anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Subiectele date la proba de limba română în sesiunea a doua de bacalaureat

GALERIE
elevi
 • elevi
- +

Luni, 24 august, absolvenţii de clasa a XII-a au susţinut proba scrisă la limba română. Elevii au primit două tipuri de subiecte la Română: pentru profil uman şi pedagogic şi pentru profil real şi tehnologic.

Elevii de la profilul uman care au susţinut astăzi proba scrisă la limba şi literatura română au primit un text liric la prima vedere – Preludiu de toamnă, de Radu Stanca – pe baza căruia au avut de indicat sinonime neologice pentru cuvintele “tăcut” şi “întors”, de explicat rolul cratimei din secvenţa “mai-nainte”, de ilustrat într-un enunţ sensul conotativ al cuvântului “floare”, de identificat două mărci ale subiectivităţii în text, de precizat tema poeziei şi un motiv literar, de selectat două secvenţe care conturează dimensiunea temporară a imaginariului poetic, de prezentat semnificaţia a două figuri de stil diferite, de ilustrat două trăsături ale genului liric şi de comentat ultima strofă a textului.

La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text de tip argumentativ în care să vorbească despre utilitatea cunoaşterii biografiei unei personalităţi culturale/ştiinţifice.

La subiectul al treilea, absolvenţii claselor a XII-a de la uman au avut de scris un eseu despre relaţia dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată.

Elevii de la profilul real au primit tot un text liric la prima vedere – Dor căzut – Nicolae Labiş. Ei au avut de indicat sinonime pentru “chipul” şi“şezând”, de explicat rolul unei cratime, de construit un enunţ în care să folosească o expresie sau o locuţiune care să conţină substantivul umbra, să transcrie două mărci lexico gramaticale ale eului liric, să precizeze două motive literare prezente în text, să selecteze două secvenţe care conturează dimensiunea temporala a imaginarului poetic, să prezinte semnificaţia a două figure de stil, să dea exemplu de două trăsături ale genului liric şi să comenteze strofa a patra a textului.

La subiectul al doilea, au avut de scris un eseu despre implicarea tinerilor în activităţi umanitare, iar la cel de-al treilea, trebuiau să redacteze un eseu despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

gandul.info

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.