anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Subventia pentru energia verde ar trebui redusa

GALERIE
parcul eolian de la fantanele
 • parcul eolian de la fantanele
- +

Autoritatea Na]ional de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus Guvernului, înc din 2012, s reduc schema de sprijin pentru energia regenerabil produs în microhidrocentrale [i panouri fotovoltaice, iar Executivul trebuia s decid în acest sens, diminu=nd sprijinul din 2013, spune un reprezentant al Autorit]ii.

"La solar [i la hidro este clar supracompensare. Noi am propus Guvernului înc de anul trecut s reduc numrul de certificate verzi de la 3 la 2,6 pentru microhidrocentrale [i de la 6 la 5 la solar. Guvernul putea [i trebuia, dac voia, s reduc schema de sprijin. Între timp, a aprut legea 34 care spune c pentru solar nu se modific p=n în 2015. Acum lucrm la raportul de monitorizare, probabil va gata în trei sptm=ni, [i în care vom propune Guvernului s modifice numrul de certificate din 1 ianuarie 2014 pentru energia solar", a declarat, la un seminar pe tema energiei regenerabile, Zoltan Nagy-Bege, membru al Consiliului de Reglementare din ANRE. Guvernul sprijin produc]ia de energie regenerabil prin sistemul de certificate verzi. Companiile care produc energie alternativ primesc gratuit de la stat certificate verzi, al cror numr variaz în func]ie de tehnologie. Certificatele verzi se acord pentru cantitatea de energie produs. Legisla]ia oblig furnizorii s cumpere aceste certificate de la productori. Costul achizi]iei acestor certificate se reflect în facturile finale la consumatori, astfel c pre]ul electricit]ii a crescut [i continu s creasc. În ultima vreme, mai mul]i consumatori industriali de energie acuz cre[terea rapid a pre]ului energiei, principala cauz fiind costurile pe care le înregistreaz ca urmare a obligativit]ii de a plti energia regenerabil. Unele state europene, precum Germania sau Bulgaria, au început s adopte msuri de diminuare a impactului energiei verzi asupra pre]ului energiei la consumator. Rom=nia are una dintre cele mai generoase scheme de sprijin a energiei alternative din Uniunea European. În Rom=nia func]ioneaz centrale eoliene de 1.600 MW, unit]i fotovoltaice de 71 MW, centrale pe biomas de 44 MW [i microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.