luni, 16.05.2022
Vesti bune pentru cei care au nevoie de Fertilizare in Vitro pentru obtinerea unei sarcini! Incepand cu luna mai, cuplurile cu probleme de fertilitate pot beneficia de ajutor financiar din partea Ministerului Sanatatii prin Subprogramul National FIV/ET.
OminiClinic, un important centru de fertilitate din zona Moldovei participa si in acest an la Subprogramul National pentru a ajuta cuplurile infertile din aceasta regiune.
De ce este importanta continuarea Subprogramului National FIV/ET?
Subprogramul National reprezinta un real suport financiar pentru cuplurile infertile care au nevoie de Fertilizare in Vitro pentru a obtine o sarcina. Potrivit cifrelor Institutului National de Statistica din ultimii ani, in Romania, fertilitatea a intrat pe un trend descendent accentuat. In aceste conditii, orice masura care vine sa imbunatateasca acest fenomen este bine-venita si utila. Problema demografica ne afecteaza pe toti si este important ca intreaga societate sa constientizeze acest fapt.
Ne bucuram ca Ministerul Sanatatii a decis sa continue programul si in acest an. Speram ca prin astfel de initiative si prin informare corecta vom putea influenta pozitiv semnificativ sporul demografic din Romania
Cine poate beneficia de Subprogramul Ministerului Sanatatii pentru Fertilizare in Vitro si Embriotransfer?
Pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat prin Subprogramul National FIV/ET cuplurile trebuie sa corespunda unor criterii stabilite de Ministerul Sanatatii. Cele mai importante criterii sunt: varsta femeii - intre 24 si 40 de ani, valoarea AMH-ului (rezerva ovariana) sa fie sub 1,1 ng/ml, sa nu fi beneficiat anterior de o procedura finantata de stat si, bineinteles, sa fie cu recomandarea specialistului in fertilitate. Doar persoanele care detin asigurare medicala pot fi incluse in subprogram, conditia este ca acestea sa fi contribuit la Casa de Asigurari si Sanatate cel putin ultimele 6 luni.
De cand incep inscrierile si care ar fi conditiile?
Cuplurile se pot inscrie oricand, imediat ce au toate analizele necesare facute si dosarul in regula. Sfatul meu insa este ca inscrierea sa se faca cat mai curand posibil, pentru ca dosarele se aproba in ordinea depunerii, dupa principiul „primul venit, primul servit”. In acest an, pentru regiunea Moldovei au fost alocate 130 locuri. Pe an, fondurile ajung doar unui numar anumit de cupluri, ceea ce inseamna ca dosarele care nu reusesc sa prinda fonduri anul acesta vor ramane pentru anul viitor, in ideea ca subprogramul va continua si in 2018.
Daca totul este in regula, aprobarile dosarelor se fac in termen de maxim o luna de la depunere, iar procedurile se pot face imediat, in functie si de cum recomanda specialistul in fertilitate. De aceea, este important ca din momentul in care cuplurile se hotarasc sa beneficieze de ajutorul de la stat, sa efectueze toate demersurile necesare cat mai rapid, pentru a putea accesa fondurile si efectua procedurile in doar cateva saptamani.
Unde se pot inscrie cuplurile la acest program?
Cuplurile se pot inscrie la clinicile aprobate de Ministerul Sanatatii in Subprogramul National. Datorita performantelor de pana acum si ratei mare de succes, OminiClinic este inclusa si anul acesta in lista. Numarul doritorilor de a efectua la noi procedura FIV creste in fiecare an, iar cererea este tot mai mare. Probabil sunt atrasi de rezultatele bune obtinute in anii precedenti. Un motiv in plus de bucurie si mandrie este faptul ca apeleaza la noi si cupluri din alte zone ale tarii, chiar si din judete mai indepartate precum Constanta, Maramures s.a.
Care au fost rezultatele subprogramului la OminiClinic?
La OminiClinic am reusit sa avem rezultate foarte bune de care ne mandrim impreuna cu toata echipa. Avem specialisti de renume, un embriolog acreditat international ESHRE si experienta a mii de cupluri cu probleme de fertilitate pe care i-am tratat de-a lungul anilor. In anii anteriori, conform clasamentului oficial, ne-am situat pe locul III dupa rata de succes a procedurilor de fertilizare in vitro derulate prin subprogram. Am reusit sa obtinem o rata de 48%, aproape jumatate din procedurile de FIV efectuate la noi in clinica s-au finalizat cu o sarcina. In 2016 am sarbatorit nasterea a 500 copii dupa sarcini obtinute prin tehnici de reproducere umana asistata si multi altii urmeaza sa se nasca.
Ce sfaturi ati avea in general pentru cei care se confrunta cu probleme de fertilitate?
Daca dupa aproximativ 2 ani de incercari nu se reuseste obtinerea unei sarcini, este bine sa se apeleze la un specialist in tratarea infertilitatii de cuplu si aici as vrea sa pun accent pe faptul ca este bine sa va adresati anume unui specialist in fertilitate si nu doar la medicul de familie sau medicul ginecolog. Acesta va stabili in urma consultatiei care sunt investigatiile si cea mai buna conduita care trebuie urmata. Iar solutiile medicale din fericire sunt multiple - de la mici ajustari ale modului de viata, pana la stimularea ovariana si fertilizare in vitro.
Fiecare pacient trebuie sa inteleaga ca fertilizarea in vitro nu este o procedura care se efectueaza imediat ce decizia este luata. Sfatul meu este ca pacientul sa contacteze specialistul in fertilitate sau medicul curant cat mai curand, pentru a avea suficient timp la dispozitie sa faca analizele si investigatiile necesare. Dosarul ar trebui facut cat mai devreme, nu in ultimul moment.
Unele analize s-ar putea sa nu iasa tocmai bine, sa nu se incadreze in limitele normale si este important sa reusim sa corectatam neregulile inainte de procedura de FIV. Pot fi unii factori infectiosi care trebuie tratati, s-ar putea sa fie o modificare la glanda tiroida… trebuie facute din timp toate acestea.
De asemenea, este important si felul in care pacientele percep toate acesta experienta. Optimismul este un element care nu trebuie neglijat in timpul procedurilor de fertilizare in vitro. Cu toate acestea insa, in timpul consultatiilor mele, incerc sa ofer o imagine de ansamblu cat mai realista - care este sansa de reusita, ce se poate face daca procedura nu va avea succes. Este esential si ca pacientele sa constientizeze aceste lucruri, sa fie pregatite si pentru rezultate mai putin bune. Cu o informare si o pregatire corecta, realista, cuplurile pot face fata mai usor experientei.
Un alt sfat important pentru cei care doresc sa beneficieze de Subprogram si nu numai, chiar si celor care doresc sa efectueze o fertilizare in vitro prin resurse proprii, este ajustarea si imbunatatirea modului de viata. Ar fi indicat sa se renunte la obiceiurile nocive cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, sa incerce sa se ajusteze greutatea corporala, sa fie in parametri normali. Pentru reusita este importanta si alimentatia corecta. Recomand ca macar cu 2-3 luni inainte de proceduri, pacientele sa consume mai multe proteine si mai putin carbohidrati. Toate acestea adunate contribuie semnificativ la reusita.
Cuvinte cheie: + omini clinic, fiv iasi, dr adrian bors, centru de fertilitate, copii, bucurie, alimentatie corecta, moldova, subprogram national
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Vasilescu (BNR): Eu cred că ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari
VIDEO: Melodia “Stefania”, câştigătoarea Eurovision, cântată în Azovstal de un soldat
Cine este Nikolai Patruşev, ”super-șoimul” care modelează viziunea asupra lumii a lui Putin
Regândirea sistemului fiscal: analiza unui grup de 20 economiști
Ce sunt calculatoarele All in One și care sunt avantajele acestora (P)
FRANCIZA GICA - O oportunitate de business pentru cei care vor să deschidă o afacere (P)
Scandal uriaş la Eurovision 2022: România, implicată direct! Ce spun reprezentanţii TVR
Echipa mare a Politehnicii bătută de juniorii clubului după ce remizase cu Huși în Copou
Îngrijorător: urologii ieşeni depistează cel puţin o tumoră pe zi. Faceţi-vă controale medicale!
Reţeaua heroinei: DIICOT Iaşi, lovit în plex de o gafă minoră. Probe nule!
Mâine, sărbătoarea patronului spiritual al Fraţii Şcolilor Creştine
Un evazionist a îmbătrânit aşteptând verdictul: a scăpat de puşcărie!
Câştigul nesperat la LOTO, ghinionul vieţii lui. Ce poate să facă prea multă bucurie
Micii pompieri: 200 de elevi ieşeni s-au întrecut în weekend la Tomeşti
Executat de Fisc din cauza mamei. Fiind surdă, nu l-a putut informa de controale
Trei infracţiuni grave dintr-un foc. I s-a dat o şansă, dar şi-a bătut joc de ea
Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)
Atenţie mărită cum vă adresaţi bărbaţilor cu chelie. O instanţă a decis că este hărţuire sexuală
Dinamo Bucureşti a câştigat pentru a şaptea oară Cupa României la handbal masculin
Kalush Orchestra va vinde prin licitaţie trofeul Eurovision pentru a ajuta armata ucraineană
Aurelian Pavelescu anunţă o alianţă a PNŢCD cu partidul infractorului Dragnea
Echipa FC Hermannstadt a promovat în Liga I în urma unui egal alb
Culturile din zona Moldovei sunt afectate de o secetă serioasă
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, crede că Ucraina poate câştiga războiul
Caravana Educației, proiect inițiat de tinerii social-democrați, a poposit la Iași! (P)
FC Bruges a câştigat campionatul Belgiei. Este al 18-lea titlu naţional
Enea Bastianini a câştigat Marele Premiu al Franţei la MotoGP
Italia a dejucat atacuri ale hackerilor pro-ruşi în timpul concursului Eurovision
Chiricheş a înscris un gol pentru Sassuolo, însă reuşita sa a fost anulată pentru henţ
Julen Lopetegui ar putea părăsi FC Sevilla. Diego Marrinez, favorit să-l înlocuiască
Bayern nu vrea să renunţe la Lewandowski: Are un contract până la 30 iunie 2023 şi va juca cu noi
Elina Svitolina este însărcinată. Anunţul a fost făcut de Gael Monfils, soţul tenismenei
Finlanda şi-a anunţat candidatura "istorică" la NATO. O greşeală, crede ţarul Putin
Întâlniri incitante studenţi-elevi, la Politehnică: Ziua Porţilor Deschise (FOTO)
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra Azovtal după ce Ucraina a câştigat Eurovision
Şerban Valeca, fostul preşedinte al PSD Argeş, a murit duminică dimineaţă
Volodimir Zelenski a jurat că Ucraina va găzdui Eurovision în 2023
Un nou medicament pentru diabetul zaharat de tip 2 a fost aprobat în SUA
Rakow, echipa românilor Dejan Sorescu şi Bogdan Racoviţan, a ratat titlul în Polonia
Ce spune Mircea Geoană, adjunct al NATO, despre victoria Ucrainei la Eurovision
Sanofi, obligată să plătească unei familii care a folosit un medicament al său 400.000 de euro
WRS, reprezentantul României la Eurovision: "Sunt recunoscător şi mândru pentru acest moment"
O femeie a rămas blocată într-o mlaştină. Ea a fost salvată de pompieri (FOTO)
Preşedintele Zelenski salută victoria Ucrainei la Eurovision: Muzica noastră cucereşte Europa
Tenismenul Djokovici a obţinut victoria cu numărul 1.000 din carieră şi este în finală la Roma
Portugalia a blocat vânzarea unei vile de 10 milioane de euro a lui Abramovici
Alexandru LĂZESCUCum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I) |
Nichita DANILOVCatedrala simfonică a lui Eugen Doga |
Michael ASTNERNevoia de norocRepet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc. |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)* |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.