientului lor. În plus, aceste fragmente indică, fără putinţă de tăgadă, faptul că magistratul a luat în considerare argumente care nu au legătură cu cauza, ci reprezintă o excedere spre spectrul politic. În plus, grijuliu, magistratul a sărit în apărarea lui Ciucă în disputa cu “adversarii politici”, care ar putea folosi chestiunea plagiatului ca “armă”.

Şapte organizaţii internaţionale îngrijorate de cazul Şercan

Şapte organizatii europene şi internaţionale, care apară libertatea presei, transmit o nouă scrisoare către autorităţile române pentru a-şi împărtăşi îngrijorarea profundă cu privire la întârzierea investigaţiilor privind publicarea fotografiilor furate ale jurnalistei Emilia Şercan şi presupusa scurgere a unor elemente cheie ale anchetei în această infracţiune.

Scrisoarea este semnată de Reporteri fără Frontiere (RSF), ActiveWatch, Article 19 Europe, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT), European Centre for Press and Media, Freedom (ECPMF), Committee to Protect Journalists (CPJ) şi a fost transmisă autorităţilor române în aprilie.  „Deşi se aplică principiul confidenţialităţii anchetei, autorităţile par să fi eşuat - conform informaţiilor disponibile - să facă progrese semnificative la patru luni după ce Emilia Şercan a devenit ţinta hărţuirii şi a unei campanii de defăimare prin publicarea fotografiilor sale private şi a presupusa scurgere de elemente-cheie ale urmăririi penale în materie amplificând expunerea pozelor sale private”, arată Reporteri fără Frontiere într-un comunicat.

Mai mult, nici răspunsul Ministerului de Interne la scrisoarea deschisă sus-menţionată, nici răspunsul statului la alerta publicată pe platforma Consiliului Europei pentru promovarea protejării jurnalismului şi siguranţei jurnaliştilor nu au abordat preocupările legitime ale organizaţiilor noastre cu privire la progresul anchetei.

Prin urmare, organizaţiile constată că autorităţile nu au ca prioritate această investigaţie şi nici nu îi alocă resurse suficiente.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.