Subiectele la EVALUARE NAŢIONALĂ 2024: Ce spune Monica Anisie, fostul ministru al Educației

marți, 25 iunie 2024, 08:30
3 MIN
 Subiectele la EVALUARE NAŢIONALĂ 2024: Ce spune Monica Anisie, fostul ministru al Educației

Fostul ministru al Educaţiei Monica Anisie, preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, afirmă, într-un mesaj transmis înaintea începerii Evaluării Naţionale, că speră ca subiectele din acest an să pună în valoare creativitatea copiilor şi să nu fie subiecte care să îi oblige să reproducă nişte şabloane învăţate de la profesori şi îndeamnă toate autorităţile locale şi instituţiile de învăţământ care organizează examenul să pregătească sălile de clasă pentru caniculă şi să aibă apă pentru elevi.

Totodată, Anisie îşi exprimă speranţa că toate erorile informatice care au apărut la corectarea digitală, la simulare, au fost reparate. Părinţilor le transmite ”să fie alături de copiii lor, să-i facă să înţeleagă că, indiferent de rezultat, îi susţin şi îi iubesc la fel”, iar copiilor, ”să citească cu atenţie textele cerinţele de examen şi să fie cât mai naturali în exprimare”.

Cum ar trebuie să fie subiectele la Evaluarea Națională 2024?

”Subiectele să încurajeze creativitatea, nu tocitul! E caniculă! Elevii au nevoie de condiţii optime de examen!”, transmite fostul ministru al Educaţiei înaintea examenului de Evaluare Naţională, care începe marţi, cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

Monica Anisie, care în prezent este preşedinte al  Comisiei de învăţământ din Senat îndeamnă toate autorităţile locale şi instituţiile de învăţământ care organizează Evaluarea Naţională să pregătească sălile de clasă pentru caniculă şi să aibă apă pentru elevi.

“Fac un apel către toate autorităţile locale şi instituţiile de învăţământ să se pregătească pentru caniculă şi să se asigure că elevii vor avea condiţii optime pentru a susţine evaluarea naţională, chiar şi pe caniculă. Ar fi inuman ca elevii să dea examanele în săli de clasă supraîncălzite şi să nu aibă apă să se hidrateze”, a argumentat Monica Anisie.

De asemenea, fostul ministru al Educaţiei speră că toate erorile informatice care au apărut la corectarea digitală, la simulare, au fost reparate “şi nu se fac experimente pe seama viitorului unor copii”, după ce mai mulţi profesori au semnalat mai multe probleme privind corectarea digitalizată a lucrărilor de la simularea evaluării naţionale, care nu reflecta cunoştinţele reale ale elevilor. Ministerul Educaţiei a anunţat că a remediat problemele.

În ceea ce priveşte subiectele din acest an, Monica Anisie speră că  acestea vor aborda teme care să pună în valoare creativitatea copiilor şi să nu fie subiecte care să îi oblige să reproducă nişte şabloane învăţate de la profesori.

“Suntem în 2024! Sper că dispară de tot din sistemul de educaţie românesc aceste tipuri de subiecte care încurajează reproducerea de şabloane! Trebuie să dăm cu adevărat şansă copiilor să arate ceea ce pot Am încredere în colegii mei din grupurile de lucru pentru realizarea subiectelor că vor ţine cont de acest lucru”, a transmis Monica Anisie.

Ea va fi marţi alături de elevii cărora le este dirigintă şi care vor susţine prima probă la Evaluarea Naţională.

Fostul ministru are şi un mesaj pentru părinţi.

”Copiii care susţin Evaluarea Naţională trec prin cel mai serios examen al vieţii lor de până acum şi au nevoie de susţinerea necondiţionată a părinţilor”, este de părere Monica Anisie.

Când are loc prima probă la Evaluarea națională 2024?

Ea îi roagă pe părinţi să îşi susţină necondiţionat copiii.

 “Îi rog pe toţi părinţii ai căror copii urmează să susţină Evaluarea Naţională să fie alături de copiii lor, să-i facă să înţeleagă că, indiferent de rezultat, îi susţin şi îi iubesc la fel”, a declarat Monica Anisie.

De asemenea, fostul ministru, care este şi profesoară de Limba şi Literatura Română, îi sfătuieşte pe elevi să citească cu atenţie textele cerinţele de examen şi să fie cât mai naturali în exprimare.

“În fiecare an am emoţii alături de elevii mei care susţin evaluarea şi alături de toţii elevii din România. Şi îi sfătuiesc pe toţi să aibă încredere în cunoştinţele acumulate şi să se odihnească bine în aceste zile! Atenţie maximă şi fără grabă!”, le-a transmis Monica Anisie.

Prima probă a examenului de Evaluare Naţională va fi marţi, 25 iunie, respectiv proba scrisă la Limba şi literatura română. Urmează, pe 27 iunie proba scrisă la Matematică, iar apoi, în 28 iunie, proba scrisă la Limba maternă.

În 3 iulie,  se vor afişa  rezultatele  înaintea contestaţiilor (până la ora 14:00), soluţionate în perioada 4 – 9 iulie, după care,  în 9 iulie, este programată afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii