Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

SUA, ajutate de informatori de la Bagdad să-l asasineze pe Soleimani

GALERIE
atac
  • atac
- +

Qassem Soleimani a sosit pe aeroportul din Damasc însoţit de patru militari din cadrul Gardienilor Revoluţiei, la bordul unui vehicul cu geamuri fumurii, care l-a lăsat la scara unui Airbus A320 aparţinând companiei Cham Wings cu destinaţia Bagdad, relatează Reuters.

Nici generalul Qassem Soleimani şi nici militarii care-l escortau nu au fost înregistraţi pe lista pasagerilor, potrivit unui angajat al comapniei aeriene, care a descris Reuters scena plecării acestora din capitala siriană.

Influentul comandant al Forţei Al-Qods, o unitate de elită din cadrul Gardienilor Revoluţiei, a ales să nu-şi folosească avionul privat, din cauza unor temeri cu privire la securitatea sa, a declarat o sursă din cadrul securităţii irakiene la curent cu măsurile luate de Soleimani.

Sosirea sa la Bagdad avea să marcheze însă ultimele clipe ale vieţii generalului.

Rachete trase de un avion american fără pilot (dronă) l-au ucis pe Qassem Soleimani în timp ce pleca de pe aeroportul din capitala irakiană cu un convoi de două vehicule blindate.

Între celelalte victime se află omul care a venit să-l primească pe generalul iranian la aeroport, Abu Mahdi al-Muhandis, unul dintre liderii Hashd al-Shaabi (Forţele Mobilizării Populare, PMF), o entitate guvernamentală irakiană din care fac parte miliţii în principal şiite irakiene.

Autorităţile irakiene au deschis o anchetă în minutele imediat următoare atacului american, la 3 ianuarie, au declarat pentru Reuters doi reprezentanţi ai serviciilor irakiene de securitate. Aeroportul capitalei a fost închis, iar zeci de membri ai serviciilor de securitate, informaţii sau vamă au fost blocaţi la faţa locului.

UN PRESUPUS INFORMATOR LA BORDUL AVIONULUI

Anchetatorii şi-au concentrat cercetările asupra modului în care presupuşi informatori aflaţi pe aeroporturile din Damasc şi Bagdad au colaborat cu armata americană pentru a o ajuta să-l localizeze pe Soleimani, scrie Reuters, citând interviuri cu doi membri ai serviciilor de securitate la curent cu ancheta din Irak, doi angajaţi ai aeroportului de la Bagdad, doi ofiţeri de poliţie şi doi angajaţi ai Cham Wings Airlines, o companie aeriană privată siriană cu sediul la Damasc.

Falih al Fayadh, un consilier în probleme de securitate naţională la Bagdad şi comandant PMF, a fost însărcinat să coordoneze ancheta.

O sursă din domeniul securităţii irakiene a declarat pentru Reuters că anchetatori din cadrul Agenţiei Naţionale irakiene de Securitate dispun de elemente de probă care arată că o ”reţea de spioni” de pe aeroportul de la Bagdad a fost implicată în divulgarea unor elemente de securitate ”sensibile” cu privire la sosirea lui Soleimani.

Între persoanele suspectate de faptul că au furnizat informaţii preţioase Statelor Unite se află doi membri ai serviciilor de securitate al aeroportului irakian şi doi angajaţi ai Cham Wings - "unul la aeroportul din Damasc, iar celălalt lucra la bordul avionului” -, a precizat această sursă.

Anchetatorii cred că cei patru suspecţi - care nu au fost arestaţi - fac parte dintr-o reţea mai vastă de informatori ai armatei americane, a adăugat sursa.

Cei doi angajaţi ai companiei aeriene Cham Wings sunt vizaţi de o anchetă a servciiilor siriene de informaţii, au declarat doi reprezentanţi ai serviciilorirakiene de securitate.

”MILIOANE DE ÎNTREBĂRI”

Un membru al serviciilor irakiene de securitate a declarat că primele elemente ale anchetei de la Bagdad ”sugerează că primul «pont» despre Soleimani provine de la aeroportul din Damasc”. Misiunea ”celulei de pe aeroportul de la Bagdad era să confirme sosirea ţintei şi detalii despre convoiul ei”, a precizat aceeaşi sursă.

Reuters nu a obţinut vreun comentariu de la serviciul de presă al Agenţiei Naţionale irakiene de Securitate. Misiunea irakiană la ONU nu a făcut, la rândul ei, vreun comentariu.

La Washington, Departamentul Apărării a refuzat să comenteze cu privire la eventuali informatori din Irak şi Siria.

Oficiali americani au declarat sub protecţia anonimatului pentru Reuters că Statele Unite au supravegheat îndeaproape deplasările lui Qassem Soleimani timp de mai multe zile înaintea atacului fatal. Ei au refuzat să spună cum anume l-a localizat exact armata americană pe generalul ianian în acea noapte de joi spre vineri.

Imediat după asasinarea lui Soleimani, anchetatori au verificat minuţios apelurile şi mesajele telefonice ale personalului aeroportuar, cu scopul de a stabili cine ar fi putut avertiza Statele Unite cu privire la deplasările puternicului general, au declarat reprezentanţi ai serviciilor irakiene de securitate.

Anchetatorii au interogat timp de mai multe ore angajaţi ai aeroportului şi ai Cham Wings, potrivit surselor citate.

Un agent de securitate a declarat că a fost interogat timp de 24 de ore, că i-a fost confiscat telefonul şi că i s-au pus ”milioane de întrebări”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri