SUA se pregătesc pentru un moment ”ca Pearl Harbor, ca 11 septembrie"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

SUA se pregătesc pentru un moment ”ca Pearl Harbor, ca 11 septembrie"

GALERIE
11 septembrie
  • 11 septembrie
- +

Americanii se pregătesc să trăiască una dintre ”cele mai triste săptămâni din viaţa lor”, au avertizat autorităţile din Statele Unite, unde noul coronavirus continuă să semene moartea, mai ales în statul New York, relatează AFP.

”Săptămâna viitoare va fi un moment ca Pearl Harbor, ca 11 septembrie, numai că nu va fi localizat, va fi în toată ţara”, a avertizat duminică, la postul NBC, administratorul federal al serviciilor de sănătate publică Jerome Adams. ”Va fi o săptămână rea”, cu o ”escaladare” a bilanţurilor macabre, a subliniat epidemiologul Anthony Fauci, care consiliază Casa Albă în reacţia faţă de criză. ”Întâmpinăm dificultăţi în a controla” epidemia, a recunoscut el.

În pofida unor măsuri stricte de izolare, Statele Unite, care numără 337.000 de cazuri de covid-19 şi îşi actualizează bilanţul în aceeaşi zi, au înregistrat duminică 1.200 de morţi într-o singură zi, una dintre cele mai mari creşteri zilnice, la 10.000 de decese. ”Începem să vedem luminiţe” de speranţă, a apreciat însă duminică seara vicepreşedintele Mike Pence, care a evocat într-o conferinţă de presă o aparentă stabilizare a noilor infectări.

Donald Trump nu vede nicio contradicţie. ”Ştim că trebuie să atingem un anumit prag, care va fi oribil ca morţi, pentru ca lucrurile să înceapă să se schimbe”, a spus el. Există un decalaj de ”două până la două săptămâni şi jumătate” între o încetinire a numărului cazurilor noi şi cel al deceselor, a adpugat dr. Fauci, îndemnând să nu se dominueze vigilenţa.

”TENSIUNE”

Epicentrul pandemiei - statul New York - a înregistrat numai el aproape 600 de morţi într-o zi, un pic sub cele 630 de decese din ajun, însă ”este încă prea devreme” pentru a se trage concluzii, a declarat guvernatorul democrat Andrew Cuomo. Statul New York este, poate, ”foarte aproape de vârful” contaminărilor sau ”poate că acest vârf este un platou şi suntem pe el”, a comentat el prudent.

Sistemul sănătăţii din acest stat este ”sub tensiune” din lipsă ”de echipamente şi profesionişti” într-un număr suficient, a subliniat el. Donald Trump a anunţat sâmbătă că trimite 1.000 de medici şi infirmieri militari la New York, pentru a ajuta în afluxul de pacienţi. Primii 325 de sosiţi, duminică, au fost alocaţi spitalelor publice din oraşul New York, unde situaţia este cea mai critică, a precizat Cuomo.

Ceilalţi urmau să fie trimişi într-un centru de conferinţe din Manhattan transformat de armată într-un uriaş spital cu 2.500 de paturi, a precizat dumincă secretarul Apărării Marke Esper. Nava-spital militar USS Comfort, care se află la chei în portul New York, la fel ca USS Mercy la Los Angeles, urma să poată în sfârşit ”să fie deschisă bolnavilor de covid-19, dacă acest lucru devine necesar”, a adăugat el.

”PATCHWORK”

În afară de New York, mai multe state sunt dur afectate - precum Louisiana, Illinois sau Michigan -, ai căror guvernatori democraţi au reclamat duminică un plan federal în vederea armonizării măsurilor de prevenţie. ”Să nu ai o strategie naţională în întreaga ţară, ci un patchwork care depinde de guvernatori, creează în opinia mea o situaţie poroasă pentru covid-19”, a apreciat guvernatoarea Michiganului Gretchen Whitmer, în contextul în care nouă state - din centru şi până în sud - nu au adoptat măsuri de izolare a populaţiei lor.

”Virusul nu cunoaşte frontiere”, a subliniat guvernatorul din Illinois, Jay Pritzker. ”Guvernului federal îi revine să le spună tuturor guvernatorilor să ia măsuri de izolare”, a adăugat el, reproşându-i lui Donald trump faptul că este ”reticent” faţă de acste măsuri care costă din punct de vedere economic. Aceste nouă state - inclusiv Iowa, Arkansas sau cele două Dakota - sunt mari producători de mărfuri alimentare ”iar ele întârzie să găsească mijloacele în vederea continuării hrănirii ţării cu o populaţie închisă acasă”, a apreciat medicul-şef Jerome Adams. ”Însă aş vrea să le spun, daţi-ne o lună, o săptămână, cât puteţi”, a pledat el. ”Există o lumină la capătul tunelului, însă toată lumea trebuie să intre în joc”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.