Subprefectul a uitat să treacă prima de instalare în declaraţia de avere
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Subprefectul a uitat să treacă prima de instalare în declaraţia de avere

GALERIE
Valentina Iosub
  • Valentina Iosub
- +

Pentru că nu deţine o locuinţă în municipiul Iaşi, Valentina Iosub a solicitat, după numirea în funcţie, acordarea sumei echivalente cu trei salarii.

Declaraţia de avere a subprefectului de Iaşi, depusă luna trecută şi afişată pe pagina de internet a instituţiei, omite prima de instalare pe care Valentina Iosub a solicitat-o şi a primit-o după numirea în funcţie, în luna august 2017. Este vorba de o sumă de aproximativ 25.000 de lei, echivalentul a trei salarii nete de anul trecut, pe care orice persoană numită la conducerea Prefecturii poate să o solicite dacă nu deţine locuinţă în municipiul reşedinţă de judeţ.

Amintim că Valentina Iosub a fost secretarul Primăriei Tătăruşi din 1993 până la numirea sa în cadrul Instituţiei Prefectului Iaşi. Ceremonia de preluare (prin detaşare) a funcţiei a avut loc pe 8 august. Prin urmare, în declaraţia de avere pe anul trecut apar venituri din două surse: Primăria Tătăruşi (36.324 lei) şi Instituţia Prefectului (35.412 lei). Dacă ţinem cont că salariul de bază (plus norma de hrană) pentru funcţia de subprefect era, cu un an în urmă, de aproximativ 7500 de lei, omiterea primei de instalare devine evidentă.

Întrebată de cele menţionate în declaraţia de avere, Valentina Iosub ne-a declarat că va verifica sumele trecute la capitolul „Venituri“.În aceeaşi declaraţie, subprefectul menţionează că deţine în coproprietate (50 la sută) trei terenuri, precum şi o casă şi două anexe gospodăreşti în comuna Tătăruşi. Coproprietarul tuturor acestor imobile este primarul comunei, Costel Iosub, menţionat ca „Titular“. De remarcat că, în declaraţia sa de avere, primarul din Tătăruşi - care este fostul soţ al Valentinei Iosub - nu precizează cu cine deţine în coproprietate aceste imobile.

Aşa cum mass-media a relatat la vremea respectivă, cei doi s-au despărţit oficial la scurt timp după apariţia Legii 215/2001 (a administraţiei publice locale), care interzice la articolul 116 ca rudele de gradul I să deţină simultan funcţiile de primar, viceprimar sau secretar al unităţii administrativ-teritoriale. În 2001, Costel Iosub era viceprimarul comunei Tătăruşi, iar acum se află la al patrulea mandat consecutiv de primar.

Nedepunerea declaraţiei de avere şi a declaraţiei de interese în termenele prevăzute de lege precum şi nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri (prevedere inclusă în Legea nr. 176/2010) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2000 de lei. Agenţia Naţională de Integritate poate să declanşeze din oficiu procedura de evaluare. Termenul maxim în care se poate face rectificarea declaraţiei iniţiale este de 40 de zile - în cazul de faţă, subprefectul fiind obligat să explice în scris motivul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.