SUA: Trump cere Curții Supreme să acționeze împotriva judecătorilor care i se opun

vineri, 21 martie 2025, 09:19
3 MIN
 SUA: Trump cere Curții Supreme să acționeze împotriva judecătorilor care i se opun

Președintele american Donald Trump lansează un nou atac la adresa sistemului de justiție și cere Curții Supreme, cea mai înaltă instanță judiciară din SUA, să ‘rezolve problema’ constituită, în opinia sa, de judecătorii federali care i-au blocat deciziile de la întoarcerea sa la Casa Albă, relatează AFP, preluat de Agerpres.

‘Dacă președintele Roberts (președintele instanței, John Roberts – n.r.) și Curtea Supremă a Statelor Unite nu rezolvă imediat această problemă dăunătoare și fără precedent, țara noastră va fi în mare pericol!’, a scris președintele american pe rețeaua sa Truth Social. În Statele Unite, litigiile electorale sunt soluționate ca ultim resort în fața Curții Supreme.

‘Acești judecători vor să-și asume puterile președinției, fără a fi nevoie să ajungă la 80 de milioane de voturi. Vor să aibă toate avantajele, dar fără să-și asume niciun risc’, a atacat miliardarul republican, acuzat de adversarii săi și de mulți experți că subminează separarea puterilor în stat.

Acest mesaj de la Donald Trump vine la două zile după o atenționare publică rară din partea președintelui Curții Supreme, John Roberts.

‘De mai bine de două secole, s-a stabilit că destituirea nu este un răspuns adecvat la dezacordul asupra unei decizii judecătorești’, a spus el într-un comunicat, fără a-l menționa direct pe Donald Trump.

‘Procedura obișnuită de recurs există în acest scop’, a subliniat el.

Această comunicare a urmat apelului președintelui republican de a-l ‘demite’ pe James Boasberg, un judecător federal din Washington.

Sesizat de urgență, acest magistrat a dispus sâmbătă suspendarea pentru 14 zile a oricărei expulzări a migranților pe baza unei legi excepționale din secolul al XVIII-lea.

El a cerut în special – și în zadar – să fie întrerupă expulzarea spre El Salvador a aproximativ 200 de presupuși membri ai unei bande venezuelene, Tren de Aragua, descriși drept ‘teroriști’ de Casa Albă.

Mulți dintre cei expulzați spun că nu au comis crime sau că au fost vizați din cauza tatuajelor lor.

Mai mult, James Boasberg a dat termen până marți Departamentului de Justiție al SUA pentru a demonstra că nu a încălcat decizia sa.

Executivul susține că s-a conformat din momentul în care judecătorul a emis decizia scrisă și dă asigurări că avioanele în care se aflau presupușii membri ai bandei decolaseră înainte de dispoziția instanței.

‘Este un judecător local, necunoscut, vrea să fie interesant și caută să se facă cunoscut. Nu pot exista alte motive, pentru că ‘judecățile’ lui sunt atât de ridicole și inepte’, a mai afirmat joi Donald Trump despre James Boasberg.

Multe decizii luate de președinte de la întoarcerea sa la Casa Albă pe 20 ianuarie – în special în ceea ce privește dreptul cetățeniei prin naștere sau prezența persoanelor transgender în armată – au fost atacate în instanță și adesea suspendate de magistrați, care consideră că președintele își depășește prerogativele.

Șase dintre cei nouă magistrați care alcătuiesc Curtea Supremă sunt conservatori. Trei dintre ei au fost numiți de însuși Donald Trump în timpul primului său mandat (2017-2021).

La fel ca magistrații de la Curtea Supremă, judecătorii federali sunt numiți pe viață de către președintele Statelor Unite.

Etichete: Curtea Suprema, trump

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii