Statele Unite intenționează să extindă o bază militară europeană pentru a găzdui avioane de luptă cu capacități nucleare, ca răspuns la amenințarea din partea Rusiei. Planurile indică modernizarea bazei aeriene de la Kecskemet, din Ungaria, ca parte a Inițiativei de Apărare Europeană a SUA, potrivit Observator News.
Forțele Aeriene ale SUA au staționat anterior avioane de luptă F-15 și F-16 pe aerodromul Kecskemet din Ungaria în timpul exercițiilor de antrenament, mai degrabă decât pentru desfășurări permanente.
Decizia s-a luat pe fondul numeroaselor avertismente conform cărora Rusia ar putea fi pregătită să declanșeze un război până la sfârșitul deceniului. Telegraph a dezvăluit anterior că SUA intenționează să amplaseze arme nucleare în Marea Britanie pentru prima dată în 15 ani, pe măsură ce amenințarea din partea Moscovei crește.
Cele mai recente planuri de modernizare a bazei aeriene Kecskemet fac parte dintr-un efort mai amplu al NATO de a consolida flancul estic al alianței din cauza riscului de securitate reprezentat de Kremlin.
Ce includ lucrările la baza aeriană Kecskemet din Ungaria
Lucrările includ construcția unei platforme pentru avioanele de luptă tactice, o cale de rulare paralelă, iluminat nou și un drum pentru livrarea de mărfuri către bază. Un contract în valoare de 21 de milioane de dolari a fost deja semnat pentru construirea unei instalații de stocare a combustibilului pentru avioane.
Statele Unite și-au consolidat treptat prezența în Europa în urma invaziei din Ucraina. Kremlinul a amenințat în repetate rânduri țările NATO ca răspuns la sprijinul oferit Ucrainei în lupta sa împotriva forțelor ruse. Oficialii de rang înalt din Rusia au declarat anterior că vor exista „contramăsuri” ca răspuns la orice creștere a prezenței SUA pe teritoriul european.
Statele Unite au semnat un acord cu Ungaria în 2021, care le oferă acces la baza aeriană Kecskemet și la o a doua bază, Papa. Acordul a fost parte a unui plan anterior al SUA, implementat de fostul președinte Donald Trump, care urmărea repararea și reconstrucția bazelor aeriene din Europa de Est, situate în apropierea Rusiei.
Citește mai mult pe Observator News.
Publicitate și alte recomandări video