anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Subiecte uşoare la proba obligatorie a bacalaureatului de toamnă

GALERIE
examen
  • examen
- +

La matematică au lipsit 16% din totalul absolvenţilor care s-au înscris. Cei care nu au vrut matematica, 61 din 770, au dat ieri examenul la istorie.

Elevii care susţin examenul de bacalaureat în sesiunea de toamnă au dat în cursul zilei de ieri cea de-a doua probă scrisă, proba obligatorie a profilului, la mate­ma­tică sau la istorie. La nivelul ju­deţului Iaşi, conform cifrelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, au fost înscrişi un număr total de 770 de candidaţi, dintre care 709 la matematică şi 61 la istorie. Dintre aceştia au fost prezenţi doar 609, 561 la matematică şi 48 la istorie, fiind absenţi un număr total de 161 de candidaţi.

Din informaţiile primite de la profesori specializaţi pe cele două domenii, subiectele au fost, de departe, suficient de uşoare astfel încât elevii să poată lua nota de trecere fără nicio problemă.

În ceea ce priveşte subiectele de la matematică, profesorul Cristian Pravăţ, de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, apreciază că acestea au urmărit cu exactitate structura de la ultimele sesiuni de examinare, nefiind nicio surpriză majoră. Din cele trei subiecte, primul a avut şase puncte „care se plimbă prin a­proa­pe toată materia din clasele a IX-a şi a X-a“, în timp ce punctul al doilea „are două probleme, una din materia din clasele a XI-a şi una pentru a XII-a“, apreciază profesorul.

„Structura este ace­eaşi, subiectele sunt similare, chiar şi la nivel de conţinut. La punc­tul al treilea a fost o pro­blemă de analiză de clasa a XI-a şi cealaltă de analiză de clasa a XII-a. Din ce am văzut în subiec­tele de la matematică-informa­ti­că şi ştiinţe şi tehnologic, gradul este acelaşi. Legat de dificultate, pot spune că subiectul a fost uşor pentru o persoană care se pregă­teşte în mod constant şi, într-a­devăr, sunt structurate astfel în­cât elevul are posibilitatea să scoată nota de trecere“, a spus prof. Cristian Pravăţ.

Nici Istoria nu a ridicat probleme

În ceea ce priveşte subiectele de la Istorie, prof. Maria Rados, noul inspector şcolar pentru Istorie în cadrul ISJ Iaşi, apreciază că ele abordează trei epoci din Istoria Românilor: Evul Mediu, Epoca Modernă şi Epoca Contem­porană.

„Subiectele au avut un nivel mediu de dificultate, cerin­ţele fiind formulate cu claritate, ra­portându-se la conţinuturile pre­zente în programa şcolară şi programa de examen, în vigoare. Primele două subiec­te au vizat evaluarea competenţelor referitoare la lectura şi interpretarea unor surse istorice la prima ve­de­re, identificarea unei relaţii de cauzalitate, precum şi utilizarea eficientă a limbajului de specialitate în construirea unor explicaţii şi argumente cu privire la feno­mene şi procese istorice“, a specificat aceasta.

În al treilea subiect trebuia elaborat un eseu de două pagini în care să se ur­măr­ească evoluţia spaţiului ro­mânesc într-o perioadă de multiple transformări social-econo­mice, politice şi culturale în sens modern, în­cepând cu perioada domniilor fanariote din secolul al XVIII-lea şi culminând cu naş­terea statului român modern.

„Prin lecturarea atentă a cerin­ţe­lor subiectelor, candidaţii ar tre­bui să obţină fără dificultate o notă de promovare la această pro­bă de examen“, a conchis prof. Maria Rados.

Ultimul examen scris pe care îl au de susţinut elevii este vineri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.