Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Subiect fierbinte dezbătut la Iași: incinerarea. În țară sunt doar trei crematorii

GALERIE
conferinta incinerare
  • conferinta incinerare
- +

Marius Rotar, cercetător la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a vorbit la Iaşi, ieri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi despre istoria incinerărilor umane în România, despre opoziţia bisericii şi susţinerea medicilor şi despre felul în care s-a transformat România, de la prima ţară care înfiinţa un crematoriu în 1928, la una dintre ţările cu cea mai mică rată de incinerări din Europa.

Istoricul precizează că în lume există mai puţin de 10 istorici care se ocupă de problematica istoriei incinerărilor, şi că în România există trei crematorii - unul la Bucureşti, de stat, şi două private - la Oradea şi la Cluj, deschise în 2012 şi respectiv în 2014. Totodată, tot trei este şi numărul preoţilor caterisiţi în România, conform cercetărilor istoricului, pentru că ar fi desfăşurat slujbe de înmormântare pentru cei care şi-au asumat oficial că vor fi incineraţi, fiindcă Biserica ortodoxă a interzis din 2012 astfel de ceremonii religioase şi s-a poziţionat, conform istoricului, mereu împotriva incinerărilor.

Acesta a prezentat şi o serie de statistici, precizând că cercetările efectuate de el au scos în evidenţă faptul că peste 75.000 de persoane au fost incinerate până acum în România din 1928 când a fost înfiinţat Crematoriul "Cenuşa" din Bucureşti, desfiinţat în 2002. Spre exemplu, în 2017 la crematoriul de stat din Bucureşti - Vitan-Bârzeşti - au fost incinerate 959 de persoane, în 2018 1015, fiind pentru prima dată din 2013 când s-a depăşit iar cifra de 1.000, în timp ce la unul dintre privaţi, Ignis, cel din Cluj, care face public cifrele, au fost 218 în 2017 şi 299 în 2018.

Comparaţiile cu alte ţări sunt însă imense. „Pe primul loc în Europa la rata incinerării este Elveţia, cu o proporţie de 86,89%, urmată de Slovenia şi de alte ţări. Marea Britanie e importantă nu doar prin rata foarte ridicată, ci şi prin numărul ridicat de crematorii, a fost o explozie a numărului lor în anii 1960, iar Japonia are o rată aproape absolută a incinerării, peste 99 la sută. Ungaria are 64 la sută, în Serbia, o ţară preponderent ortodoxă, cu două crematorii funcţionale, 20% dintre cei decedaţi sunt incineraţi, în Rusia aproape 10%, dar în România doar 0,45%”, a declarat istoricul Marius Rotar în prezentarea sa.

Acesta a fondat şi o asociaţie, AMURG, prin care susţine că promovează incinerarea în România ca soluţie alternativă la sistemul clasic al înhumării şi susţine că, în prezent, incinerarea este legală în România şi că inclusiv Biserica Catolică nu se opune acesteia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri