SUA ameninţă Iranul cu opţiunea militară în cazul unui eşec al relansării Acordului de la Viena din 2015
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

SUA ameninţă Iranul cu opţiunea militară în cazul unui eşec al relansării Acordului de la Viena din 2015

GALERIE
Joe Biden
  • Joe Biden
- +

Statele Unite ale lui Joe Biden ameninţă Iranul cu opţiunea militară în cazul unui eşec al diplomaţiei vizând impiedicarea Teheranului de a se dota cu arma atomică, un ecou clar, pentru prima oară, al unor ameninţări ale Israelului, relatează AFP.

Washingtonul schimbă, astfel, tonul înaintea unei vizite cruciale la Teheran, joi, a negociatorului Uniunii Europene (UE), în contextul în care nerăbdarea americanilor şi europenilor creşte. Washingtonul consideră că ”o soluţie diplomatică este cea maibună cale” de evtare a transformării Republice islamice într-o putere nucleară, a subliniat miercuri, la Washington, secretarul de Stat american Antony Blinken, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său israelian Yair Lapid.

Însă el a catalogat drept puţin ”încurajatoare” semnalele Teheranului, care nu a stabilit încă odată a reluării negocierilor vizând salvarea Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, oprite în iunie. ”Trebuie să fie doi pentru a dialoga, iar noi nu am constatat, în acest stadiu, că Iranul face ceva în acest sens”, a deplâns secretarul de Stat american, apreciind din nou că ”fereastra tirului” se închide rapid.

”Suntem pregătiţi să ne orientăm către alte opţiuni, dacă Iranul nu-şi schimbă direcţia”, a avertizat el, întrebat despre posibilitatea unei recurgeri la forţă. ”Luăm în calcul toate opţiunile”, a subliniat Blinken, referindu-se la opţiunea militară. Yair Lapid a fost şi mai explicit, în numele Israelului, care se opune de mult timp Acordului de la Viena, pe care-l consideră insuficient.

”Secretarul de Stat Blinken şi cu mine suntem copii ai supavieţuitorilor Holocaustului. Noi ştim că există momente în care naţiunile trebuie să recurgă la forţă pentru a apăra lumea de Rău”, a declarat el. ”Israelul îşi rezervă dreptul de a acţiona oricând şi indferent de mijloace”, a ameninţat el. Fostul preşedinte republican Donald Trump a scos Statele Unite, în mai 2018, din acordul nuclear dintre Iran şi marile puteri şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni americane ridicate prin acord.

Teheranul s-a retras, ca măsură de retorsiune, din prevederi ale acordului menite să-i împiedice programul nuclear să ajungă la producerea bombei atomice.

Preşedintele democrat Joe Biden s-a declarat pregătit să revină în acord, cu condiţia ca Iranul să revină, în paralel, în cadrul acordului.

Negocieri indirecte între Washington şi Teheran, prin intermediul celorlalţi semnatari ai acordului, au început în aprilie la Viena, cu scopul de salva această înţelegere, însă se află în suspans după alegerea, în iunie, a unui nou preşedinte iranian, Ebrahim Raisi. Negociatorul european Enrique Mora - coordonatorul acordului din 2015 - efetuează joi o vizită la Teheran.

”Voi insista asupra urgenţei reluării negocierilor”, a anunţat el miercuri într-un mesaj postat pe Twitter. Franţa este, la rândul său, frustrată şi regretă lipsa unei ”clarităţi” iraniene, un ”refuz de a negocia” şi ”fapte împlinite pe teren care complică şi mai mult relansarea” Acordului de la Viena. În acest context pesimist, Yair Lapid a venit la Washingotn pentru a cere Guvernului lui Biden un ”plan B alternativ”.

Iar americanii, mult timp reticenţi să evoce altceva decât o revenire în acord, şi-au schimbat strategia şi au evocat în mod deschis ipoteza unui eşec. ”Suntem realişti. Ştim că există cel puţin o posibilitate puternică ca Iranul să aleagă altă cale” decât o restabilire a Acordului de la Viena, a apreciat miercuri emisarul american pentru Iran Rob Malley.

Negociatorul american a anunţat că se duce în zilele următoare în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Qatar, pentru a evoca ”opţiunile” în vederea ”controlării programului nuclear iranian” în eventualitatea în care negocierile eşuează. Antony Blinken şi Yair Lapid au participat miercuri la o reuniune cu omologul lor din EAU, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, într-o încercare de relansare a dinamicii procesului recunoaşterii Israelului de către ţări arabe.

”Suntem hotărâţi să continuăm să fructificăm eforturile precedentului guvern de extindere, în următorii ani, a cercului ţărilor cu relaţi normalizate cu Israelul”, a anunţat secretarul de Stat american. Aceste ”Acorduri Abraham” de recunoaştere a Israelului au fost semnate în septembrie 2020 de către EAU şi Bahrain, sub patronajul lui Donald Trump, care a făcut din ele unul dintre principalele sale succese diplomatice. Marocul a urmat acest exemplu şi Sudanul.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Iohannis în Egipt

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.