anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Subiecte accesibile la română. „Ar fi cam greu pentru cineva să ia sub 8”

GALERIE
bacalaureat cantemir
  • bacalaureat cantemir
- +

Aproape 5.000 de absolvenţi de liceu au susţinut ieri prima probă scrisă la examenul de bacalaureat. Din totalul de 4.976 de elevi înscrişi pentru a susţine proba scrisă la Limba română, 294 au lipsit. Astfel, procentul de prezenţă înregistrat la nivelul întregului judeţ a fost unul foarte bun, de peste 94%.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au transmis în cursul zilei de ieri că examenul s-a desfăşurat normal, subiectele fiind primite la timp, la ora 9.00. Cu toate acestea, la unul dintre centrele de examinare din judeţ, un candidat a fost eliminat din examen, acesta încercând să copieze.

Astăzi, 26 iunie, este programată proba scrisă al Limba maternă. Chiar dacă niciun elev din judeţ nu va susţine proba scrisă la acestă disciplină, 37 de elevi din judeţ vor participa la examenul la o disciplină non-lingvistică din cadrul bacalaureatului român, filiera bilingv spaniolă şi bilingv franceză, probele urmând să se desfăşoare în trei centre de examen. Cei 37 de elevi au studiat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” şi la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”. Aceşti candidaţi susţin probe scrise specifice. Spre exemplu, vor susţine o probă de geografie în limba franceză pentru a obţine pe diploma de bacalaureat menţiunea secţie bilingvă francofonă.

Iarba este mereu mai verde în curtea vecinului

În cursul zilei de ieri, zeci de părinţi, bunici sau apropiaţi ai absolvenţilor i-au aşteptat pe aceştia, cu emoţie, în jurul centrelor de examinare. Astfel, la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi, în jurul orei 11.00, primii absolvenţi de liceu au început să iasă din sala de examen. Atât cei de la profilul uman, cât şi cei de la real, au menţionat că subiectele nu li s-au părut dificile, chiar dacă unii dintre aceştia au avut dificultăţi la punctul al III-lea. Cei care au susţinut proba scrisă la Limba română fiind absolvenţi ai unui profil uman au trebuit să prezinte particularităţi ale unui text poetic aparţinând lui Ion Barbu sau Lucian Blaga, pe când cei de la profilurile reale un text poetic aparţinând lui Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi.

„Nu a fost deloc greu, dar cred că m-aş fi descurcat mai bine dacă aş fi avut Eminescu la punctul al III-lea. Chiar şi aşa, cred că voi lua peste 8”, a afirmat unul dintre primii elevi care a părăsit sala de examen, acesta fiind absolvent al unui profil uman.

Acelaşi lucru l-a afirmat însă şi unul dintre absolvenţii unui profil real, care a menţionat că ar fi realizat o lucrare mult mai bună dacă ar fi avut de ales între Ion Barbu şi Lucian Blaga.

Chiar şi aşa, majoritatea elevilor care au părăsit centrul de examinare de la „Racoviţă” se simt încrezători şi speră la note mai mai de 8.

„Ar fi cam greu pentru cineva să ia sub 8 la Limba română. Subiectele au fost accesibile pentru toată lumea şi cu siguranţă nu era nevoie de trei ore pentru a le rezolva. Eu am terminat de scris după o oră şi jumătate, dar am preferat să mai verific răspunsurile de două ori înainte de a da foaia de examen. Nu vreau să spun ce notă voi lua, dar am încredere că am rezolvat corect toate cerinţele”, a afirmat una dintre eleve.

Încrezători în ceea ce au scris au fost şi elevii care au susţinut prima probă a examenului de bacalaureat la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” di Iaşi. În jurul orei 12.00, când aproape toţi elevii au părăsit deja sălile de examen, subiectele erau discutate de câteva zeci de elevi. Chiar dacă abia s-a încheiat prima probă  scrisă a examenului de bacalaureat, principalul subiect de discuţie a fost însă perioada de contestaţii.

„Să aveţi mare grijă dacă vreţi să faceţi contestaţie. Dacă aţi luat acum peste 9, iar la contestaţie va fi 8,80, atunci veţi rămâne cu nota mai mică. Încercaţi să fiţi sinceri cu voi şi să vă analizaţi corect ceea ce aţi scris, ca să nu aveţi surprize”, îi sfătuieşte un profesor care îşi aştepta elevii la poarta liceului.

Examenul va continua astăzi cu proba scrisă la Limba şi literatura maternă, urmând ca pe 27 iunie să aibă loc proba obligatorie a profilului. Joi, pe 28 iunie, este programată proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate pe data de 4 iulie, până la ora 12.00, urmând ca eventualele contestaţii să poată fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 – 16.00. Contestaţiile vor fi rezolvate în perioada 5 – 8 iulie, rezultatele finale urmând să fie cunoscute pe 9 iulie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.