Votul de vineri reprezintă prima dată când Camera din Congres a abordat problema decriminalizării federale a canabisului.
Din total, 222 de democraţi au fost „pentru” aprobarea legii şi 6 „împotrivă”. Cât îi priveşte pe republicani, cinci au fost în favoarea legii şi 158 au votat împotrivă.
„Este lucrul corect de făcut”, a spus înainte de vot Earl Blumenauer (Oregon), susţinător al legii, co-preşedinte al Congressional Cannabis Caucus. „Pentru prea mult timp, războiul declarat drogurilor a ţintit către tineri, mai ales cei de culoare, şi a respins sfatul experţilor”.
Blumerauer a făcut eforturi pentru încheierea prohibiţiei privind canabisul din anii 1970, când făcea parte din legislativul statului. El este de părere că războiul împotriva drogurilor „nu a avut sens niciodată” pentru el şi că s-a născut din viziunea „cinică” a preşedintelui Richard Nixon asupra canabisului şi a altor substanţe controlate.
Nixon a declarat război drogurilor la începutul anilor 1970, când a decretat abuzul de droguri ca fiind „inamicul public numărul unu”, după ce consumul de droguri în scop recreaţional a crescut în anii 1960. Obiectivul lui a fost de a reduce consumul, distribuirea şi comerţul prin condamnări la închisoare.
În urmă cu două zile, o comisie a Organizaţia Naţiunilor Unite a votat înlăturarea canabisului din lista care îl categorizează drept unul dintre cele mai periculoase droguri, acţiune care recunoaşte planta ca având propietăţi medicinale.
Commission on Narcotic Drugs a aprobat astfel recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.